Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: Εκτιμήσεις για μεγέθη τραπεζών

Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, έτους αλλά και ρυθμούς αύξησης του δανεισμού παραθέτει, μεταξύ άλλων, η Merrill Lynch σε ανάλυσή που τιτλοφορείται ”Greek Banks” (25/10) και στην οποία επαναλαμβάνει την προτίμησή της στην Αlpha Bank. Δείτε τις εκτιμήσεις για ρυθμό αύξησης των δανείων και πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες.

Merrill Lynch: Εκτιμήσεις για μεγέθη τραπεζών
Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου τρέχοντος έτους αλλά και τους ρυθμούς αύξησης του δανεισμού παραθέτει, μεταξύ άλλων, η Merrill Lynch σε ανάλυσή της με τίτλο ”Greek Banks” (25/10), στην οποία επαναλαμβάνει την προτίμησή της στην Αlpha Bank.

Ειδικότερα, νέα υψηλότερη τιμή-στόχο τα 27,9 ευρώ από 24,3 ευρώ θέτει για τη μετοχή της Alpha Bank η Merrill Lynch.

H μετοχή της Alpha παραμένει η ”αγαπημένη” της Merrill Lynch μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και αποτελεί τη μόνη για την οποία συνιστά ”buy”.

Για το τρέχον έτος τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 376 εκατ. ευρώ.

H μετοχή της Alpha Bank, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, αποτελεί τον ελκυστικότερο τρόπο για τους επενδυτές να επεκταθούν στην αναπτυσσόμενη με γοργούς ρυθμούς ελληνική τραπεζική αγορά, για την οποία εκτιμάται ότι οι ρυθμοί αύξησης του δανεισμού θα συνεχίσουν να ”τρέχουν” με διψήφια ποσοστά τουλάχιστον μέχρι και το 2006.

Η τράπεζα κατέχει μια ενδιαφέρουσα θέση στη ρουμανική αγορά καθώς και μικρότερη έκθεση σε άλλα βαλκανικά κράτη, που συμβάλλουν κατά 7% στα ενοποιημένα έσοδα, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

* Εμπορική Τράπεζα

Οι εκτιμήσεις της Merrill Lynch για τα κέρδη ανά μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας παραμένουν στα 0,89 ευρώ για το 2004 και στα 1,30 ευρώ για το 2005.

Η Merrill Lynch εκτιμά πως τα κέρδη προ φόρων τρίτου τριμήνου της Εμπορικής Τράπεζας θα ενισχυθούν κατά 27% σε ετήσια βάση και κατά 32% έναντι του προηγούμενου οικονομικού τριμήνου. Η σύσταση του διεθνούς οίκου για τη μετοχή είναι ”sell”.

* EFG Eurobank Ergasias

Η Merrill Lynch διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των 365 εκ. ευρώ το 2004 και 421 εκ. ευρώ το 2005 για την EFG Eurobank Ergasias.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως τα κέρδη προ φόρων τρίτου τριμήνου της Εurobank θα ενισχυθούν κατά 7% σε ετήσια βάση ενώ προσδοκά μείωση κατά 9% έναντι της κερδοφορίας του προηγούμενου οικονομικού τριμήνου. Η σύσταση του διεθνούς οίκου για τη μετοχή είναι ”neutral”.

* Εθνική Τράπεζα

Η Merrill Lynch διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τα EPS της Εθνικής Τράπεζας για το 2004, στα 1,33 ευρώ ανά μετοχή ενώ αναθεωρεί θετικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2005, σε 1,63 ευρώ ανά μετοχή.

Ο οίκος εκτιμά πως τα ακαθάριστα λειτουργικά κέρδη της τράπεζας θα μειωθούν κατά 2% σε ετήσια βάση και κατά 7% έναντι των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου. Η σύσταση για την μετοχή της Εθνικής είναι ”neutral”.

* Προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη

Με βάση τις εκτιμήσεις της Merrill Lynch τον υψηλότερο ρυθμό δανεισμού το 2004 θα σημειώσει η Eurobank, με ποσοστό 26%, ακολουθεί η Εμπορική με ποσοστό 17%, ενώ για το 2005 η πρωτιά εκτιμάται ότι θα παραμένει στην Eurobank, με ρυθμό ενίσχυσης 18%.

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι ο μέσος όρος του ρυθμού δανεισμού για τις 4 τράπεζες το 2004 θα διαμορφωθεί στο 19%, ενώ για το 2005 το ποσοστό θα υποχωρήσει στο 15%.

Αναφορικά με τις κατηγορίες των δανείων η Merrill Lynch προβλέπει ότι τον υψηλότερο ρυθμό δανεισμού στη λιανική το 2004 θα καταγράψει και πάλι η Eurobank, με ποσοστό 40%, ενώ το 2005 η Alpha Bank αναμένεται να υπερσκελίσει την πρώτη, με ποσοστό αύξησης 29%.

Στη στεγαστική πίστη τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης το τρέχον έτος θα καταγράψει η Eurobank, με ποσοστό 46%.

Εξάλλου, σύμφωνα με πάντοτε με τις προβλέψεις της Merrill Lynch, το υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το τρέχον έτος θα παρουσιάσει η Εμπορική Τράπεζα (4,4%), ενώ ακολουθεί η Eurobank με 3,8%.

Αναφορικά με τα κόστη των τραπεζών, εκτιμάται ότι τη χαμηλότερη αύξηση το 2004 θα παρουσιάσει η Alpha Bank (3%) και την υψηλότερη η Eurobank (10%). Ο μέσος όρος αύξησης στα κόστη των 4 τραπεζών το 2004 προβλέπεται στο 6%.

Επιμέλεια: Αρης Δαμουλάκης, Γιώργος Φλώκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v