Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Οι νέες εκτιμήσεις για τα 9μηνα τραπεζών

Αύξηση 25,3% θα σημειώσουν τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας εννεαμήνου 2004 των πέντε ισχυρότερων τραπεζών έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, προβλέπει η Marfin Analysis. Τα εκτιμώμενα μεγέθη ανά τράπεζα. Η αγαπημένη μετοχή, οι τιμές στόχοι, οι συστάσεις, οι πιθανές αναθεωρήσεις.

Marfin: Οι νέες εκτιμήσεις για τα 9μηνα τραπεζών
Αύξηση 25,3% θα σημειώσουν τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας εννεαμήνου 2004 των πέντε ισχυρότερων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική, Πειραιώς), έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, προβλέπει η Marfin Analysis σε ανάλυσή της (25/10), όπου διατυπώνει τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα 9μηνου.

Αν εξαιρεθεί η Εμπορική Τράπεζα, τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας εννεαμήνου 2004 ενισχύονται κατά 30%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περίοδου, επισημαίνει.

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να αποτελεί το ”αγαπημένο παιδί” της Marfin, αφού παρουσιάζει την ελκυστικότερη αποτίμηση μεταξύ των εγχώριων ανταγωνιστριών της και διαθέτει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 14 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη τους ανά μετοχή (EPS) για το 2005. Τα επίπεδα αυτά είναι ελαφρώς υψηλότερα από αυτά που θεωρούμε δίκαια για τον κλάδο στην Ελλάδα, επισημαίνει η Marfin και με premium έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού μέσου όρου (στο 10,5). Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότερες τράπεζες διαπραγματεύονται σε τιμή κοντά ή και μεγαλύτερη της τιμής-στόχου που έχει θέσει η Marfin.

Η Alpha Bank έχει φθάσει σχεδόν στην τιμή-στόχο που θέτει η Marfin και ως εκ τούτου, εκτιμά πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανοδικής τροχιάς. Στην παρούσα φάση, η Marfin διατηρεί την σύσταση ”υπεραπόδοση” έως και τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, τα οποία ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα τιμή-στόχο ή αναθεώρηση της σύστασης.

Όπως εκτιμά η Marfin, η αποτίμηση της EFG Eurobank Ergasias έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ”τραβηγμένη” μετά το πρόσφατο ισχυρό ράλι, καθώς διαπραγματεύεται 14,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της ανά μετοχή (EPS) για το 2005 και 1,7 ευρώ υψηλότερα από την τιμή-στόχο. Θεωρεί πιθανή την αναθεώρηση της σύστασης (”outperform”) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Η Marfin διατηρεί τη σύσταση ”neutral” για την Τράπεζα Πειραιώς και την σύσταση ”underperform” για την Εμπορική Τράπεζα.

Εξάλλου, η Marfin Analysis θέτει τιμή στόχο τα 22,2 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και συνιστά ”Outperform”, ενώ για τη μετοχή της Alpha Bank θέτει τιμή στόχο τα 22,6 ευρώ συνιστώντας επίσης ”Outperform”.

Για τη μετοχή της EFG Eurobank η χρηματιστηριακή θέτει τιμή στόχο τα 19 ευρώ και συνιστά ”Outperform”, ενώ βλέπει τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας στα 15,3 ευρώ, συνιστώντας ”Underperform”.

Eξάλλου, η Marfin Analysis θέτει τιμή στόχο τα 10,3 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και υιοθετεί ”Neutral” στάση.

Παράλληλα, τo στοιχείο που εντοπίζει η χρηματιστηριακή ως κινητήρια δύναμη για την κερδοφορία των τραπεζών είναι η ευνοϊκή αναλογία εσόδων – κόστους, με τα πρώτα να ενισχύονται με διπλάσιο ρυθμό έναντι των τελευταίων.

Τα λειτουργικά έσοδα εννεαμήνου 2004 των πέντε τραπεζών θα σημειώσουν αύξηση 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 16,4% αν εξαιρεθεί και πάλι η περίπτωση της Εμπορικής.

Η Marfin επισημαίνει ότι οι ρυθμοί δανεισμού θα συνεχίσουν να ενισχύονται με διψήφιο ρυθμό ιδιαίτερα στην καταναλωτική, τη στεγαστική πίστη, αλλά και στο τμήμα των ”μικρών επιχειρήσεων”.

Αναφορικά με τα κόστη εκτιμάται ότι ο μέσος αύξησης τους σε σχέση με το εννεάμηνο του 2003 θα διαμορφωθεί στο 7,6%, με την Τράπεζα Πειραιώς να κατέχει τα ”πρωτεία”, κυρίως λόγω της επέκτασης του δικτύου της.

* Εθνική Τράπεζα

Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα) εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 468 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20,6%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής, αναφέρει η Marfin Analysis θα διαμορφωθούν στα 322,7 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου στις 9 Νοεμβρίου.

*Alpha Bank

Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη εννεαμήνου της Alpha Bank προβλέπεται να ανέλθουν στα 423,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 31,7% σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο.

Για τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Alpha Bank η Marfin εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 308,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 38,5% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2003.

Η τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 27 Οκτωβρίου.

* EFG Eurobank Ergasias

H EFG Eurobank Ergasias ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου της στις 4 Νοεμβρίου. Η Marfin εκτιμά πως ο όμιλος θα ανακοινώσει τον καλύτερο ρυθμό ενίσχυσης κερδοφορίας.

Για το εννεάμηνο του 2004, η Marfin αναμένει ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, βάσει ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, της τάξεως των 385,3 εκ. ευρώ, ήτοι αύξηση 38,8% σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν σε 268,7 εκ. ευρώ, σημειώνοντας βελτίωση σε ετήσιο επίπεδο, της τάξεως του 41,3% και ελαφριά επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, κατά 1,1% σε επίπεδο τριμήνου.

* Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου της στις 2 Νοεμβρίου. Η Marfin εκτιμά πως τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο θα ανέλθουν σε 166,7 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 34,8% και καθαρά κέρδη 110,9 εκ. ευρώ, σημειώνοντας βελτίωση κατά 36% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του παρελθόντος έτους.

* Εμπορική Τράπεζα

Η Εμπορική Τράπεζα θα ”παρατηρήσει” τα ενοποιημένα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη εννεαμήνου της να διαμορφώνονται στα 59,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 28,5%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή εταιρία στην ανάλυσή της.

Η τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία δημοσίευσης των μεγεθών εννεαμήνου.

Επιμέλεια: Αρης Δαμουλάκης, Γιώργος Φλώκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v