Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Οι αναλυτές για την αύξηση των τιμολογίων

Κατά 11,8% υψηλότερα εκτιμά η Proton Securities πως θα ενισχυθούν τα EBITDA της ΔΕΗ στο σύνολο του 2004 εάν η αύξηση των τιμολογίων είναι της τάξεως του 2,5%. Αύξηση 2,7% προέβλεπε η Marfin και 2% η Alpha Finance, ενώ τη σύσταση ”long” διατηρεί η Σίγμα. ”Άσχημα” χαρακτηρίζει τα νέα για αύξηση χαμηλότερη του πληθωρισμού η Εγνατία Finance.

ΔΕΗ: Οι αναλυτές για την αύξηση των τιμολογίων
Στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα αναφέρονται στα πρωινά τους reports οι Marfin, Proton, Σίγμα, Alpha Finance και Εγνατία.

Ειδικότερα, η Marfin Analysis, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρει πως η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τοποθετείται στο 2,5%, συμπληρώνοντας πως θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Η Marfin Analysis σημειώνει πως προέβλεπε αύξηση 2,7% στα τιμολόγια της Επιχείρησης, η οποία θα ενίσχυε τα EBITDA 2004 και 2005 κατά 25 εκατ. ευρώ και κατά 106 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η Proton Securities υπενθυμίζει πως η ΔΕΗ είχε ζητήσει αύξηση των τιμολογίων κατά 3,6%, ενώ σημειώνει πως με βάση τις δικές της εκτιμήσεις προέβλεπε αύξηση 3,1%.

Σε αυτό το πλαίσιο η Proton Securities σημειώνει πως εάν η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι της τάξεως του 2,5%, θα προχωρήσει σε μείωση των προβλέψεών της για τα EBITDA της Επιχείρησης, κατά 36 εκατ. ευρώ, στα 1,283 δισ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 11,8% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Εξάλλου, η Σίγμα Securities αναφέρεται και στην καθυστέρηση της εφαρμογής της αύξησης στα τιμολόγια κατά ένα μήνα στην περίπτωση που θα έχουν ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, καθώς πέρυσι η αύξηση στα τιμολόγια είχε αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, η Σίγμα Securities συμπληρώνει πως σε αυτό το πλαίσιο θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2004 και 2005 κατά 3% και 4% αντίστοιχα στα 1,43 ευρώ και στα 1,80 ευρώ.

Τέλος, η Σίγμα επισημαίνει πως η μετοχή της ΔΕΗ έχει κινηθεί ”αδύναμα” τον τελευταίο καιρό, εν όψει αφενός της αναμενόμενης αύξησης των τιμολογίων και αφετέρου των προσδοκιών για ενίσχυση της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, αυξήθηκε κατά 1,5% την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2004, ενώ καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”long” για τη μετοχή της Επιχείρησης.

Η Εγνατία Finance επισημαίνει πως η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ χαμηλότερα του πληθωρισμού είναι ”άσχημο νέο”, καθώς όπως τονίζει θα προχωρήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα μεγέθη τόσο του 2004 όσο και του 2005.

Όπως αναφέρει στην Ημερήσια Ανασκόπησή της η Alpha Finance, η μέση εκτίμηση της αγοράς για την αύξηση των τιμολογίων είναι της τάξεως του 2,5%, ενώ η δική της πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v