Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Πλειοδοσία ξένων οίκων για τις τιμές-στόχους

Στα 28 από 24 ευρώ αναβάθμισε η JP Morgan την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Οι διεθνείς οίκοι έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε πραγματική ”πλειοδοσία” για τη μελλοντική αποτίμηση της τράπεζας. Τι είπαν πρόσφατα HSBC, UBS, Citigroup.

ΕΤΕ: Πλειοδοσία ξένων οίκων για τις τιμές-στόχους
Θετικής υποδοχής έτυχε από τους διεθνείς οίκους η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που υιοθέτησε, αφού με μπαράζ αναλύσεων σπεύδουν να θέσουν νέες υψηλότερες τιμές-στόχους και να εκφράσουν την ικανοποίησή τους.

Αναλυτικότερα, νέα υψηλότερη τιμή – στόχο τα 28 ευρώ, από 24 ευρώ προηγουμένως, θέτει για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η JP Morgan σε έκθεσή της (20/10), διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση ”Overweight”.

Η επιτυχημένη υιοθέτηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Εθνικής ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης που καταβάλλει η τράπεζα, αναφέρει η JP Morgan.

Mάλιστα, συνεχίζει η JP Morgan, ”εκτιμούμε ότι η απόδοση της καθαρής αξίας ενεργητικού της τράπεζας θα αναρριχηθεί στο 16,6% το τρέχον έτος, από 12,1% το περασμένο”.

Παράλληλα ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει τον έλεγχο στα κόστη της Εθνικής ως το στοιχείο-καταλύτη που διαφοροποιεί την τράπεζα από τους εγχώριους ανταγωνιστές, ενώ μαζί με την αυξανόμενη κερδοφορία και την υγιή οικονομία της Ελλάδος θα συναποτελέσουν τους παράγοντες που ”θα κατευθύνουν την Εθνική σε υψηλότερα επίπεδα”.

H ΗSBC από την πλευρά της, σε ανάλυσή της με την ίδια ημερομηνία, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 21 ευρώ, από 19,3 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”add”.

Στην ανάλυση της HSBC γίνεται λόγος για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε η Εθνική Τράπεζα, που αποτελεί, όπως αναφέρει, το μεγαλύτερο που έχει ανακοινωθεί ποτέ από ελληνική τράπεζα.

”Το κόστος του προγράμματος ανήλθε στα 106 εκατ. ευρώ και θα ενσωματωθεί στα αποτελέσματα του 2004” υπογραμμίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Ύστερα από την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος, επισημαίνει η HSBC, το κόστος για την Εθνική Τράπεζα αναμένεται να υποχωρήσει στο 56,4% το 2005, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 59,5%, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται στο 20% έναντι του 17,9%.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε έκθεση της UBS με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, στην οποία τίθεται νέα υψηλότερη τιμή-στόχος τα 24 ευρώ, από 22,3 ευρώ προηγουμένως, ενώ δεν μεταβάλλεται η σύσταση ”Buy”.

Η UBS πραγματοποιεί και αυτή αναφορά στις αναμενόμενες περικοπές στα κόστη, ενώ υπογραμμίζει ότι η Εθνική θα συνεχίσει να επωφελείται από την αυξανόμενη λιανική τραπεζική αγορά.

Μάλιστα η UBS αναβαθμίζει κατά 9% τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας την περίοδο 2005 – 2006, ενώ θεωρεί ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το 2004 θα ανέλθουν στα 345 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα της Εθνικής το τρέχον έτος, σύμφωνα πάντα με τη UBS, θα διαμορφωθούν στα 1.953 εκατ. ευρώ.

Η Citigroup, όπως προκύπτει από ημερίδα που οργάνωσε στις 18 Οκτωβρίου στο Λονδίνο για 9 ελληνικές εισηγμένες, θέτει τιμή – στόχο τα 22,3 ευρώ και επισημαίνει ότι τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας διευκρίνισαν ότι προτιμούν να διερευνήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Τουρκία και όχι η Ρωσία.

Παράλληλα, αναφέρει η Citigroup, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την επαναγορά του 7,5% των μετοχών της τράπεζας που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνεται ότι ή έκθεση του αμερικανικού κολοσσού πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση 9 εισηγμένων εταιριών στο Λονδίνο.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 20ής Οκτωβρίου στα 20,88 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v