Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan:Στη σωστή κατεύθυνση το deal Alpha-EFG

Η συγχώνευση και η ανακεφαλαιοποίηση είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση επισημαίνει η JP Morgan αναφορικά με τη συμφωνία των Alpha και EFG Eurobank.

JP Morgan:Στη σωστή κατεύθυνση το deal Alpha-EFG
Η συγχώνευση και η ανακεφαλαιοποίηση είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση επισημαίνει η JP Morgan αναφορικά με τη συμφωνία των Alpha και EFG Eurobank.

Η νέα οντότητα θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να προσελκύσει κεφάλαια ως νούμερο 1 τράπεζα, εξερευνώντας τις συνέργειες κόστους και επανακτώντας της πρόσβαση της στις wholesale αγορές με χαμηλότερο κόστος, επιλύοντας ωστόσο πρώτα το θέμα της εξάρτησης των 40 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η JP Morgan εκτιμά ότι το 2012 τα έσοδα του συνδυασμένου ομίλου θα είναι 4,3 δισ. ευρώ και τα κέρδη προ προβλέψεων 2 δισ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές για το 2012 θα είναι 281 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων και των συνεργειών κόστους το ποσό θα διαμορφωθεί σε -597 εκατ. ευρώ. Ωστόσο θα για το 2013 τα κέρδη θα είναι 496 εκατ. ευρώ.

Εφόσον η κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου ομίλου επιτευχθή τότε ο δείκτης Core Tier 1 θα είναι 10,3 ενώ συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών ο δείκτης θα είναι 12,7%. Υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη πάρει μια πιο φυσιολογική τροπή, η νέα οντότητα θα μπορεί να εμφανίζει 600-800 εκατ. ευρώ από το 2013 και έπειτα.

Σχετικά με τις συνέργειες κόστους στο λειτουργικό κομμάτι, η JP Morgan τις τοποθετεί στα 92 εκατ. ευρώ μετά φόρων το επόμενο έτος και στα 188 εκατ. ευρώ το 2012, με το δίκτυο στα 863 καταστήματα στο εσωτερικό ενώ στις επικαλυπτόμενες δραστηριότητες στο εξωτερικό υπάρχει «χώρος» για επιπρόσθετες συνέργειες.

Αναφορικά με τις συνέργειες στη χρηματοδότηση, το ποσό που εκτιμούν οι Alpha – EFG ανέρχεται συνολικό ποσό ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό ωστόσο η JP Morgan δεν το συμμερίζεται τοποθετώντας το αντίστοιχο ποσό στα 115 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Αναφορικά με τους κινδύνους της συνδυασμένης τράπεζας, δύο δομικές αδυναμίες παραμένουν. Το πρώτο στοιχείο είναι η εξάρτηση στην ΕΚΤ σε ποσοστό 27% επί του συνόλου του ενεργητικού τους βάσει των στοιχείων του δεύτερου τριμήνου. Παρά την βελτιωμένη πρόσβαση σε καταθέσεις, η JP Morgan δεν εκτιμά ότι η παρούσα κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και η φυγή των καταθέσεων θα συνεχιστεί .

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, η αξία των οποίων μετά τις απομειώσεις του 2ου τριμήνου ανέρχονται σε 9,8 δισ. ευρώ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα έντοκα και οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, ποσό το οποίο υπερβαίνει τα βασικά εποπτικά κεφάλαια.

Εφόσον η ανταλλαγή των ομολόγων προχωρήσει, η ονομαστική αξία των νέων ομολόγων θα διαθέτει εξασφάλιση ΑΑΑ, ωστόσο π κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v