Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν Moody΄s - Fitch το deal Alpha-Eurobank

Πιθανά θετικά στοιχεία τόσο για την τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βλέπει η Moody’s. Εποικοδομητική χαρακτηρίζει τη συγχώνευση η Fitch.

Πώς είδαν Moody΄s - Fitch το deal Alpha-Eurobank
Θετικά στοιχεία είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν τόσο για την τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank όσο και για τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο βλέπει η Moody's. Εποικοδομητική χαρακτηρίζει τη συμφωνία και η Fitch, η οποία ωστόσο τονίζει ότι οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν.

Πιο συγκεκριμένα, η Moody's κάνει λόγο στην έκθεσή της για τα εξής:

-Υψηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα, που θα προκύψουν από την ΑΜΚ και τα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να συγκεντρωθούν από μέτρα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων, τα οποία θα αυξήσουν τη δυνατότητα της τράπεζας να απορροφά τις απώλειες από επισφάλειες και ενδεχόμενες νέες διαγραφές επί των ελληνικών ομολόγων.

-Μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας και συνέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια

- Συμπληρωματικά franchise στις δυο τράπεζες, τα οποία θα δώσουν ευκαιρίες για cross-selling και χρηματοδοτικές συνέργειες.

-Βελτίωση -λόγω της συμμετοχής ξένων επενδυτών στη συμφωνία- του αρνητικού κλίματος που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, η Moody's εκτιμά πως η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την αποτίμηση των ρίσκων εκτέλεσης, θα συμπεριληφθούν στη συνεχιζόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες, τονίζει, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις.

Παραμένουν οι προκλήσεις εκτιμά η Fitch.

Εποικοδομητική για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα χαρακτηρίζει τη συγχώνευση Alpha - Εurobank ο διεθνής οίκος Fitch, σε έκθεσή του με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου, όπου τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Η Fitch αναφέρει ότι η νέα τραπεζική οντότητα θα επωφεληθεί άμεσα από το ισχυρότερο franchise, τα μεγαλύτερα έσοδα και τις συνέργειες.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι συνέργειες θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, δεδομένων των μεγάλων ρίσκων ενοποίησης και του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Η ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, ενώ θα παραμείνουν τα προβλήματα ρευστότητας.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση της νέας τραπεζικής οντότητας, η Fitch αναφέρει πως θα επανεξετάσει τις αξιολογήσεις της μετά την επικύρωση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό να παραμείνει σε επίπεδα sub-investment για αρκετό καιρό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v