Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριζικές αλλαγές στο ΧΑ από τον Οκτώβριο

Kατάργηση υφιστάμενων κατηγοριών αλλά και δημιουργία νέων, νέες προϋποθέσεις για διαγραφές εταιρειών, εναρμόνιση όρων για άμεση εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο αναθεωρημένος Κανονισμός του ΧΑ.

Ριζικές αλλαγές στο ΧΑ από τον Οκτώβριο
Kατάργηση υφιστάμενων κατηγοριών αλλά και δημιουργία νέων, νέες προϋποθέσεις για διαγραφές εταιρειών, εναρμόνιση όρων για άμεση και έμμεση εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο αναθεωρημένος Κανονισμός του ΧΑ που θα τεθεί σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου .

Οι σημερινές κατηγορίες Μεγάλης και Μεσαίας/Μικρής Κεφαλαιοποίησης καταργούνται και τη θέση τους θα πάρει η «Γενική Κατηγορία». Οι λοιπές κατηγορίες όπως αυτές θα ισχύσουν από αρχές Οκτωβρίου είναι : Επιτήρηση, Χαμηλής Διασποράς και «Προς Διαγραφή» (νέα κατηγορία).

Για την εισαγωγή μετοχών στη Γενική Κατηγορία Διαπραγμάτευσης (Κύρια Αγορά), θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: 

* Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας θα πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, ή, σε περίπτωση που δεν ενοποιούνται άλλες εταιρείες , σε ατομική βάση.
* Θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί ή κατατεθεί προς δημοσίευση οικονομικές καταστάσεις για τουλάχιστον 3 χρήσεις που προηγούνται της αίτησης εισαγωγής και αυτές θα πρέπει να είναι ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή. 
* Εκδότες που έχουν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για λιγότερες των τριών οικονομικών χρήσεων εισάγονται μόνον ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, η υπό εισαγωγή εταιρεία θα πρέπει να εμφανίζει κατ΄ελάχιστον κέρδη προ φόρων τριετίας ύψους 2.000.000 ευρώ και κερδοφορία προ φόρων για τις δύο τελευταίες χρήσεις, ή EBITDA (κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών, αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) τριετίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ και θετικό EBITDA για τις δύο τελευταίες χρήσεις, σε ενοποιημένη βάση ή σε ατομική, εφόσον δεν ενοποιεί άλλες εταιρίες.

Από την τελευταία προϋπόθεση εξαιρούνται εταιρείες με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση άνω των 300.000.000 ευρώ, μετά από απόφαση του ΧΑ, καθώς και εταιρείες που εισάγονται δευτερογενώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών . Eπίσης, εξαιρούνται εκδότες οι οποίοι υπάγονται σε ειδικό καθεστώς αδειοδότησης εποπτείας ή λειτουργίας και οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση εισαγωγής ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος.

Στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς, εντάσσονται οι μετοχές εκδότη εφόσον διαπιστωθεί, ότι :

(α) η διασπορά των μετοχών είναι μικρότερη του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνόλου των κοινών μετοχών.

(β) από έκτακτα γεγονότα που ανακοινώνονται από τον εκδότη, όπως ενδεικτικά δημόσια πρόταση ή άλλες αποκτήσεις συμμετοχών, προκύπτει διασπορά των μετοχών κατά ποσοστό μικρότερο του δέκα τοις εκατό (10%).

Στην Κατηγορία Επιτήρησης εντάσσονται οι μετοχές εκδότη εφόσον συντρέχει ένα από τα ακόλουθα κριτήρια: 

* Ο εκδότης έχει συνολικά αρνητικά ίδια κεφάλαια 
* Οι ζημίες του εκδότη κατά την χρήση είναι μεγαλύτερες από το τριάντα τοις εκατό (30%) των ιδίων κεφαλαίων και ο εκδότης δεν έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως ιδίως, σε πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, από τις οποίες θα προκύπτει, με αιτιολογημένο από τον εκδότη τρόπο, η μη πλήρωση ή η άρση του κριτηρίου. 

* Ο εκδότης έχει σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές
* Έχει κατατεθεί αίτηση για την υπαγωγή του εκδότη σε προ - πτωχευτική διαδικασία 
* Βάσει ανακοινώσεων ή γεγονότων δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητα ως προς το αν ο εκδότης μπορεί να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. 
* Στην Κατηγορία Επιτήρησης εντάσσονται μετοχές εκδοτών εφόσον διαπιστωθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

α) ασαφείς ή αρνητικές διατυπώσεις στο πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή, β) ελλείψεις στις περιοδικές ή ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, ελλιπής ή εσφαλμένη εφαρμογή των υποχρεώσεων κατάρτισης ή δημοσιοποίησης της ετήσιας ή εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης ή των τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων, σε σχέση με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία, γ) μη συμμόρφωση των εκδοτών προς τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση ή ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων κατά την εφαρμογή της.

Στη νέα κατηγορία Προς Διαγραφή θα μεταφέρονται εταιρείες κατόπιν ελέγχου πλήρωσης δύο κριτηρίων: αυτού των «χαμηλών εσόδων» και της «πολύ χαμηλής διασποράς».

Ειδικότερα:

1. Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ετήσια συνολικά έσοδα του εκδότη είναι μικρότερα των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, οι μετοχές του εκδότη θα μεταφέρονται στην Κατηγορία προς Διαγραφή, άμεσα, από τη συνεδρίαση της Αγοράς του ΧΑ που έπεται της λήψης της σχετικής απόφασης από το ΔΣ του ΧΑ. Ο ειδικότερος τρόπος εφαρμογής του κριτηρίου, ιδίως ως προς τον τρόπο και χρόνο υπολογισμού του ποσού των 2.000.000 ευρώ, καθώς και τα στοιχεία που λαμβάνονται υπ' όψιν, ρυθμίζεται με Απόφαση του Χ.Α.

2. Εφόσον κατά την ετήσια τακτική αναθεώρηση του Χ.Α. διαπιστωθεί, , ότι τα ετήσια συνολικά έσοδα του εκδότη παραμένουν μικρότερα των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, οι κινητές αξίες του εκδότη διαγράφονται θα άρχεται η διαδικασία διαγραφής των κινητών αξιών του εκδότη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του ΧΑ.

3. Εφόσον διαπιστωθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα Κανονισμό, ότι η διασπορά των μετοχών του εκδότη είναι μικρότερη του δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των κοινών μετοχών, κατανεμημένη, ταυτόχρονα, σε λιγότερους από τριάντα (30) μετόχους, θα μεταφέρονται στην Κατηγορία προς Διαγραφή.

Σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή διατηρείται και μετά την πάροδο εξαμήνου από τη διαπίστωσή του, θα χορηγείται στον εκδότη εξάμηνη προθεσμία άρσης του και εφόσον, η πλήρωση του κριτηρίου παραμένει, οι μετοχές θα διαγράφονται από το ΧΑ θα άρχεται η διαδικασία διαγραφής των κινητών αξιών του εκδότη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του ΧΑ .

Διασπορά

Η εταιρία θα πρέπει να έχει επαρκή διασπορά των μετοχών της στο κοινό, το αργότερο κατά το χρόνο λήψης της απόφασης για την εισαγωγή των μετοχών της. Η διασπορά μίας εταιρείας θεωρείται επαρκής όταν: 

* Όταν οι μετοχές που πρόκειται να εισαχθούν είναι κατανεμημένες στο ευρύ κοινό σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνόλου των μετοχών της ίδιας κατηγορίας και ειδικότερα κατανέμονται σε τουλάχιστον δύο χιλιάδες (2.000) πρόσωπα από τα οποία κανένα δεν κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του δύο τοις εκατό (2%) του συνόλου των μετοχών των οποίων ζητείται η εισαγωγή, ή

β) όταν, για εκδότες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον ίση ή μεγαλύτερη των επτακοσίων εκατομμυρίων (700.000.000) ευρώ, κατανέμονται μετοχές κατά ποσοστό τουλάχιστον δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνόλου των μετοχών σε επτά χιλιάδες (7.000) τουλάχιστον πρόσωπα από τα οποία κανένα δεν κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του δύο τοις εκατό (2%) του συνόλου των μετοχών των οποίων ζητείται η εισαγωγή.

Ειδικά και προκειμένου για τις Α.Ε.Ε.Χ., ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων, στα οποία γίνεται η κατανομή μετοχών σύμφωνα με τις προηγούμενες περιπτώσεις α) και β), είναι τριακόσια (300).

Για την εκτίμηση της επάρκειας της διασποράς δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσοστά μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη που κατέχουν: μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, διευθυντικά στελέχη αυτού, συγγενείς πρώτου βαθμού των υφιστάμενων μετόχων, που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) του μετοχικού κεφαλαίου του, και των διευθυντικών στελεχών του, ή υφιστάμενοι μέτοχοι που απέκτησαν μετοχές ένα έτος πριν την υποβολή της αίτησης εισαγωγής, εκτός αν πρόκειται για θεσμικούς επενδυτές ή εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών.

Eμμεση Εισαγωγή

Ιδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν στο εξής για την άμεση και έμμεση εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του ΧΑ , προκειμένουν να μην παρακάμπτονται πλέον οι βασικές αρχές και όροι εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Ως περιπτώσεις έμμεσης εισαγωγής θεωρούνται ενδεικτικά οι εξής :

1) Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) εισηγμένης λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση, αναδοχής κλάδου ή εισφοράς περιουσίας μη εισηγμένης εταιρίας, όπου τα οικονομικά μεγέθη της μη εισηγμένης επιδρούν σημαντικά στα οικονομικά μεγέθη (κύκλος εργασιών -Ίδια Κεφάλαια-κερδοφορία ) της εισηγμένης.

Η επίδραση τεκμαίρεται σημαντική ιδίως όταν:

α) τα μεγέθη της μη εισηγμένης (κύκλος εργασιών -Ίδια Κεφάλαια-κερδοφορία ) είναι μεγαλύτερα από της εισηγμένης

β) η ΑΜΚ της απορροφώσας εισηγμένης, υπερβαίνει το 50% του υφιστάμενου μετοχικού της κεφαλαίου

γ) η συμμετοχή των μετόχων της απορροφώμενης εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης απορροφώσας εταιρίας μετά τη συγχώνευση υπερβαίνει το 50%

δ) Η δραστηριότητα της απορροφώμενης εταιρίας διαφοροποιείται από την δραστηριότητα της εισηγμένης χωρίς να χαρακτηρίζεται συμπληρωματική και δεν υπάρχει άμεση ή έμμεση μετοχική σχέση μεταξύ των δύο εταιριών ούτε και κοινοί βασικοί μέτοχοι στις δύο εταιρίες και

ε) Οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης εταιρίας συμμετέχουν στην απορροφώμενη μη
εισηγμένη με ποσοστό τουλάχιστον 50% και οι νέες μετοχές που εκδίδονται λόγω της
συγχώνευσης ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου

2) Εξαγορά μη εισηγμένης εταιρίας, η οποία (α) έχει σημαντική αξία ( άνω του 50% της καθαρής θέσης της εισηγμένης)για την εισηγμένη και (β) δύναται να επιφέρει αλλαγή δραστηριότητας της εισηγμένης ή / και αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή / και διοίκησης.

3) Έμμεση εισαγωγή θα θεωρείται ότι συντρέχει και στις περιπτώσεις όπου η απόκτηση συμμετοχής από την εισηγμένη εταιρία, σύμφωνα με τα παραπάνω, επέρχεται με την μετατροπή ομολογιών ή άλλων τίτλων σε μετοχές της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v