Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως είδαν οι ΑΧΕ τα αποτελέσματα ΜΥΤΙΛ-ΜΕΤΚΑ

Στις επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ και την συνεισφορά των δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας αποδίδουν οι αναλυτές τα ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο-α’ εξάμηνο ο όμιλος Μυτιληναίου.

Πως είδαν οι ΑΧΕ τα αποτελέσματα ΜΥΤΙΛ-ΜΕΤΚΑ
Στις επιδόσεις της Μέτκα και την συνεισφορά των δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας αποδίδουν οι αναλυτές τα ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο-α’ εξάμηνο ο όμιλος Μυτιληναίου.

Πιο αναλυτικά, η Marfin Analysis αναφέρει πως ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα εξαμήνου 2011, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις λόγω ισχυρής απόδοσης της Μετκα και της πρώτης σημαντικής συνεισφοράς του τομέα ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η δυνατή απόδοση του ομίλου εξηγείται από την μεγάλη επιτάχυνση των έργων της ΜΕΤΚΑ σε Τουρκία και Συρία και την σημαντική συνεισφορά της νέας μονάδας ηλεκτρισμού στον Αγ. Νικόλαο που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στα μέσα Ιουνίου. Κατά την Marfin Analysis, οι προοπτικές για τον όμιλο για το δεύτερο εξάμηνο παραμένουν θετικές λόγω χρήσης LNG από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής αλλά και λόγω υψηλών τιμών αλουμινίου.

Σε ότι αφορά τη Μέτκα, η Marfin Analysis κάνει λόγο για ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου 2011, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα ωφελήθηκαν από την επιτάχυνση των έργων σε Τουρκία και Συρία. Το περιθώριο κέρδους ήταν στο 15%, λίγο πιο κάτω από το σύνηθες της εταιρίας που είναι 16-17%. Ο ισολογισμός της εταιρίας παραμένει υγιής με διαθέσιμα ύψους π.EUR 40εκ. Συνολικά, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την επιτάχυνση των έργων της Μέτκα. Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως μετά τα αποτελέσματα, θα ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τις εξελίξεις στην Συρία, προχωρώντας πιθανόν σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις ιδιαίτερα για το δεύτερο έργο το οποίο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Τα αποτελέσματα τόσο της Μυτιληναίος όσο και της Μέτκα ήταν σημαντικά υψηλότερα του προβλεπόμενου, τονίζει η Proton, η οποία αναφέρει πως ο κύκλος εργασιών της Μυτιληναίος ενισχύθηκε από την εκτέλεση των projects της Μετκα καθώς και από την συνεισφορά του κλάδου ενέργειας. Για τη ΜΕΤΚΑ σημειώνει πως η μεγάλη διαφορά των αποτελεσμάτων από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αποδίδεται κυρίως στην επιτάχυνση της εκτέλεσης projects στο εξωτερικό και κυρίως στην Τουρκία.

Θετική έκπληξη χαρακτηρίζει η Eurobank Sec τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος, λόγω της Μέτκα και του τομέα ενέργειας, ενώ γνωστοποιεί πως αναμένεται να προχωρήσει σε αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2011. Για τη Μετκα, η χρηματιστηριακή κάνει επίσης λόγο για θετική έκπληξη, κυρίως λόγω των έργων στην Τουρκία, ωστόσο δηλώνει πως παραμένει «ουδέτερη» για τη μετοχή της εταιρείας. Όπως σημειώνει, μένει να φανεί εάν η Μετκα θα διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και το β’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Η Euroxx Sec αναφέρει πως τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος υπερέβησαν τις εκτιμήσεις κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα της ενέργειας και των ευνοϊκότερων προοπτικών της αγοράς αλουμινίου, ενώ για τη ΜΕΤΚΑ επισημαίνει πως τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα αποδίδονται στην σημαντική επιτάχυνση της υλοποίησης των συμφωνιών στο εξωτερικό, με την Τουρκία να συνεχίζει να είναι η σημαντικότερη αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων από την Εθνική ΑΧΕ, η οποία αναφέρει πως τα κατά πολύ υψηλότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα οφείλονται στην αύξηση του κύκλου εργασιών της Μέτκα και στην πρώτη ουσιαστική συνεισφορά των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα της ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v