Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: ”Στις 2.650 μονάδες το ΧΑ στο 2005”

Στις 2.650 μονάδες ”βλέπουν” οι αναλυτές της EFG Eurobank να διαμορφώνεται το 2005 ο Γενικός Δείκτης, υπό τη βασική προυπόθεση ότι τα κέρδη ανά μετοχή για την ίδια χρήση θα σημειώσουν μια μέση αύξηση της τάξεως του 12%. Οι προβλέψεις για το 2004, το ”τζιράρισμα” των ξένων, οι τρεις ταχύτητες της Σοφοκλέους, οι εκτιμήσεις για την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου, το πετρέλαιο, τα επιτόκια.

Eurobank: ”Στις 2.650 μονάδες το ΧΑ στο 2005”
του Γιώργου Μαντέλα

Στις 2.650 μονάδες ”βλέπουν” να διαμορφώνεται το 2005 ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χ.Α. οι αναλυτές του ομίλου της EFG Eurobank, υπό τη βασική προυπόθεση ότι τα κέρδη ανά μετοχή για το 2005 θα σημειώσουν μια μέση αύξηση της τάξεως του 12%.

Σε ό,τι αφορά στην πρόβλεψή τους για τη μέση τιμή του Γενικού Δείκτη φέτος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι λίγο πολύ στα τωρινά επίπεδα (2.380 μονάδες), ενώ, παράλληλα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί η τιμή έως στις 2.580, μέχρι το τέλος του έτους, εάν βέβαια οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν και υπό την προϋπόθεση ότι τα κέρδη ανά μετοχή στην χρήση του 2004 θα τρέξουν με ρυθμό 17%.

Οι αναλυτές της EFG Eurobank, Χρήστος Ελαφρός (EFG Securities) και Πάρις Καρασσό (EFG Asset Management), παρουσία της διοίκησης της τράπεζας (Ν. Νανόπουλος, Ν. Καραμούζης, Ευθ. Μπουλούτας) παρουσίασαν τις θέσεις του ομίλου για μία σειρά φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας και των αγορών.

Οι ίδιοι, σε ό,τι αφορά σε βασικούς δημοσιονομικούς δείκτες, θεωρούν ότι για φέτος το ΑΕΠ θα κλείσει στο 3,8% και του χρόνου στο 3,5%, ενώ ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 3% και του χρόνου στο 3,2%.

Οι αναλυτές της EFG Eurobank προέβλεψαν ότι τα τραπεζικά κέρδη φέτος θα αυξηθούν κατά 25-30% κατά μέσο όρο, ενώ παράλληλα εξέφρασαν αισιοδοξία για την πορεία των κερδών του κλάδου και στο 2005.

Το γενικό σχόλιο που κάνουν για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι κινείται σε τρεις ταχύτητες. Αυτήν του FTSE-20 που έδωσε θετικές αποδόσεις +12,2% στο σύνολο του 2004, με αποτέλεσμα να βγουν κερδισμένοι οι ξένοι που κυρίως ήταν επενδεδυμένοι σε αυτόν, του FTSE-40, που στο 2004 σημείωσε πτώση της τάξεως του 16,1% και του FTSE-80 που υποχώρησε κατά 25,8%.

Για το 2005 προβλέπουν ότι ξένοι θα συνεχίσουν να επενδύουν στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και θεωρούν ότι θα υπάρξουν και επιλεκτικές τοποθετήσεις στη μεσαία κεφαλαίοποίηση, ενώ ανέφεραν ότι το 55% περίπου του μέσου ημερήσιου τζίρου πραγματοποιείται για λογαριασμό ξένων χαρτοφυλακίων σε αυστηρά επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Γενικότερα πάντως, εκτιμούν πως ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί στο κλίμα των μεγάλων αγορών του εξωτερικού, αφού ο βαθμός συσχέτισης έχει φτάσει πλέον στο 70%.

Σχετικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις και όσον αφορά στο 2004 οι EFG Eurobank Asset Management και Eurobank Securities θεωρούν ότι η οικονομική συγκυρία ήταν θετική και κατά συνέπεια το περιθώριο πτώσης των μετοχών μειωμένο, ενώ αναμένουν λογικές αποτιμήσεις για το 2005, εφόσον το πετρέλαιο δεν ξεφύγει πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Αναφορικά με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου εκτιμούν ως πιθανότερο τη διαμόρφωσή της σε επίπεδα 1,27 με 1,30 μέσα στο επόμενο εξάμηνο, από 1,24 που είναι σήμερα.

Γενικότερα για τις παγκόσμιες τοποθετήσεις οι Eurobank Asset Management και Eurobank Securities εμφανίζονται θετικές για τις μετοχές και συστήνουν μειωμένη έκθεση στα ομόλογα.

Κι αυτό, γιατί τα τελευταία εμφανίζονται ακριβά, αν και έχουν ήδη αποτυπώσει πολλές άσχημες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο κλπ.

Τέλος, όσον αφορά στα επιτόκια, προβλέπουν έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2005 στην Ευρώπη θα έχουν διαμορφωθεί στο περίπου 2,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v