Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακτωρ: Οι αναλυτές για την απόφαση του ΕΣΡ

Αρνητικό κλίμα γύρω από τη μετοχή της Άκτωρ ενδέχεται να δημιουργήσει η άρνηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να εκδώσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην κατασκευαστική εταιρία, η έλλειψη του οποίου αποκλείει παράλληλα την εταιρία από μελλοντικά δημόσια έργα εκτιμούν οι ΑΧΕ. Πώς σχολιάζουν Marfin, Proton, Π&Κ, Εθνική, Eurocorp, Artion.

Ακτωρ: Οι αναλυτές για την απόφαση του ΕΣΡ
Αρνητικό κλίμα γύρω από τη μετοχή της Άκτωρ ενδέχεται να δημιουργήσει η απορριπτική πράξη για πιστοποιητικό διαφάνειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, εκτιμούν οι Marfin, Proton Sec, Π&Κ, Eurocorp, Εθνική και Artion.

Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αρνήθηκε με οριακή πλειοψηφία να εκδώσει πιστοποιητικό διαφάνειας για έργο 250.000 ευρώ.

H Marfin Analysis εκτιμά πως τόσο η μετοχή της Άκτωρ όσο και η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να δεχτούν πιέσεις παρά τις πολύ καλές μερισματικές τους αποδόσεις.

Επίσης, η Marfin Analysis συμπληρώνει πως ελλείψει του πιστοποιητικού, η κατασκευαστική εταιρία δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε επερχόμενα δημόσια έργα.

H Proton Securities εκτιμά πως οι εξελίξεις σχετικά με την Άκτωρ ενδέχεται να δημιουργήσουν αρνητική ψυχολογία γύρω από τη μετοχή της εταιρίας, ενώ συμπληρώνει πως το εν λόγω έργο είναι ιδιαίτερα μικρό ώστε να επηρεάσει αρνητικά τα μεγέθη της κατασκευαστικής.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ πάντως εκτιμά πως η απορριπτική πράξη από πλευράς ΕΣΡ δεν θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα θεμελιώδη μεγέθη της Άκτωρ, ενώ συμπληρώνει πως το θέμα αναμένεται να επιλυθεί σύντομα.

Σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, για το 2004 και για το 2005 τα μεγέθη της εταιρίας έχουν διασφαλιστεί με ανεκτέλεστο ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Άκτωρ, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως αναμένεται να είναι αρκετά ευμετάβλητη στο πλαίσιο των εξελίξεων, ενώ συμπληρώνει πως διατηρεί τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή τόσο της Άκτωρ όσο και της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Για την τελευταία, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως συνεχίζει να πιστεύει πως είναι ”φτηνή”, με την αγορά να συνεχίζει να αδιαφορεί για τις μη εισηγμένες δραστηριότητές της (και ιδιαίτερα για όσες αναφέρονται στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα), ενώ συμπληρώνει πως όσον αφορά στην τιμή-στόχο των 4,2 ευρώ, μόλις κατά το ήμισυ προκύπτει από τις κατασκευαστικές δραστηριότητες του ομίλου της ΕΛΤΕΧ.

Η Artion αναφέρει πως οι άλλοι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι θα επωφεληθούν από το γεγονός ότι η Άκτωρ δεν διαθέτει το πιστοποιητικό διαφάνειας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συμμετέχει σε μελλοντικά δημόσια έργα.

Η Eurocorp Sec αναφέρει πως στα τωρινά χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται η μετοχή, η απόφαση του ΕΣΡ δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την τιμή της μετοχής, αν και συμπληρώνει πως οι εξελίξεις είναι σίγουρα αρνητικές και πως θα επηρεάσουν ενδεχομένως ανάλογα την ψυχολογία των επενδυτών.

Παράλληλα, η Eurocorp συμπληρώνει πως ανάλογη περίπτωση είχε συμβεί στην Άκτωρ και τον Μάρτιο, επισημαίνοντας πως εν τέλει η κατασκευαστική εταιρία κατάφερε να υπερβεί τα εμπόδια και να λάβει τελικά το πιστοποιητικό διαφάνειας.

Η Εθνική ΑΧΕ από την πλευρά της αναφερόμενη στην υπόθεση του Μαρτίου υπενθυμίζει πως είχε δημιουργήσει μεσοπρόθεσμες πιέσεις στη μετοχή της Άκτωρ, ενώ σε αυτό το πλαίσιο η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως η μετοχή απώλεσε περίπου 8% μετά την ανακοίνωση των νέων, επανακάμπτοντας ωστόσο με την επίλυση του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v