Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Οι αναλυτές για τις δηλώσεις Αράπογλου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου, ο οποίος από την έδρα της θυγατρικής Atlantic Bank στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στις εξελίξεις όσον αφορά στις θυγατρικές του ομίλου, όπως αναφέρουν οι χρηματιστηριακές επικαλούμενες δημοσιεύματα του Τύπου.

ΕΤΕ: Οι αναλυτές για τις δηλώσεις Αράπογλου
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκη Αράπογλου, ο οποίος από την έδρα της θυγατρικής Atlantic Bank στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στις εξελίξεις όσον αφορά στις θυγατρικές του ομίλου και ανέλυσε τους στρατηγικούς άξονες της tράπεζας σχετικά με την Atlantic Bank.

Συγκεκριμένα, οι Marfin Analysis και Proton Securities, επικαλούμενες σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρονται στις μελλοντικές κινήσεις της διοίκησης της Εθνικής για τις θυγατρικές.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ. Αράπογλου επανέλαβε πως η tράπεζα είναι διατεθειμένη να αποκτήσει το 7,5% των μετοχών που κατέχει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, εάν το τελευταίο αποφασίσει να προχωρήσει στην πώλησή του.

Όσον αφορά στην Εθνική Ακινήτων και με βάση τα ίδια δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε πως ο όμιλος θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του και σε σταδιακή πώληση των στοιχείων ενεργητικού που αφορούν στο real estate.

Για την Εθνική Ασφαλιστική ο κ. Αράπογλου ανέφερε πως ο όμιλος θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής του.

Σε ό,τι αφορά την Αστήρ Πάλας, ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας διατήρησε την πρόθεσή του για ανάθεση της διοίκησης σε μεγάλη ξενοδοχειακή εταιρία, η οποία θα συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ κατά 10%.

Αναφορικά με την αμερικανική θυγατρική Atlantic Bank, ο κ. Αράπογλου ανέφερε πως είναι η πιο κερδοφόρα και η πλέον αποδοτική θυγατρική του εξωτερικού, ενώ συμπλήρωσε πως η διοίκηση εξετάζει δύο εναλλακτικές.

Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται και η εισαγωγή των μετοχών της Atlantic Bank στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική θυγατρική είτε θα συνεχίσει την επεκτατική στρατηγική της αποκτώντας μικρότερες τοπικές τράπεζες, είτε θα πωληθεί σε μεγάλο χρηματοοικονομικό όμιλο, στον οποίο η Εθνική Τράπεζα θα αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή.

Σχολιάζοντας τις προαναφερθείσες δηλώσεις του κ. Αράπογλου, η Marfin Analysis εκτιμά πως οι ακριβείς προθέσεις της διοίκησης αναμένεται να ξεκαθαριστούν με την παρουσίαση τους λεπτομερούς business plan, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά της η Proton Securities εκτιμά πως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v