Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: "Ζεστή" για πιθανή εξαγορά του ΧΑΚ

Την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το πακέτο μέτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.

ΕΧΑΕ: Ζεστή για πιθανή εξαγορά του ΧΑΚ
Την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το πακέτο μέτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή συγκυρία αλλά και μετά το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο στρατόπεδο "Ευάγγελος Φλωράκης".

Βέβαια, περί συζητήσεων ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, με πιθανούς αγοραστές είτε ρωσική τράπεζα είτε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, είχε γράψει το Euro2day.gr εδώ και περίπου έναν μήνα.

Πηγές πάντως που πρόσκεινται στην ΕΧΑΕ δηλώνουν αιφνιδιασμένες από την εξέλιξη, πλην όμως εκτιμούν πως σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ δεν μπορεί παρά να υπάρξει ενδιαφέρον από την ΕΧΑΕ, δεδομένης και της υπάρχουσας κοινής πλατφόρμας μεταξύ των δύο χρηματιστηριακών αγορών.

Πάντως, κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Κύπρο η κυβερνητική πρόταση για πώληση του ΧΑΚ, καθώς κύκλοι της τοπικής χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν πως:

Πρώτον, το επιδιωκόμενο τίμημα των 20 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκε είναι πολύ μικρό, αφού το υπερβαίνουν κατά πολύ μόνο οι υπάρχουσες καταθέσεις του ΧΑΚ και τα λοιπά υψηλής αξίας περιουσιακά του στοιχεία.

Και δεύτερον, ενώ η πώληση δρομολογείται να ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο, η επιδιωκόμενη πώληση επιχειρείται να γίνει χωρίς την προαπαιτούμενη μελέτη και σχεδιασμό (μελέτη επιπτώσεων στη χρηματιστηριακή αγορά κ.λπ.).

Το ΧΑΚ, πέρα από τη συμμετοχή του στην κοινή πλατφόρμα με το Χ.Α., έχει συνάψει συμφωνίες με αρκετές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Συρία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Μαυροβούνιο, η Ρωσία και η Αίγυπτος.


Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v