Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι σχήματα στον διαγωνισμό του ΟΑΣΑ

Έξι σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό του ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Θα κυκλοφορεί σε τρεις διαφορετικούς τύπους. Πώς θα μπορούν να το αγοράσουν οι επιβάτες.

Έξι σχήματα στον διαγωνισμό του ΟΑΣΑ
Σημαντικό ενδιαφέρον από έξι συνολικά σχήματα συγκέντρωσε ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ).

Ειδικότερα, έπειτα από δύο αναβολές, ο διαγωνισμός πέρασε στην επόμενη φάση καθώς χθες κατατέθηκαν φάκελοι ενδιαφέροντος από τα εξής σχήματα:

1. Intrakom IT Service - Intrasoft International - Intrakom Telecom - Intrakat
2. Intrasystema
3. Τέρνα Ενεργειακή - LG - CNS.CO
4. ATESE S.A.
5. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - UNISYSTEMS
6. ERICSSON HELLAS

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για το ΑΣΣΚ έχουν επίσης κατεβάσει συμμετοχή και στον άλλο μεγάλο διαγωνισμό του ΟΑΣΑ, που αφορά στην υλοποίηση του συστήματος τηλεματικής.

Λύση για λαθρεπιβίβαση και πλαστά

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με κλειστή διαδικασία για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) για το Έργο "Μελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση ενός Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για τις εταιρίες του ομίλου ΟΑΣΑ με ΣΔΙΤ".

Στην επιτυχή έκβαση του εν λόγω διαγωνισμό ο ΟΑΣΑ στηρίζει τα σχέδιά του για την πάταξη του φαινομένου της λαθραίας επιβίβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στο πρόβλημα της διακίνησης πλαστών εισιτηρίων. Πρόκειται για δύο ζητήματα που απασχολούν σοβαρά τη διοίκηση καθώς έχουν ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλες οικονομικές απώλειες για τους συγκοινωνιακούς φορείς.

Ο διαγωνισμός για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου έχει προϋπολογισμό 94 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΣΑ θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής με επιπλέον καταβολή ποσού, που θα ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ, μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο διαγωνισμός αφορά στην υλοποίηση Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που θα εφαρμοστεί στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ και θα καλύπτει επιχειρησιακά το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.

Τα σημερινά προϊόντα χάρτινου εισιτηρίου καθώς και οι κάρτες απεριορίστων θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικά, γεγονός που θα επιτρέψει αφενός την εφαρμογή δικαιότερων χρεώσεων στους επιβάτες ανάλογα με τις αποστάσεις που διανύουν ή τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους (π.χ. μείωση της τιμής του κομίστρου τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες κ.λπ.), αφετέρου τον έλεγχο του συστήματος πωλήσεων ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της διακίνησης πλαστών εισιτηρίων.

Τα εισιτήρια του μέλλοντος

Το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα έχει τρεις διαφορετικές επιλογές:

Α) Στο πολλαπλό εισιτήριο, σε μία ηλεκτρονική κάρτα μνήμης θα είναι αποθηκευμένος συγκεκριμένος αριθμός διαδρομών που θα αφαιρούνται κάθε φορά όπου ο χρήστης θα πραγματοποιεί μία. Πρόκειται για τύπο εισιτηρίου που αφορά κυρίως σε περιστασιακούς χρήστες και θα γεμίζει από σημεία πώλησης εισιτηρίων.

Β) Ο δεύτερος τύπος εισιτηρίου είναι η έξυπνη κάρτα, η οποία θα αντικαταστήσει τις μηνιαίες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, με κόμιστρο χαμηλότερο από εκείνο του πολλαπλού εισιτηρίου.

Γ) Για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν σποραδικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα υπάρχει και η επιλογή αποστολής γραπτού μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου, επαναφόρτισης μέσω Διαδικτύου ή ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής e-banking.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα δύο έργα του ΟΑΣΑ για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου καθώς και το σύστημα τηλεματικής είναι τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών και επίσης τα πρώτα που συνδυάζουν κοινοτική και ιδιωτική χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v