Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «μυστικά» των καταθέσεων προθεσμίας

Οι λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων. Τι επιτόκια προσφέρουν σήμερα 5 τράπεζες. Η «αγορά» βλέπει πτώση επιτοκίων από το 2012 και μετά!

Τα «μυστικά» των καταθέσεων προθεσμίας
Μπορεί οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων να μην ξεπερνούν στις περισσότερες των περιπτώσεων το ύψος του πληθωρισμού, ωστόσο από το ξεκίνημα της κρίσης αποτελούν την πλέον αποδοτική εγχώρια τοποθέτηση, καθώς κατά τη συγκεκριμένη περίοδο οι τιμές των μετοχών, των ομολόγων και των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Μερικά από τα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος καταθέτης πριν συμφωνήσει με μια τράπεζα είναι τα παρακάτω:

Α. Είναι πολύ πιθανόν μια τράπεζα που προσφέρει καλύτερες αποδόσεις για συγκεκριμένα ποσά κατάθεσης και για συγκεκριμένες διάρκειες να μην είναι η πιο «αποδοτική» για διαφορετικά ποσά κατάθεσης και για διαφορετικές περιόδους δέσμευσης.

Β. Το ύψος των προσφερόμενων επιτοκίων αλλάζει πολύ συχνά από τις τράπεζες, οπότε μπορεί η καλύτερη επιλογή για σήμερα να μην είναι και η καλύτερη επιλογή της αγοράς έπειτα π.χ. από μία μέρα, ή μία εβδομάδα.

Γ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι τράπεζες προσφέρουν μεγαλύτερα επιτόκια για την προσέλκυση «φρέσκων» κεφαλαίων, δηλαδή από κεφάλαια που μπαίνουν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Δ. Πέρα από το ύψος του επιτοκίου, θα πρέπει να συνεκτιμάται και η ρευστότητα που παρέχει κάθε λογαριασμός, δηλαδή το πόσο συχνά εισπράττονται οι τόκοι, αλλά και το πόσο συχνά μπορούν να αποσυρθούν τα χρήματα χωρίς επιβολή ποινής (penalty rate).

Ε. Μεγάλη σημασία έχει να συγκρίνετε τα επιτόκια κάθε τράπεζας για την ίδια διάρκεια (π.χ. ετήσια με ετήσια δέσμευση, εξάμηνη με εξάμηνη κ.λπ.).

ΣΤ. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της κατάθεσης τόσο ανοδικά επηρεάζεται και το επιτόκιο.

Ζ.
Οι τράπεζες προσφέρουν ενίοτε υψηλότερα επιτόκια σε συγκεκριμένους πελάτες με τους οποίους έχουν πολύπλευρη και πολυετή συνεργασία.

Ο πόλεμος των εντυπώσεων

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν κεφάλαια από τον ανταγωνισμό, προσπαθούν να τονίσουν στοιχεία που ενδεχομένως να έχουν δευτερεύουσα σημασία. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω: 

* Υπάρχουν αρκετές δεσμευμένες καταθέσεις με κλιμακωτό επιτόκιο που ανεβαίνει από μήνα σε μήνα. Οι τράπεζες συνήθως προβάλλουν το επιτόκιο του τελευταίου μήνα, που είναι και το υψηλότερο και όχι το μέσο σταθμικό, όπως θα έπρεπε. 

* Οι τράπεζες προβάλλουν συνήθως τις διάρκειες των καταθέσεων που προσφέρουν τα υψηλότερα επιτόκια και όχι τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα, ενώ σήμερα προσφέρουν υψηλά επιτόκια για διάρκεια μεταξύ 3 και 7 μηνών (επιτόκια που προβάλλουν), για μεγαλύτερες διάρκειες ρίχνουν τον πήχη των επιτοκίων. Έτσι, δημιουργείται η εντύπωση ενός υψηλού αριθμού (ο οποίος αναπαράγεται ενδεχομένως μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου), ο οποίος όμως δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο της αγοράς! 

* Συχνά οι τράπεζες λανσάρουν επενδυτικά προϊόντα που συνδυάζουν δεσμευμένες καταθέσεις και άλλα επενδυτικά προϊόντα (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια). Συνήθως τα επιτόκια των καταθέσεων είναι υψηλά, ιδίως όσο μικραίνει το ποσοστό της κατάθεσης επί της συνολικής επένδυσης και όσο μικραίνει η περίοδος δέσμευσης των καταθέσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, η υψηλή αυτή απόδοση δεν αφορά στο σύνολο της επένδυσης και για πάντα, αλλά σε μικρό μέρος της και μόνο για λίγους μήνες. 

* Στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, τα υψηλά επιτόκια που ανακοινώνονται αφορούν μόνο σε ένα περιορισμένο - προκαθορισμένο ποσό και όχι στο σύνολο της κατάθεσης.

Ενδεικτικές αποδόσεις για «φρέσκο» χρήμα*

Για δωδεκάμηνης διάρκειας κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ, η ΑΤΕbank προσφέρει επιτόκιο ύψους 3,6%.

Η Eurobank για το ίδιο ποσό, μέσω του προγράμματος «step up» δίνει μέσο σταθμικό επιτόκιο 4,1% για προθεσμιακή κατάθεση επτά μηνών, επιτόκιο που ανεβαίνει στο 4,5% αν μιλάμε για ποσά γύρω στα 150.000 ευρώ.

Η Alpha Bank -και πάλι για 100.000 ευρώ- για τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση δίνει επιτόκιο γύρω στο 3,3% - 3,4%, ενώ μέσω του λογαριασμού «Alpha Μηνιαία Πρόοδος» το ετήσιο σταθμισμένο επιτόκιο για 24 μήνες, με δέσμευση 30 ημερών, υπολογίζεται στο 4%.

Ο ίδιος τραπεζικός όμιλος προσφέρει ομόλογα έκδοσης της θυγατρικής της Alpha Bank London, που λήγουν στις 20 Ιουνίου του 2013. Το κουπόνι ανέρχεται στο 5,5%, πλην όμως, επειδή το ομόλογο είναι διαπραγματεύσιμο κάτω από την ονομαστική του τιμή και επειδή απομένουν μέχρι τη λήξη κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, τότε το μέσο επιτόκιο της επένδυσης υπερβαίνει το 6,5%.

Η Marfin-Egnatia Bank, για ποσό οριακά ανώτερο των 100.000 ευρώ και για δεσμευμένο λογαριασμό δώδεκα μηνών, προσφέρει μέσο σταθμικό επιτόκιο 3,95% και οι τόκοι πληρώνονται κάθε μήνα.

Η Τράπεζα Κύπρου για το ποσό των 100.000 ευρώ προσφέρει γύρω στο 4,30% το τρίμηνο, 4% στο εξάμηνο και 3,80% στο έτος.

Η Millennium Bank για προθεσμιακή κατάθεση επτά μηνών και για 100.000 ευρώ δίνει απόδοση 5,68%, ενώ υπερβαίνει ελαφρά το 6% αν το ποσό της κατάθεσης κυμανθεί γύρω στα 150.000 ευρώ.

* Στοιχεία Παρασκευής 8/7/2011

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v