Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται deals για αλλαγή κλίματος

Γιατί η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει τις αποκρατικοποιήσεις με ένα μεγάλο deal στις τράπεζες. Ο ρόλος-κλειδί του Τ.Τ. και οι φήμες για ETE - Eurobank. Πιέζει και βοηθάει συγχωνεύσεις το roll over.

Ζητούνται deals για αλλαγή κλίματος
"Απαιτείται κλίμα τεχνητής, έστω στην αρχή, αισιοδοξίας. Αποτελεί μετρήσιμο οικονομικό μέγεθος".

Η παραπάνω αποστροφή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, την ώρα που παραλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών από τον προκάτοχό του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δίνει το μέτρο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, του σχεδιασμού για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

"Χρειαζόμαστε επιτυχίες, που θα αλλάξουν το κλίμα στο εξωτερικό, ή έστω θα βελτιώσουν την ψυχολογία στο εσωτερικό", παραδέχονται τα ίδια στελέχη, σημειώνοντας ότι το καλοκαίρι η κυβέρνηση θα δώσει εξετάσεις σε τρία μέτωπα: στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, στις αποκρατικοποιήσεις και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι καλές επιδόσεις στα δύο πρώτα μέτωπα θα κρίνουν και την οριστικοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας, στα μέσα Σεπτεμβρίου, μαζί με την αποδέσμευση της έκτης δόσης.

Τυχόν δρομολόγηση αποτελεσματικών κινήσεων στο μέτωπο της φοροδιαφυγής θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση από το 2012 κάποιων εκ των άδικων μέτρων του μεσοπρόθεσμου και εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει μέρος της κοινής γνώμης.

Κλειδί της επιχείρησης αλλαγής κλίματος θα αποτελέσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το περιβάλλον Βενιζέλου, είναι η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση να δώσει πολιτικό αλλά και οικονομικό στίγμα.

Να καθησυχάσει, δηλαδή, τις ανησυχίες για... ξεπούλημα των ασημικών και, την ίδια στιγμή, να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για αλλαγή σελίδας. Το περιβάλλον Βενιζέλου θεωρεί ότι το timing είναι κατάλληλο για μια κίνηση-σηματωρό στις τράπεζες.

Την ώρα που η χώρα δείχνει ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους της ως τα μέσα του 2014 και ένα παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης, με επανακατανομή των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ και επιπρόσθετα δάνεια, απαιτείται ριζική αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Τα οφέλη ενός mega deal στις τράπεζες

Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι καυτό, καθώς, λόγω της εκροής καταθέσεων και των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων, οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, δίνοντας ακόμη και καθημερινά μάχη να εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα.

Η κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη γι' αυτήν την κατάσταση και στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι μια συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζών θα έστελνε μήνυμα εμπιστοσύνης, επηρεάζοντας θετικά όλο το τραπεζικό σύστημα.

Τα φώτα της σκηνής πέφτουν κυρίως στο φημολογούμενο deal μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και EFG Eurobank. Παρότι μέτοχοι και διοικήσεις τηρούν σιγήν ιχθύος, η αγορά έχει σχηματίσει την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν και ξανασυζητούν το ενδεχόμενο συγχώνευσης.

Αφορμή για εξελίξεις θα αποτελέσει πιθανότατα η πώληση του 34%+10% του Τ.Τ., που έχει προγραμματιστεί για το δ΄ τρίμηνο του έτους. Το Ταμιευτήριο συνεχίζει να έχει υψηλές καταθέσεις (11,8 δισ. ευρώ στις 30/3), με χορηγήσεις μόλις 8 δισ. ευρώ (λόγος δανείων προς καταθέσεις 0,66), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά του διαμορφώνονται στο 1,6%.

Πιέζει και βοηθάει για συγχωνεύσεις το roll over

Σε ένα σχήμα ΕΤΕ - Eurobank το Τ.Τ. θα συνέβαλλε στη βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις και ταυτόχρονα θα μπορούσε να παίξει εξισορροπητικό ρόλο στη συμμετοχή της οικογένειας Λάτση στο νέο σχήμα. Για τη μείωση της συμμετοχής Λάτση στο νέο σχήμα υπάρχει η εναλλακτική της απόσχισης και εισφοράς στην ΕΤΕ μόνο των δραστηριοτήτων της EFG Eurobank στην Ελλάδα.

Ο "πονοκέφαλος" από ενδεχόμενη τριπλή συγχώνευση ΕΤΕ - EFG - T.T. θα προέλθει από τη μεγάλη έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η EΤΕ, ακόμη και αν εξαιρεθεί η Titlos, έχει περίπου 13 με 15 δισ. ευρώ, η Eurobank 8,8 δισ. (μαζί με τα έντοκα), ενώ το Τ.Τ. στις 31/3 κατείχε ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας 4,08 δισ. ευρώ.

Μια συμφωνία εθελοντικής μετακύλισης του χρέους βάσει της γαλλικής πρότασης θα "κλειδώσει" την αξία του 50% των ομολόγων που θα ανανεωθούν, μειώνοντας τον κίνδυνο haircut, αλλά θα πιέσει τη δυνητική ρευστότητα του νέου σχήματος.

Η επίπτωση στη ρευστότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με τη μείωση του cost of funding από τη μείωση των επιτοκίων στην οποία κρίνεται βέβαιο ότι θα προχωρήσει η νέα τράπεζα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξουν και σοβαρές οικονομίες κλίμακας.

Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι θα υπάρξουν πωλήσεις δικτύου, που θα συνοδευτούν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, προσωρινής αργίας ή και απολύσεις.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζει διευθύνων σύμβουλος τράπεζας, επαναρρυθμίζοντας τις εργασιακές σχέσεις ώστε να καταστεί εφικτή η τάση συγκέντρωσης που θα ξεκινήσει στον τραπεζικό κλάδο και εκτιμάται ότι θα διαχυθεί και σε άλλους, όπως η βιομηχανία αλουμινίου, η υγεία κ.ά.

Ο χρόνος, σύμφωνα με τραπεζίτες, θα αρχίσει να τρέχει αντίστροφα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests στα μέσα Ιουλίου. Μέσα στον μήνα εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί και το σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που λήγει την περίοδο 2011-14.

Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες ανανεώσουν το 70% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν και λήγουν ως τα μέσα του 2014, τότε τα προγράμματα μείωσης της εξάρτησης στο σκέλος της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι δύσκολο έως ανέφικτο να υλοποιηθούν.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v