Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”βλέπει” η Eθνική ΑΧΕ για ΔΕΗ και ΕΛΠΕ

Στα 100 εκατ. ευρώ ”βλέπει” τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ για το α΄ τρίμηνο η μηνιαία έκθεση του Απριλίου της Εθνικής ΑΧΕ. Στην ίδια έκθεση, γίνεται λόγος και για τα Ελληνικά Πετρέλαια, των οποίων το EBITDA εκτιμάται ότι, για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα αυξηθεί κατά περίπου 50%.

Τι ”βλέπει” η Eθνική ΑΧΕ για ΔΕΗ και ΕΛΠΕ
Προβλέψεις για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων περιέχει η μηνιαία έκθεση του Απριλίου της Εθνικής ΑΧΕ.

Για τη ΔΕΗ, η έκθεση στις εκτιμήσεις της, τις οποίες χαρακτηρίζει ”συντηρητικές”, κάνει λόγο για κέρδη προ φόρων της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, καθώς και για πωλήσεις, που θα ανέλθουν στα 785 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο του 2002, η έκθεση εκτιμά ότι τα προ φόρων κέρδη της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν στα 418 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τη μετοχή της εταιρίας, επισημαίνεται ότι διαπραγματεύεται 11,6 φορές τα κέρδη του 2002, επίπεδο χαμηλότερο των 16,5 φορών, όπου βρίσκονται οι μετοχές του κλάδου στην Ευρώπη.

Αναφορά γίνεται και στην επικείμενη αύξηση των τιμολογίων, η οποία τοποθετείται μέσα στον Ιούνιο. Για το ύψος της αύξησης η έκθεση εκτιμά ότι θα αντιστοιχεί στο ύψος του πληθωρισμού, ενός μικρού –ακαθόριστου- premium προστεθειμένου.

Για τη συνέχεια του έτους η ίδια έκθεση προβλέπει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης της ΔΕΗ και συνδέει την εξέλιξη αυτή με τον περιορισμό του κόστους και την σημαντική αύξηση των πωλήσεων.

Για την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, η Εθνική ΑΧΕ προβλέπει για το α΄ τρίμηνο (στηριζόμενη σε στοιχεία παρεχόμενα από την ίδια την εταιρία) αύξηση της τάξης του 50% στα κέρδη EBITDA, ενώ επισημαίνει ότι το προτεινόμενο μέρισμα για το 2001, θα διαμορφωθεί στα 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Σε άλλο σημείο η έκθεση κάνει λόγο για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, αναφέροντας την παράταση που δόθηκε στους από κοινού ενδιαφερόμενους Lukoil και Λάτση, όπως και στις ζητούμενες από τα ΕΛΠΕ διευκρινίσεις σχετικά με το μέλλον των επενδύσεών τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε περίπτωση που η συμφωνία με τους προαναφερθέντες ευοδωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v