Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί εκτινάχθηκε - Τι περιμένει

Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης στην Ε.Ε. και η οριστικοποίηση των μέτρων άλλαξαν το κλίμα. Σε de facto συναίνεση κυβέρνησης - Ν.Δ. το «ποντάρισμα» για τη συνέχεια. Τι δείχνει ο «χάρτης» των χθεσινών αγοραπωλησιών.

ΧΑ: Γιατί εκτινάχθηκε - Τι περιμένει
Την αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη για το καυτό ελληνικό πρόβλημα έσπευσε χθες να εξαργυρώσει το Χ.Α. και πλέον προσβλέπει σε μέτρα-εξπρές από την κυβέρνηση και σε περαιτέρω ανοίγματα, που να διευκολύνουν την παροχή de facto συναίνεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.

Έπειτα από ένα δίμηνο συνεχών αρνητικών εξελίξεων και πληροφοριών, εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και των πιέσεων που άσκησαν οι πιστωτές μας, η χθεσινή ημέρα έμοιαζε για την Ελλάδα ως προοίμιο αλλαγής σελίδας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, έπειτα από πολύμηνη απραξία, ατυχείς πολιτικούς χειρισμούς και διλήμματα, να «κλειδώσει», επιτέλους, σε συνεργασία με την τρόικα, τα μέτρα που απαιτούνται για φέτος και την τετραετία 2012-15 και κυρίως η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Γερμανίας και της Ευρώπης πυροδότησαν προσδοκίες για λύση στο ελληνικό «δράμα».

Οι πληροφορίες που κυριάρχησαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αναβάλει τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θέση που μέχρι πρότινος έδειχνε αδιαπραγμάτευτη, ώστε να διευκολυνθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, επέδρασαν καταλυτικά, σύμφωνα με χρηματιστές, στην αλλαγή κλίματος.

Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης ερμηνεύτηκε ως αναζήτηση φόρμουλας από πλευράς Ευρώπης, ώστε να αρθούν τα τεχνικά προσκόμματα που αντιμετωπίζει το ΔΝΤ για την εκταμίευση της συμμετοχής του στην 5η δόση και επομένως ως προάγγελος λύσης και για το θέμα του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι επενδυτές διάβασαν τον ελιγμό του Βερολίνου ως σήμα αποδραματοποίησης του σκηνικού γύρω από την Ελλάδα, εξέλιξη που επανέφερε μερικώς τη χώρα στον επενδυτικό χάρτη.

Αγορές από hedge funds

Για πρώτη φορά, έπειτα από μήνες, εμφανίστηκαν εντολές αγοράς στο Χ.Α. από hedge funds που είχαν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά και οι οποίες, όπως αποδείχθηκε στην εξέλιξη της συνεδρίασης, δεν αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση ημερήσιων κερδών.

Οι αγορές από traders αποτέλεσαν, σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο χρηματιστηριακής, το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ αντιθέτως μικρές, με βάση τα flows που είχε χθες η συγκεκριμένη ΑΧΕ, ήταν οι αγορές για κλείσιμο short θέσεων.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα την οποία δίνουν και άλλες μεγάλες χρηματιστηριακές, κάτι που -εφόσον επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία της αγοράς Παραγώγων- δείχνει ότι υπό προϋποθέσεις η χθεσινή αντίδραση θα έχει διάρκεια, παρά τις ενδιάμεσες διορθώσεις.

Δεύτερη ένδειξη για το ότι χθες εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον και όχι απλώς κλείσιμο θέσεων είναι, σύμφωνα με λάτρη της τεχνικής ανάλυσης, το γεγονός ότι ο 20άρης και κάποιοι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι (π.χ. ΕΤΕ) έκλεισαν αισθητά υψηλότερα από τα επίπεδα ημερήσιας αντίδρασης.

«Ήταν η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα όπου η ανοδική αντίδραση υπερέβη τα ημερήσια όρια στον FTSE/ASE-20», διαπιστώνει έμπειρος τεχνικός αναλυτής, κίνηση που κατά τον ίδιο ενισχύει την αίσθηση ότι «καύσιμο» της αντίδρασης δεν αποτέλεσε το short covering, αλλά οι αγορές trading.

Ο FTSE/ASE-20 διέσπασε με ευκολία το όριο των 577-78 μονάδων, κλείνοντας στις 587,26 μονάδες με κέρδη 6,83% και πλήθος συμβολαίων να ανοίγουν στην περιοχή των 560 - 565 μονάδων. Αντίστοιχα, η ΕΤΕ έκλεισε στα 4,90 ευρώ με το ημερήσιο όριό της στα 4,75 ευρώ.

Το rebalancing στους δείκτες του MSCI δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χθεσινή άνοδο, καθώς οι αλλαγές ήταν περιορισμένες και κυρίως αφορούσαν σε τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης.

Τι περιμένει η αγορά από την κυβέρνηση

Το πόσο βραχυπρόθεσμος θα είναι ο ορίζοντας των αγοραστών και το αν θα αναγκάσουν τους σορταρισμένους να κλείσουν θέσεις, δίνοντας νέα ώθηση στην ανοδική αντίδραση, θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το μίγμα των μέτρων που θα ανακοινωθούν σύντομα και από το πώς θα αντιδράσουν σε αυτά η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η αγορά προσδοκά ότι στο νέο πακέτο θα κυριαρχούν μέτρα περικοπής δαπανών και η σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής εκτινάσσει τις προσδοκίες για άμεσες καταργήσεις - συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Ταυτόχρονα, προσβλέπει στο ότι κάποια από τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν θα αναιρεθούν, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιωματική αντιπολίτευση να παράσχει de facto συναίνεση σε μεγαλύτερο εύρος του νέου μνημονίου.

«Αν η κυβέρνηση ανακοινώσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων του Δημοσίου, το κλίμα στις αγορές για την Ελλάδα θα βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς θα αποτελέσει ένα πρώτο απτό δείγμα επαναφοράς της κυβέρνησης στην προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας», τονίζει επικεφαλής τμήματος Asset Management εγχώριας τράπεζας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και την πώληση του 10% του ΟΤΕ, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το κλίμα για την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για έγκριση νέου πακέτου βοήθειας στη σύνοδο κορυφής.

«Ακόμη και αν δεν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο στη σύνοδο κορυφής, θα έχουμε σοβαρές πιθανότητες να εξασφαλίσουμε πολιτική διαβεβαίωση από την Ευρώπη ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην κάλυψη των δανειακών της αναγκών τη διετία 2012-13», σημειώνει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, πάντως, όπου τα χαμόγελα επιστρέφουν στις αγορές, το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ ερώτημα παραμένει πάντα αν η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα διαθέτουν την ικανότητα και τα αντανακλαστικά να εφαρμόσουν με συνέπεια τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Μεγάλα κέρδη και αντοχές από τους σορτάκηδες

Πέραν των εύλογων ανησυχιών για την ικανότητα του πολιτικού συστήματος, η αγορά δεν πιστεύει ότι μπορεί το κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης να λάβει χαρακτήρα short squeeze.
Και αυτό γιατί οι μεγάλες θέσεις short έχουν ανοίξει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (ως και 30%) και επομένως αρκεί το κλείσιμο μέρους αυτών ώστε να εγγραφούν αξιοσημείωτα κέρδη.

Επιπρόσθετα, το διάστημα ως τις 23 Ιουνίου είναι αρκετά μεγάλο και κατά τη διάρκειά του ενδέχεται να ξετυλιχτεί νέο παιχνίδι πιέσεων, που να σχετίζεται με την εφαρμογή των μέτρων ή με τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα εντός της Ευρώπης για το είδος της βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v