Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Θετική έκπληξη αναλυτών από το Q1

Θετική έκπληξη προκάλεσαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Eθνικής Τράπεζας στους αναλυτές. Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως σε έσοδα από μη βασικές δραστηριότητες και στην περιοχή της Τουρκίας.

Εθνική: Θετική έκπληξη αναλυτών από το Q1
Θετική έκπληξη προκάλεσαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας στους αναλυτές. Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως σε έσοδα από μη βασικές δραστηριότητες και στην περιοχή της Τουρκίας.

Καλύτερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 27 Μαΐου, αποδίδοντας την εξέλιξη σε έσοδα από μη βασικές δραστηριότητες, όπως θέσεις παραγώγων στην Τουρκία. Ο οίκος αναφέρεται με θετικά λόγια στην περικοπή του κόστους και υπογραμμίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται στην Ελλάδα και μειώνονται στην Τουρκία.

Έως τώρα, αναφέρει η Merrill Lynch, η Εθνική έχει ανακοινώσει τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις ελληνικές τράπεζες. Η σύσταση παραμένει "neutral", η τιμή-στόχος στα 7,3 ευρώ και η μετοχή της Εθνικής αναφέρεται ως η "αγαπημένη" ανάμεσα σε αυτές των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην κατά πολύ χαμηλότερη φορολογία και στα χαμηλότερα κόστη αποδίδει η UBS την έκπληξη στα αποτελέσματα της Εθνικής. Στην έκθεσή της με ημερομηνία 27 Μαΐου ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "buy", με τιμή-στόχο τα 6,2 ευρώ.

Στα ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται και η Credit Suisse στην έκθεσή της με ημερομηνία 27 Μαΐου, αν και στέκεται ιδιαίτερα στην επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα, δεδομένων της επιμονής του ΔΝΤ σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας αλλά και της επιθυμίας του να δει τις τράπεζες να απομοχλεύουν για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ", αναφέρεται στην έκθεση. "Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα έναν αντιπαραγωγικό κύκλο μειωμένων δανείων, περισσότερες χρεοκοπίες επιχειρήσεων και μεγαλύτερες χρεώσεις για επισφαλή δάνεια", επισημαίνεται ακόμη.

Εξάλλου, με βάση το πρακτορείο Reuters, η Natixis προχώρησε σε υποβάθμιση για τη μετοχή της Εθνικής στα 5,1 από τα 7,2 ευρώ, με σύσταση "neutral". 

Σε μείωση της τιμής-στόχου από τα 8,5 στα 6,3 ευρώ για τη μετοχή προχωρά η Eurobank Securities προκειμένου, όπως λέει, να αποτυπώσει τον χειρότερο όγκο και την προοπτική σε ό,τι αφορά την ποιότητα ενεργητικού. Ωστόσο, διατηρεί τη σύσταση "buy" και αναφέρεται θετικά στα λειτουργικά περιθώρια του ομίλου αλλά και στις χρηματοδοτικές πηγές που μειώνουν την εξάρτηση από την ΕΚΤ.

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Εθνική Τράπεζα, στα 6,30 ευρώ ανά μετοχή από τα 8,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε και η Eurobank Sec., δίνοντας σύσταση "buy".

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι, ναι μεν τα κέρδη της Εθνικής ήταν υψηλότερα του αναμενομένου, ωστόσο η διάβρωση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων από το εξωτερικό και η απομόχλευση στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους της τράπεζας κατά 4,3%. Η Eurobank Sec. κάνει λόγο για καλύτερη ποιότητα στοιχείων ενεργητικού στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει πως προχωρά σε μείωση των προβλέψεών της για τα καθαρά κέρδη κατά 25%, ώστε οι νέες εκτιμήσεις να αντανακλούν την επιδείνωση των προοπτικών για τους όγκους και την πιστωτική ποιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v