Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλοκ 4 υποψηφίων για τη διοίκηση του ΣΜΕΧΑ

Με σκληρές εκφράσεις, όπως ”ολιγοπώληση της αγοράς από ένα lobby τριών το πολύ τεσσάρων μεγάλων τραπεζών”, τέσσερις υποψήφιοι για τη νέα διοίκηση του ΣΜΕΧΑ απευθύνουν ανοικτή επιστολή προς όλες τις ΑΧΕ. Το στίγμα τους, ως ο ”αντίπαλος πόλος των τραπεζών”. Οι προτάσεις για το μέλλον της Σοφοκλέους.

Μπλοκ 4 υποψηφίων για τη διοίκηση του ΣΜΕΧΑ
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν 4 υποψήφιοι για τη νέα διοίκηση του ΣΜΕΧΑ σε ανοικτή επιστολή τους προς όλες τις ΑΧΕ - μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου των χρηματιστών.

Οι Δ. Παπαριστείδης (Πράξις), Α. Πουλαρίκας (Δυναμική), Α. Σίνος (Solidus) και Π. Χριστόπουλος (Δραξ) στην επιστολή τους δίνουν το στίγμα τους ως ο ”αντίθετος πόλος των τραπεζικών ΑΧΕ”, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως ”ολιγοπώληση της αγοράς από ένα Lobby τριών το πολύ τεσσάρων μεγάλων Τραπεζών”.

Σημαντική για το μέλλον των χρηματιστηριακών εταιριών κρίνεται η πρόταση των ”4” για τη ”δημιουργία προϋποθέσεων υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού (μεταξύ Τραπεζών και ΑΧΕ) με τη δημιουργία ενιαίου ελεγκτικού κέντρου Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζας της Ελλάδος.

* Το πλήρες κείμενο της επιστολής

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς όλες τις ΑΧΕ

Υπ’ όψιν Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2004

Αγαπητοί φίλοι,

Τα τελευταία λυπηρά και επιζήμια γεγονότα που οδήγησαν στην αναστολή της άδειας λειτουργίας της ΑΧΕΠΕΥ του επί σειρά ετών Προέδρου του ΣΜΕΧΑ καθώς και τα κακοήθη και καθοδηγούμενα δημοσιεύματα σε βάρος των ιδιωτικών ΑΧΕΠΕΥ (θα κλείσουν 40 Χρηματιστηριακές κλπ) που δεν απαντήθηκαν από τη διοίκηση του ΣΜΕΧΑ, επιβάρυναν ακόμα πιο πολύ το ήδη δυσμενές κλίμα σε βάρος του κλάδου μας και οδήγησαν πολλούς επενδυτές προς συγκεκριμένες μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕ.

Κάποιοι φαίνεται ονειρεύονται ολιγοπώληση της αγοράς από ένα Lobby τριών το πολύ τεσσάρων μεγάλων Τραπεζών. Η διοικητική πράξη που υποχρέωσε τις χρηματιστηριακές να διατηρούν σε θεματοφυλακή, σε πιστωτικά ιδρύματα τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών τους, η εκχώρηση της ΕΧΑΕ στις μεγάλες τράπεζες και ο άνισος τρόπος επιβολής των πιστοποιήσεων των επαγγελματιών του χώρου αποδεικνύουν τα παραπάνω.

Η στρέβλωση όμως αυτή της αγοράς νοθεύει τον ανταγωνισμό και λειτουργεί σε βάρος όλων των υπολοίπων ΑΧΕ, των μικρότερων τραπεζών, των εισηγμένων εταιρειών, των επενδυτών και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι σημερινές εκλογές του ΣΜΕΧΑ είναι ίσως οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών γιατί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα κληθεί να αγωνιστεί για να ανατρέψει όλο αυτό το δυσμενές κλίμα, να επαναφέρει την αξιοπιστία στον κλάδο, να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των μελών του ΧΑΑ χωρίς διακρίσεις και να επιβάλλει κανόνες ισοτιμίας και ισονομίας στο χώρο.

Οι εκπρόσωποι που θα αναδείξουμε στις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να ενδιαφερθούν πραγματικά για τα συμφέροντα όλου του κλάδου και να μην χρησιμοποιούν το ΣΜΕΧΑ ως εφαλτήριο για προσωπικές και εταιρικές επιδιώξεις.

Ακόμα οι εκπρόσωποί μας πρέπει να διαθέτουν αυτονομία στην έκφραση και αποφασιστικότητα στην προβολή των θέσεων του κλάδου.

Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα ενισχύσουν την αγορά και θα εξισορροπούν τις δυνάμεις της.

Αγαπητοί φίλοι,

· η αποκατάσταση του κύρους των χρηματιστηριακών εταιρειών,

· η ανάδειξη του ρόλου των ΑΧΕΠΕΥ στην οικονομία και την κοινωνία

· η διαμόρφωση σχέσεων εποικοδομητικής συνεργασίας με τις εποπτικές αρχές μέσω μια ουσιαστικής και όχι τυπικής συμμετοχής των εκπροσώπων του ΣΜΕΧΑ στα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΚ, του ΧΑΑ κλπ.

· η αποδοχή του ΣΜΕΧΑ ως ισότιμου συνομιλητή στη διαμόρφωση της κυβερνητικής επενδυτικής πολιτικής

· η ουσιαστική νομική υποστήριξη των μελών και γενικότερα, και

· η δημιουργία προϋποθέσεων υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού (μεταξύ Τραπεζών και ΑΧΕ) με τη δημιουργία ενιαίου ελεγκτικού κέντρου ΕΚ και ΤΕ

θα πρέπει να αποτελέσουν μερικές από τις βασικές προτεραιότητες της νέας Διοίκησης που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της Πέμπτης 30.9.2004.

Επίσης, η επιστημονική τεκμηρίωση των απόψεων μας σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση τους, αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για τη στήριξη των θέσεων του κλάδου. Εμείς πιστεύοντας ότι μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων αποφασίσαμε να ζητήσουμε την ψήφο σας.

Αναλυτικότερη παρουσίαση των θέσεων μας θα γίνει στην Γενική Συνέλευση.

Με εκτίμηση,

Δ. Παπαριστείδης

Α. Πουλαρίκας

Α. Σίνος

Π. Χριστόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v