Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Sec: Τι βλέπει για κέρδη Q1 των τραπεζών

Χαμηλή σε γενικές γραμμές κερδοφορία, αν και υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και με το τελευταίο τρίμηνο του 2010, αναμένει η Εθνική Χρηματιστηριακή να εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες στο Q1 2011.

Εθνική Sec: Τι βλέπει για κέρδη Q1 των τραπεζών
Χαμηλή σε γενικές γραμμές κερδοφορία, αν και υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και με το τελευταίο τρίμηνο του 2010, αναμένει η Εθνική Χρηματιστηριακή να εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες στο Q1 2011.

Σύμφωνα με report της χρηματιστηριακής, με ημερομηνία 20 Μαΐου, τα καθαρά κέρδη των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών που παρακολουθεί η Εθνική Sec. (Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Αγροτική, Τ.Τ., Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular), εξαιρουμένης της έκτακτης φορολογίας, θα διαμορφωθούν στα 170 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 49% έναντι του Q1 του 2010. Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά δηλαδή την έκτακτη φορολογία, θα διαμορφωθούν στα 118 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 3%.  

Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι το κλίμα είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, καθώς, όπως αναφέρει, οι μακροοικονομικοί παράγοντες εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Κατά την Εθνική, η οποία δεν αλλάζει τις προβλέψεις της ούτε τις τιμές-στόχους εν όψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την Ελλάδα: της νέας οικονομικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους, και της επέκτασης της υφιστάμενης βοήθειας.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, που σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική Sec. προβλέπει ότι θα αυξηθούν, αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά την κερδοφορία των τραπεζών για ένα ακόμη τρίμηνο, καθώς επιδεινώνεται η ποιότητα του ενεργητικού. Στα θετικά, τα λειτουργικά έξοδα θα προσφέρουν ανακούφιση, επισημαίνεται.

Οι προβλέψεις ανά τράπεζα

Για την Alpha Bank τα καθαρά κέρδη μετά την έκτακτη φορολογία αναμένονται στα 8 εκατ. ευρώ, έχοντας σημειώσει κάμψη 84%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζονται 5% χαμηλότερα, στα 432 εκατ. ευρώ.

Η Τραπεζα Κυπρου προβλέπεται να ανακοινώσει κέρδη 71 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 12%) και έσοδα από τόκους στα 275 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 14%).

Η Eurobank θα ανακοινώσει κέρδη 5 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ποσοστό 92%, και έσοδα από τόκους στα 545 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8%. Αντίστοιχα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προβλέπεται να ανακοινώσει κέρδη 29 εκατ. ευρώ (-239%) και έσοδα από τόκους αυξημένα σε ποσοστό 27%, στα 100 εκατ.

Για τη Marfin Popular οι εκτιμήσεις της Εθνικής ΑΧΕ κάνουν λόγο για κέρδη 3 εκατ. ευρώ (-93%) και για έσοδα από τόκους στα 175 εκατ. ευρώ (-1%).

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, τα κέρδη εκτιμώνται στα 2 εκατ. ευρώ (-70%) και τα έσοδα από τόκους στα 305 εκατ. (+4%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v