Nomura: Βλέπει αξία στα ελληνικά ομόλογα

Υπάρχει αξία σε όλα τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν πριν από τον Ιούνιο του 2013 και στις πολύ μακρινές εκδόσεις, ωστόσο αποφύγετε τους τίτλους που λήγουν το διάστημα 2013 - 2017, συνιστά η Nomura.

Nomura: Βλέπει αξία στα ελληνικά ομόλογα
Η Nomura συνιστά τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων με μεγάλη λήξη, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν ανέπαφα στον πρώτο γύρο των αναδιαρθρώσεων.

Για όσους έχουν γερό στομάχι και μπορούν να αντέξουν τον σοβαρό κίνδυνο της αποτίμησης mark-to-market οι αναλυτές του οίκου βλέπουν αξία σε όλα τα ομόλογα λήξης πριν από τον Ιούνιο του 2013.

Επιπλέον, συνιστώνται το ελληνικό χρέος εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα και ευρωομόλογα λόγω των επιπρόσθετων νομικών καλύψεων - διατάξεων.

Αντίθετα, δεν προτείνουν το μεσοπρόθεσμο χρέος, με λήξεις από το 2013 έως το 2017, δεδομένου πως είναι πολύ πιθανή η επέκτασή τους με ίσως και κάποια μορφή καταναγκασμού. Τέλος, θα αποφεύγαμε και ελαφρώς μεγαλύτερες λήξεις εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων σε περίπτωση "κουρέματος" μετά το 2013, καταλήγει η Nomura.

Παρότι οι τιμές αγοράς αποτιμούν "κούρεμα", οι αναλυτές του οίκου πιστεύουν πως το πακέτο διάσωσης θα επεκταθεί, ωστόσο στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται εξασφαλίσεις (collateral) της ονομαστικής αξίας αλλά και εθελοντικές επεκτάσεις του χρέους με αντάλλαγμα κάποιας μορφής νομικές βελτιώσεις.

Η επιθυμία να αποφευχθούν οι μεγάλης κλίμακας απώλειες του εύθραυστου τραπεζικού τομέα και οι νομικά λεπτές αποχρώσεις των αναδιαρθρώσεων θα καθορίσει το πώς όλη η διαδικασία θα λάβει χώρα τώρα και στο μέλλον.

Κάθε εθελοντική αναδιάρθρωση πρέπει να παρουσιάζει μια λεπτή ισορροπία κινήτρων και αντικινήτρων, ενώ τα σοβαρά αντικίνητρα αποκλείονται εξαιτίας της πιθανότητας μετάδοσης της κρίσης.

Η εν λόγω εθελοντική αναδιάρθρωση είναι πιθανόν να συμβεί πριν από τον Μάρτιο του 2012, αλλά πιθανώς μόνο αφού οι αυξήσεις των κεφαλαίων του EFSF περάσουν από όλα τα κοινοβούλια. Οι αναλυτές της Nomura αναμένουν αυτό να γίνει στο γ΄ τρίμηνο του 2011.

Πιο σοβαρές μορφές αναδιάρθρωσης (δηλαδή, μεγάλες παρατάσεις λήξης, κεφαλαιοποιήσεις στα κουπόνια και "haircuts") μπορεί να πραγματοποιηθούν μόνο μετά το 2013 και μόνο αν η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κλειδωμένη έξω από τις αγορές. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα "haircuts" στα ομόλογα δεν καθόλου βέβαιο πως θα γίνουν. Ομόλογα Brady είναι ένα πιθανό σενάριο μόνο μετά το 2013, καταλήγει ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v