Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο στο ΧΚΘ

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική συμβολή του ομίλου ΕΧΑΕ στην ανάπτυξη των αγορών της περιοχής κατέθεσε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών από το ΧΘΚ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου.

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο στο ΧΚΘ
Συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική συμβολή του ομίλου ΕΧΑΕ στην ανάπτυξη των αγορών της περιοχής κατέθεσε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών από το ΧΘΚ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις αυτές ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε:

* Στην ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεδομένων και των κεφαλαιαγορών των χωρών της περιοχής και την παρουσίασή τους μέσω ειδικών σελίδων στο web site του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

* Στην παροχή από την ΕΧΑΕ τεχνολογικών λύσεων, για τη λειτουργία των αγορών αυτών τόσο σε επίπεδο συναλλαγών όσο και σε επίπεδο εκκαθάρισης.

* Στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε εξειδικευμένα θέματα με τη διοργάνωση ειδικών παρουσιάσεων. Τα πρώτα θέματα που προτάθηκαν αφορούν τους μηχανισμούς ιδιωτικοποιήσεων μέσω του χρηματιστηρίου αλλά και τις εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς (υπό κατάρτιση οδηγίες).

* Στη συμμετοχή της ΕΧΑΕ στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών που λειτουργούν τις αγορές αυτές.

Σε σύντομη παρέμβαση που έκανε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της ΕΧΑΕ κ. Σπ. Καπράλος αναφέρθηκε στο μεγάλο οργανωτικό και επιχειρησιακό επίτευγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στις θετικές επιδράσεις που αναμένεται να έχει το γεγονός αυτό στην ελληνική οικονομία και γενικότερα στην οικονομία της περιοχής.

Από τις συζητήσεις που έγιναν στο διήμερο του Συνεδρίου προέκυψε ότι η συνάντηση της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για τις αγορές της ευρύτερης περιοχής να πλησιάσουν εγγύτερα σε θέματα όπως η οριοθέτηση των στρατηγικών τους για την αντιμετώπιση του διαρκώς εντεινόμενου ανταγωνισμού στο χώρο των κεφαλαιαγορών, να κατανοήσουν τα οφέλη των περιφερειακών συνεργασιών και να υποβάλουν προτάσεις για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας.

Άλλωστε το εν λόγω συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις αγορές των χωρών της ευρύτερης περιοχής μας, καθώς και της καθιέρωσης της Θεσσαλονίκης σε βασικό χρηματοοικονομικό πυλώνα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών οι συμμετοχές ανήλθαν στις 90, με την πλειονότητα αυτών να προέρχονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Π.Γ.Δ.Μ., την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ως παρατηρητές συμμετείχαν επίσης διευθυντικά στελέχη του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, του Euronext και του ΟΜΧ της Στοκχόλμης.

Σημειώνεται επίσης ότι ειδική συμμετοχή στο συνέδριο είχε ο ΟΟΣΑ, στελέχη του οποίου παρουσίασαν σειρά μελετών που έχουν επιμεληθεί για τις αγορές της περιοχής, με θεματολογία που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και την εσωτερική πληροφόρηση. Χορηγοί αυτών υπήρξαν το ΧΑ και το ΧΚΘ.

Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Ι. Γεωργάνας, καθώς και στελέχη του ομίλου της ΕΧΑΕ, στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιριών, καθώς και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.

Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Ν. Τσιαρτσώνης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδης, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών διοργανώθηκαν 6 ομάδες εργασίας με θεματολογία σχετική με τη στρατηγική και τη λειτουργία των χρηματιστηρίων, την εκπαίδευση και πιστοποίηση των στελεχών της κεφαλαιαγοράς, τις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες κεφαλαιαγορών σε περιφερειακό επίπεδο, το κανονιστικό – ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς.

Η ΕΧΑΕ και η ρουμάνικη χρηματιστηριακή εταιρία IEBA INVEST ήταν χρυσοί χορηγοί του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών, ενώ αργυροί χορηγοί ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Δέλτα Συμμετοχών και η SWISS PORT Ελλάς Α.Ε./Aviareps Hellas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v