Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Η αγορά χτίζει προσδοκίες

Στις προσδοκίες της αγοράς αναφορικά με τις περικοπές φόρων και τα σενάρια αναδιάρθρωσης εταιριών αναφέρεται η Π&Κ Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο report της (22/9) με τίτλο ”Χτίζοντας προσδοκίες”, ενώ αναθεωρεί υψηλότερα τις τιμές-στόχους για Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Τι εκτιμά για κάθε μία από τις πέντε μεγάλες τράπεζες.

Π&Κ: Η αγορά χτίζει προσδοκίες
Στις προσδοκίες της αγοράς αναφορικά με τις περικοπές φόρων και τα σενάρια αναδιάρθρωσης εταιριών αναφέρεται η Π&Κ Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο report της (22/9) με τίτλο ”Χτίζοντας προσδοκίες”, ενώ αναθεωρεί υψηλότερα τις τιμές-στόχους για Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Η Π&Κ αυξάνει την τιμή-στόχο στα 27,3 ευρώ, από 26,33 ευρώ, για τη μετοχή της Alpha Bank, με αμετάβλητη τη σύσταση ”overweight” και θέτει νέα τιμή-στόχο τα 22,1 ευρώ, από 20,3 ευρώ, για τη μετοχή της EFG Eurobank, ενώ δεν αλλάζει την ”οverweight” σύστασή της.

Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διατηρεί τη σύστασή της ”overweight” και θέτει νέα τιμή-στόχο τα 22,2 ευρώ, από 21,69 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της Πειραιώς η νέα τιμή-στόχος τίθεται στα 10,2 ευρώ, από 9,6 ευρώ και η σύσταση παραμένει αμετάβλητη (equalweight).

Η Π&Κ θέτει διατηρεί υπό αναθέωρηση την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ αναβαθμίζει σε ”equalweight” τη σύστασή της.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο της report, οι προσδοκίες της για φοροαπαλλαγές και επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις είναι πιθανόν να μην υλοποιηθούν. Ωστόσο, εμφανίζεται πρόθυμη ”να αναλάβει το ρίσκο” καθώς τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά.

Αναλυτικότερα, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές στη Bουλή τον προσεχή μήνα, θα ξεκαθαριστεί αν περιλαμβάνονται σε αυτές το σύνολο των κερδών ή μόνο τα παρακρατηθέντα.

Στην περίπτωση που οι φοροαπαλλαγές αναφέρονται στο σύνολο των κερδών, τότε η Π&Κ εκτιμά ότι η αποτίμηση των εταιριών που περιλαμβάνονται στο watch list θα ευνοηθεί κατά 7%, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η ”απήχηση” θα είναι μικρότερη.

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η όποια αναδιάρθρωση του ΟΤΕ συνεπάγεται σημαντικά ρίσκα κατά τη φάση της εφαρμογής της και ως εκ τούτου οι μετοχές του πιθανόν να παρουσιάσουν κάποια μεταβλητότητα.

Εξάλλου, η χρηματιστηριακή εταιρία διατηρεί στο 70% το ποσοστό των μετοχών στο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό της, εκ του οποίου το 40% αντιστοιχεί σε μετοχικούς τίτλους εξωτερικού.

Η έκθεση της Π&Κ για τις πέντε τράπεζες

Η ίδια χρηματιστηριακή, σε ξεχωριστό της report με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται στις πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Για την Εθνική Τράπεζα, εκτιμά ότι ενδέχεται να παρουσιάσει θετική εικόνα ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης, με σχετικά χαμηλό ρίσκο. Ακόμη, αναφέρεται στα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής, τα οποία χαρακτηρίζει αντίστοιχα των προβλέψεων. Από αυτά, υπογραμμίζει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εσόδων και την δανειακή επέκταση.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως παραμένει η top επιλογή της, λόγω της ελκυστικής της αποτίμησης και της ισχυρής ανάπτυξης των λειτουργικών της κερδών. Τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της τράπεζας σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές για την κερδοφορία της, αναμένεται να συντηρήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή, τονίζεται.

Σταθερά ”ασφαλές στοίχημα” χαρακτηρίζεται η Eurobank, η οποία εμφανίζει την πλέον ”επίμονη” θετική επίδοση σε επίπεδο κερδοφορίας, κάτι το οποίο μάλιστα συνδυάζεται με την καλύτερη ποιότητα στο μίγμα κερδών. Και εδώ, οι υγιείς χρηματοοικονομικοί δείκτες σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές κερδοφορίας για τα επόμενα δύο έτη, υπολογίζεται πως θα διατηρήσουν την προσοχή των επενδυτών στη μετοχή.

Για την Εμπορική Τράπεζα που, όπως τονίζεται, βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, η Π&Κ εκτιμά ότι τα ”χειρότερα πέρασαν” και αναμένει θετικές ειδήσεις εν όψει και της ανακοίνωσης του νέου επιχειρηματικού σχεδίου τον Οκτώβριο. Για το λόγο αυτό προχώρησε στην ανοδική αναθεώρηση της σύστασής της. Ως κύρια ρίσκα για την Εμπορική, μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή αναφέρει τη συρρίκνωση της δανειακής επέκτασης της τράπεζας, το υψηλό κόστος και τη σημαντική άνοδο των προβλέψεων.

Η Πειραιώς στο εξάμηνο του 2004 εμφάνισε πολύ καλή επίδοση σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη. Ωστόσο, επισημαίνει η Π&Κ, ”θα επιθυμούσαμε να δούμε περισσότερες ενδείξεις βελτίωσης προτού μεταβάλουμε τη σύστασή μας”. Στα ”αρνητικά” της τράπεζας, αναφέρονται η ήπια επέκταση του δανεισμού, το σχετικά χαμηλό επιτοκιακό περιθώριο και η περιορισμένη συνεισφορά των λειτουργικών κερδών στα προ φόρων κέρδη.

Βασική πρόκληση, συνολικά για τον τραπεζικό κλάδο, λέει η Π&Κ, είναι η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης εντός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, αυξανόμενων επιτοκίων και χαμηλότερων ταχυτήτων ανάπτυξης της οικονομίας.

Κατά την εκτίμησή της, οι ελληνικές τράπεζες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να ενσωματώσουν την κατάλληλη στρατηγική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v