Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κουρεμένη" ήδη η Σοφοκλέους!

Τη στιγμή που εντείνονται τα σενάρια "κουρέματος" στο χρέος, στην αγορά έχει επιβληθεί από καιρό. Κάτω από τη λογιστική αξία περισσότεροι από τους μισούς τίτλους. Τι δείχνουν τα P/ΒV για τράπεζες, big caps, μεσαία.

Κουρεμένη ήδη η Σοφοκλέους!
* Ο σχετικός πίνακας που αφορά στις λογιστικές αξίες και αποτιμήσεις στο Χ.Α. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Παρά τη σταθεροποίηση των τιμών στο ταμπλό της Σοφοκλέους
τις τελευταίες μέρες, πολλές μετοχές εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία.

Με βάση το κλείσιμο της 19ης Απριλίου και τις λογιστικές αξίες της 31ης Δεκεμβρίου 2010, 180 τίτλοι εμπίπτουν στην προαναφερόμενη κατηγορία, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που είναι διαπραγματεύσιμοι με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία πάνω από τη 1,5 φορά.

Δηλαδή, οι μισές μετοχές περίπου ή και περισσότερες, παρά τη διατήρηση των τιμών το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες κάτω από τη λογιστική τους αξία!

Παραδοσιακά, δείκτης P/BV χαμηλότερος της μονάδας ήταν χαρακτηριστικό ζημιογόνων εταιρειών ή τίτλων με πτωτικές τάσεις και με αυξημένο βαθμό κινδύνου. Στην τρέχουσα όμως συγκυρία, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι δείκτες P/BV εμφανίζονται σαφώς κατώτεροι από αυτούς των προηγούμενων ετών και σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι ακόμα και από το 0,50 σε μεγάλο αριθμό εταιρειών οι οποίες δεν συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι όταν ο P/BV υπολογίζεται σε 2 φορές, τότε σημαίνει ότι για κάθε 2 ευρώ που καταβάλλεται για την αγορά μέρους της εταιρείας το 1 ευρώ προορίζεται για την αγορά λογιστικών καταγεγραμμένων στοιχείων και το υπόλοιπο 1 ευρώ είναι premium στην τιμή αγοράς.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν η τιμή της μετοχής που αγοράζουμε είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV χαμηλότερο της μονάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, αγοράζουμε τα καταγεγραμμένα στοιχεία με discount (έκπτωση). Αναφορικά με πολλές εισηγμένες, αυτό το discount φαντάζει υπερβολικό, όμως ας μην ξεχνάμε πως ο δείκτης P/BV δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την κερδοφορία ούτε και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, πέραν των προβληματικών εταιρειών, στη λίστα με τους χαμηλούς δείκτες τιμής προς λογιστική αξία συγκαταλέγονται και μετοχές επιχειρήσεων οι οποίες είναι μεγάλες.

Μεταξύ αυτών είναι οι εξής:

* Η μετοχή της ΔΕΗ είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV της τάξεως του 0,38, ενώ της Μυτιληναίος εμφανίζει υψηλότερο δείκτη στη 0,75 φορά. Ο τίτλος της J&P Άβαξ, που έχει ίδια κεφάλαια πάνω από 320 εκατ. ευρώ, είναι διαπραγματεύσιμος στο ταμπλό της Σοφοκλέους με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στη 0,27 φορά. Για τη Marfin Investment Group, η αποτίμηση στο ταμπλό οδηγεί σε δείκτη P/BV της τάξεως του 0,21.

* Η πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών. Οι περισσότερες είναι διαπραγματεύσιμες με σημαντικό discount σε σχέση με την εσωτερική αξία στις 31/12/2010. Ο τίτλος της Marfin Popular Bank, βάσει των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας στις 31/12/2010, είναι διαπραγματεύσιμος με P/BV 0,43 φορά, ενώ ο αντίστοιχος της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάζει δείκτη στη 0,45 φορά.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου είναι διαπραγματεύσιμη στη 0,77 φορά και της Εθνικής Τράπεζας στη 0,55 φορά. Παράλληλα, οι τίτλοι τόσο της Alpha Bank όσο και της EFG Eurobank παρουσιάζουν P/BV χαμηλότερο της μονάδας. Πάντως, υπάρχουν και τραπεζικές μετοχές που έχουν δείκτη P/BV ανώτερο από τη μονάδα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη 1,05 φορά και η ATEbank στις 16 φορές.

* Όσον αφορά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Forthnet, με τη σημαντική πτωτική της κίνηση στη Σοφοκλέους το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμη πολύ χαμηλότερα από τη μονάδα, αφού ο δείκτης P/BV, βάσει των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων του 2010, διαμορφώνεται στη 0,18 φορά. Ταυτόχρονα, για τον τίτλο της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ο δείκτης διαμορφώνεται στο 0,93, ενώ για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ κινείται στο 0,69. Από αυτήν την κατηγορία, δείκτες χαμηλότερα της μονάδας παρουσιάζουν επίσης οι μετοχές της Aegean και της TERNA Energy. 

* Το σύνολο σχεδόν των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Από αυτούς, οι τίτλοι της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ παρουσιάζουν δείκτες στη 0,52 και στη 0,37 φορά αντίστοιχα.

* Από τον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, εκτός από την ίδια την εταιρεία συμμετοχών, μετοχές αρκετών από τις θυγατρικές της, όπως της Σιδενόρ, της ΕΛΒΑΛ, της Χαλκόρ και της ΕΤΕΜ, είναι διαπραγματεύσιμες σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τη μονάδα.

* Όλες σχεδόν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων, όπως η Lamda Development, η Eurobank Properties, η Pasal Development και η Trastor ΑΕΕΑΠ.
Μερικές ακόμα επιχειρήσεις που παρουσιάζουν χαμηλή αποτίμηση σε όρους ιδίων κεφαλαίων είναι η Inform Λύκος, η Profile, η Ζάμπα, η Εβροφάρμα, η Μινέρβα, η Revoil και τα Πλαστικά Θράκης.

* Ο σχετικός πίνακας που αφορά στις λογιστικές αξίες και αποτιμήσεις στο Χ.Α. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v