Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Προτείνει "κούρεμα" 40% και… γρήγορα

Θεωρούμε ότι ο καλύτερος συνδυασμός για να επιτευχθεί ένα διατηρήσιμο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι μέσω συνδυασμού μέτρων και κουρέματος 40%, τονίζει η Citigroup.

Citi: Προτείνει κούρεμα 40% και… γρήγορα
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινδύνους καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλά και τα υψηλά εργατικά κόστη εμποδίζουν την ανάκαμψη των εξαγορών, αναφέρει η Citigroup σε έκθεση με τίτλο "Hellenic Banks, Fancy a Haircut?" και ημερομηνία 20 Απριλίου.

Για να αντιμετωπίσει την κρίση η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει στη φαρέτρα της μια σειρά μέτρα, συνεχίζει η Citi, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερη λιτότητα, επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια, πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και "κούρεμα".

Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ένα διατηρήσιμο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ο συνδυασμός μέτρων και "κουρέματος" 40%, τονίζει ο διεθνής οίκος. 

Η Citigroup θεωρεί πως, όταν οι κάτοχοι ομολόγων συνειδητοποιήσουν πως το "κούρεμα" δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να το επιταχύνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα γιατί αν το αφήσουν για αργότερα θα χρειαστεί μεγαλύτερο.

Στην περίπτωση "κουρέματος" 40%, ο δείκτης κεφαλαίων των τραπεζών (Tier 1) θα υποχωρήσει στο 5,3%, από 10,9%, δεδομένο που θα οδηγήσει σε αυξήσεις κεφαλαίων της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, ενώ το dilution θα φθάσει το 20% (2012).

Οι τράπεζες Αγροτική, Πειραιώς και Τ.Τ. εμφανίζονται οι πιο ευάλωτες, αναφέρει η Citigroup.

Προσθέτει επίσης ότι οι βελγικές, γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες.

Νέες τιμές-στόχοι

Η Citigroup προχωρά σε μείωση στις τιμές-στόχους για έξι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Ειδικότερα, μειώνει την τιμή-στόχο στο 0,25 ευρώ για την Αγροτική (0,5 πριν), στα 3,25 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου (από 3,5 ευρώ) και στο 0,75 ευρώ για την Πειραιώς (από 1,35).

Επίσης, κόβει στα 4 ευρώ (από 4,5 πριν) τη Eurobank, στα 2,25 (από 2,5 πριν) το Τ.Τ. και στο 0,95 ευρώ (από 1,08) την MPB.

Σημειώνεται ότι δεν μεταβάλλει τις συστάσεις, διατηρώντας "sell" την Αγροτική, την Πειραιώς και το Τ.Τ. και "hold" τη Εurobank και την MPB. Η Τράπεζα Κύπρου παραμένει η αγαπημένη της μετοχή στον κλάδο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v