Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόδια στην πώληση ΟΠΑΠ βλέπουν οι αναλυτές

Αν η κυβέρνηση μεταβιβάσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ θα είναι δύσκολο να πείσει τη ΕΕ για την ανάγκη διατήρησής του, λένε οι αναλυτές, σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του υπόλοιπου 34% του Οργανισμού.

Εμπόδια στην πώληση ΟΠΑΠ βλέπουν οι αναλυτές
Αν η κυβέρνηση μεταβιβάσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ θα είναι δύσκολο να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές για την ανάγκη διατήρησής του, λένε οι αναλυτές, σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του υπόλοιπου 34% του Οργανισμού.

Υπό αμφισβήτηση θέτει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ η τυχόν απόφαση για πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού με την πώληση του 34% που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο, λέει η Alpha Finance.

Η χρηματιστηριακή σχολιάζει το κυβερνητικό σχέδιο, βάσει του οποίου πωλείται το ποσοστό του ΟΠΑΠ, επεκτείνεται χρονικά το μονοπώλιο και πέρα από το 2020, ενώ ανοίγει ελεγχόμενα η αγορά του on line τζόγου και του βιντεολόττο.

Η Alpha Finance εκτιμά ότι η νέα εποχή για τον τζόγο είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός για πώληση του μεριδίου σε διάστημα ενός έτους από σήμερα να εμπεριέχει αρκετές αβεβαιότητες. Όπως αναφέρεται, η πιθανότητα να απορριφθεί από τις Βρυξέλλες η απευθείας ανάθεση του μονοπωλίου και μετά το 2020 είναι σχετικά υψηλή.
 
Κατά την άποψη της Marfin Analysis, φαίνεται δύσκολο για την κυβέρνηση να
πετύχει τις ανωτέρω παρεµβάσεις (επέκταση μονοπωλίου, ρύθμιση ιντερνετικού τζόγου, βιντεολότο) εντός του 2011, συνεπώς δεν είναι πιθανή η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ εντός του 2012. Επίσης, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα άρει τον δηµόσιο χαρακτήρα της εταιρίας, κατά συνέπεια τον κρατικό έλεγχο στην διενέργεια τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση αυτή πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές στα σχέδια της κυβέρνησης για χρονική επέκταση του µονοπωλίου του ΟΠΑΠ από τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες θα επηρεάσουν και την πώληση της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v