Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit:Δεν είναι ξεκάθαρη η βραχυπρόθεσμη τάση ΧΑ

Από τεχνική άποψη δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από την προηγούμενη εβδομάδα με τη βραχυπρόθεσμη στήριξη για το ΧΑ να τοποθετείται στις 1480 μονάδες και την αντίσταση στις 1550 αναφέρει η Merit.

Merit:Δεν είναι ξεκάθαρη η βραχυπρόθεσμη τάση ΧΑ
H προηγούμενη εβδομάδα κύλησε σχετικά ήρεμα για το ελληνικό χρηματιστήριο παρά τις έντονες ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της χώρας, με μεταβλητότητα αλλά και μια τεχνικής φύσεως αντίδραση μετά από 7 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με χαμηλούς όγκους πάνω και από τις 1550 μονάδες την Πέμπτη τις οποίες δεν κατάφερε να κρατήσει με αποτέλεσμα την άμεση επιστροφή του στη στήριξη των 1480 μονάδων.

Το κλίμα σχετικά με την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ελληνική αγορά παρά τις τεχνικές ανοδικές αντιδράσεις.

Από τεχνική άποψη δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από την προηγούμενη εβδομάδα με τη βραχυπρόθεσμη στήριξη να τοποθετείται στις 1480 μονάδες και την αντίσταση στις 1550 μονάδες. Οι χαμηλοί τζίροι και η εναλλαγή πτωτικών με θετικές συνεδριάσεις πάντως δεν βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Μολονότι η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο επίκεντρο στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin, οι δηλώσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα δεν έλειψαν. Παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων, όπως αυτές του επιτρόπου Όλι Ρεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπέι, σχετικά με το ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους το θέμα συζητείται έντονα στο εξωτερικό και ο κλοιός στενεύει για το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.

Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς την Πέμπτη παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και την Παρασκευή παρουσιάζεται επίσημα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο εξυγίανσης των δημοσιονομικών που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Τα μέτρα που θα ληφθούν αυτή τη φορά και εν ολίγοις αναμένεται να περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών ύψους 14 δισ. ευρώ και αύξηση εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ με ορίζοντα τριετίας, πρέπει να είναι περισσότερο αποδοτικά από κάθε άλλη φορά καθώς οι αποκλίσεις εσόδων και ελλείμματος είναι ανησυχητικές.

Συγκεκριμένα, η υστέρηση των εσόδων κατά 1,38 δις ευρώ και η υπέρβαση των δαπανών κατά 156 εκατ. ευρώ οδηγούν σε μια απόκλιση του προϋπολογισμού κατά 1,53 δις ευρώ για το Α τρίμηνο του 2011. Παράλληλα, το αναθεωρημένο έλλειμμα για το 2010 φαίνεται ότι κλειδώνει στο 10,6%. Τα μέτρα που καλείται να λάβει η χώρα για την περίοδο 2012-2015, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου θα βελτιώσουν την κατάσταση αλλά αναμένεται να δράσουν υπέρ της ύφεσης, τη στιγμή που δεν λείπουν οι μελέτες που μιλάνε για ύφεση και για το 2012 στην Ελλάδα.

Τέλος, η αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ μπορεί να στοιχίσει 1 δις ευρώ το έτος στη χώρα μας ενώ μελλοντικές διαδοχικές αυξήσεις θα μπορούσαν να εξαλείψουν το όφελος της μείωσης του επιτοκίου από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα είναι αρκετά επιθετικό με σκοπό έσοδα 15 δις ευρώ μέχρι το 2013, συγκεντρώνει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, χρηματιστηριακό και μη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες μετοχές σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη κατά το τελευταίο δίμηνο.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 12% της αξίας του περίπου από τις 18/2 όταν και σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο οκταμήνου (1715 μονάδες) μέχρι και την Τρίτη, τα χαρτιά με κρατικές συμμετοχές τα έχουν πάει πολύ καλύτερα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τις εξής: η ΕΥΑΘ (+7,5%), ο ΟΛΠ (+3,6%), η ΕΥΔΑΠ (+3,3%), ο ΟΤΕ (+0,1%),ο ΟΛΘ (0%), ο ΟΠΑΠ (-6,3%), τα ΕΛΠΕ (-6,3%) και η ΔΕΗ (-9,4%).

Αντίθετα, οι τράπεζες πρωτοστατούν στην πτώση στο τελευταίο δίμηνο αλλά και πάλι η τράπεζα με τη χαμηλότερη πτώση στο αντίστοιχο διάστημα είναι μια κρατική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα αυτό το διάστημα παρά τις θετικές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης στις οποίες έχουν προβεί. Σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στα εξής: έλλειψη ρευστότητας λόγω μεγάλης μείωσης των καταθέσεων και μεγάλης εξάρτησης από την ΕΚΤ, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα μεγάλα ποσά ελληνικών ομολόγων που έχουν στο ενεργητικό τους.

Ο φόβος για πιθανή αναδιάρθρωση αναγκάζει όλες σχεδόν τις ελληνικές τράπεζες να αποτιμώνται σε τιμές πολύ κάτω των ιδίων κεφαλαίων τους. Μολαταύτα, η βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών θα τις βοηθήσει να περάσουν τα επικείμενα stress tests, άλλες εύκολα άλλες δύσκολα μιας και το όριο έχει τοποθετηθεί στο 5%. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Αγροτική που όμως ήδη έχει ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου.

Η καινοτομία των νέων stress tests είναι ότι υβριδικά κεφάλαια και προνομιούχες μετοχές του δημοσίου δεν θα συμπεριληφθούν στο Tier I, σε μια εκδοχή του τελικού αποτελέσματος. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει την τελική έκβαση των tests για τις Alpha Bank και Eurobank που έχουν μεγάλες ποσότητες ομολόγων στο ενεργητικό τους και σημαντικά υβριδικά κεφάλαια, μολονότι και οι δυο αναμένεται να βρεθούν πάνω από το όριο του 5%.

Τέλος, η σχετικά επιτυχημένη άντληση 1,62 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ την Τρίτη (επιτόκιο 4,8% έναντι 4,75% το Μάρτιο) μέσω εξάμηνων έντοκων γραμματίων δεν είναι ικανή από μόνη της να δώσει θετικά μηνύματα. Άλλωστε, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων στη δημοπρασία παρέμεινε μικρό (στο 41%) με τις ελληνικές τράπεζες να στηρίζουν πολύ τις εκδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v