Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Καυτό" εξάμηνο για τις εισηγμένες

Ηχηρό καμπανάκι για δεκάδες εταιρίες - Μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου, σκληρές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και δραματική επιτάχυνση των deals περιλαμβάνει το μενού των επόμενων μηνών - Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

ΧΑ: Καυτό εξάμηνο για τις εισηγμένες
Ηχηρό καμπανάκι για δεκάδες εταιρίες - Μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου, σκληρές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και δραματική επιτάχυνση των deals περιλαμβάνει το... μενού των επόμενων μηνών - Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί σε δεκάδες εισηγμένες εταιρίες του Χ.Α., καθώς οι περισσότερες από αυτές προσπαθούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης και να αποφύγουν το μοιραίο, σε αντίθεση με κάποιες άλλες που κινούνται ώστε να επωφεληθούν από την κρίση.

Δεν είναι τυχαίο το νέο μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου που ανακοινώθηκε μόλις τις τελευταίες ημέρες και συμπληρώνει πολλές ακόμη εκδόσεις που αποφασίστηκαν μόλις τους τελευταίους μήνες.

Στον τραπεζικό τομέα μόνο αναμένονται οι αυξήσεις κεφαλαίου της ΑΤΕbank και της Εμπορικής Τράπεζας, η ΑΜΚ και το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της Proton, τα ΜΟΔ της Κύπρου και της Marfin-Λαϊκής, ενώ δεν λείπουν οι παράγοντες της αγοράς που βλέπουν εκδόσεις και από άλλους τραπεζικούς ομίλους, όσο και αν αυτό αρμοδίως διαψεύδεται.

Εκτός των τραπεζών, δρομολογείται η αύξηση κεφαλαίου της MIG (στόχος η εκμετάλλευση ευκαιριών), του ΙΑΣΩ (χρηματοδότηση επενδύσεων που έγιναν), της Hellas On Line (προκειμένου να επιστρέψουν τα ίδια κεφάλαια σε θετικό πρόσημο), της ΑΝΕΚ (ενίσχυση της ρευστότητας), της Alapis (για τον ίδιο λόγο), της Imperio (ΑΜΚ και ΜΟΔ για μείωση του δανεισμού και πιθανές εξαγορές), ενώ μόλις τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε η πρόθεση για αύξηση κεφαλαίου από τις εταιρίες Δάιος, Μπουτάρης και Ελληνική Υφαντουργία.

Το θέμα, βέβαια, της κεφαλαιακής ενίσχυσης εξετάζουν κάμποσες άλλες εισηγμένες, μεταξύ των οποίων η Audiovisual (μαζί με τη συνέχιση του προγράμματος αναδιοργάνωσης), η Ηλεκτρονική, η Εικόνα Ήχος (μέσω κεφαλαιοποίησης απαιτήσεων του βασικότερου μετόχου της, ώστε να επιστρέψουν τα ίδια κεφάλαια σε θετικό έδαφος), η θυγατρική της Ridenco, Ridenco Εμπορική (σε συνδυασμό με διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, εξετάζονται σενάρια για ΑΜΚ και ΜΟΔ) κ.ά.

Πέραν όμως των εταιριών που εξετάζουν κεφαλαιακές εκδόσεις, δεκάδες είναι οι εισηγμένες που βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να γίνει αναδιαπραγμάτευση του δανεισμού τους, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και επιπλέον διότι δεν τηρούνται οι συμβατικοί όροι των μακροπρόθεσμων δανείων.

Από τις πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις των εταιριών (αποτελέσματα χρήσης 2010), οι ορκωτοί ελεγκτές επισήμαναν πολλά τέτοια παραδείγματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Axon Συμμετοχών, η Euromedica, η Shelman, η Nutriart, η ΕΛΦΙΚΟ, η Εβροφάρμα, η Τεγόπουλος, η Μηχανική, η Αττικάτ, η Κεραμεία Αλλατίνη, η Νεώριον Σύρου, η Alter κ.ά. Εξ αυτών, οι πέντε τελευταίες, όπως και άλλες εταιρίες που δεν αναφέρθηκαν (π.χ. ΜΑΡΑΚ, Ηλεκτρονική), στο τέλος του 2010 είχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Βέβαια, θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρηθεί ότι προβλήματα έχουν μόνο οι προαναφερθείσες εταιρίες, ή κάποιες άλλες εισηγμένες για τις οποίες υπάρχουν σειρά τέτοιων δημοσιευμάτων (π.χ. κατασκευαστικές, media κ.ά.).

Η αλήθεια είναι πως με την οικονομική ύφεση να βαθαίνει φέτος ακόμη περισσότερο, πολλοί άλλοι όμιλοι μέσα στους επόμενους μήνες κινδυνεύουν να βρεθούν σε παρόμοια θέση, καθώς έχουν καταπονηθεί σημαντικά από την τριετή πλέον οικονομική κρίση και οι αντοχές τους είναι ήδη περιορισμένες.

Στενεύουν τα περιθώρια για deals

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέτωπα συζητήσεων για deals σε πολλούς κλάδους έχουν ανοίξει εδώ και καιρό, παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει πέσει κυρίως στον χώρο των τραπεζών.

Στις τράπεζες, μπορεί μεν η τρόικα και η κυβέρνηση να πιέζουν για συγχωνεύσεις, ωστόσο πολλοί τραπεζίτες αλλά και οικονομικοί παράγοντες (π.χ. ο κ. Στουρνάρας του ΙΟΒΕ) πιστεύουν ότι δεν είναι καιρός για τέτοιες κινήσεις.

Στις τηλεπικοινωνίες, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι συγχωνεύσεις δυνάμεων μεταξύ των εναλλακτικών παικτών είναι μονόδρομος, όλοι οι "παίκτες" έχουν συζητήσει με όλους, όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει. Εκτιμήσεις πάντως παραγόντων της αγοράς θέλουν να γίνονται deals μέσα στο προσεχές εξάμηνο, λόγω της δράσης δύο καταλυτών: της συνεχιζόμενης αιμορραγίας όσον αφορά στη ρευστότητα (οι επενδύσεις είναι μεγαλύτερες από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές) και της εισόδου της CYTA στην αγορά της Αττικής με ακόμη πιο φθηνά τιμολόγια με έναν ισχυρό κρατικό οργανισμό από πίσω της…

Άλλοι κλάδοι στους οποίους πιθανολογούνται θερμές εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες (γνωστές οι προτάσεις του Linnaeus Fund), το εμπόριο, τα έπιπλα κ.ά.

Παρ' όλα αυτά, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν σε κάποιες περιπτώσεις πως δεν θα βρεθούν υποψήφιοι αγοραστές λόγω των δυσεπίλυτων προβλημάτων αυτών των εταιριών, οπότε οι συγκεκριμένες υποθέσεις ίσως να μην έχουν… happy end.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v