Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται μείωση του 3 τοις χιλίοις στο ΧΑ (update)

Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day.gr, στοχεύοντας στην ενίσχυση της τρωθείσας εικόνας της Σοφοκλέους. Η ρύθμιση, σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων για διακράτηση μετοχών, θα περιέχεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ενιαίος συντελεστής 10% για repos, ομόλογα, καταθέσεις.

Ερχεται μείωση του 3 τοις χιλίοις στο ΧΑ (update)
της Ελενας Λάσκαρη

Φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της χρηματιστηριακής αγοράς προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day.gr, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των πωλήσεων μετοχών στο ΧΑ, από το τρία τοις χιλίοις σήμερα, σε 1 ή το πολύ 1,5 τοις χιλίοις.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε η παροχή κινήτρων για τη διακράτηση μετοχών, μέτρο το οποίο αναμένεται να προσδώσει βάθος στη Σοφοκλέους και να ανακόψει την πορεία απαξίωσης των μετοχών.

Τα κίνητρα θα είναι φορολογικού χαρακτήρα και θα αφορούν τη διακράτηση μετοχών για μία τριετία. Σε αυτή την περίπτωση η πρόταση που κερδίζει έδαφος (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η μορφή του κινήτρου) αφορά στην παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή.

Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα αφορά την αγορά νέων μετοχών ή και αυτών που κατέχουν οι επενδυτές στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στη φορολογική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου, η φορολογική μεταχείριση των κινητών αξιών θα καταλαμβάνει ξεχωριστό κεφάλαιο με βασικό στόχο την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής αντιμετώπισης του συνόλου των κινητών αξιών, εξαιρουμένων των μετοχών.

Σήμερα, οι αποδόσεις των repos φορολογούνται με συντελεστή 7,5% , των ομολόγων με 10% (σε περίπτωση διακράτησης των τίτλων μέχρι τη λήξη τους παρέχεται απαλλαγή από το φόρο για τα φυσικά πρόσωπα) και των καταθέσεων με συντελεστή 15%.

Με τη μεταρρύθμιση, θα επέλθει εξίσωση της φορολογικής μεταχείρισης τόκων καταθέσεων, repos και ομολόγων με επιβολή ενιαίου συντελεστή 10%.

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2005, χωρίς σταδιακή εφαρμογή όπως θα ισχύσει για άλλα υψηλού δημοσιονομικού κόστους μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v