Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Υποβάθμιση 4 τραπεζών σε "Β+"

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε “B+” προχώρησε η S&P

S&P: Υποβάθμιση 4 τραπεζών σε Β+
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε “B+” προχώρησε η Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, δυο ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “BB-“ από “BB+”, ο διεθνής οίκος υποβαθμίζει:

-την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε “B+” από “BB+” και της βουλγαρικής θυγατρικής της United Bulgarian σε “B+” από “BB”

-την αξιολόγηση των Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε “B+” από “BB”.

Και για τις πέντε τράπεζες διατηρεί αρνητικό Creditwatch.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η υποβάθμιση αυτή αντανακλά:

-την συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού και λειτουργικού κλίματος στην Ελλάδα,
-την περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών σε ότι αφορά τα δάνεια στην εγχώρια αγορά,
-την γενικότερη εκτίμηση για πτώση της κερδοφορίας λόγω της πίεσης στη δημιουργία εσόδων και τις αυξανόμενες επισφάλειες,
-την υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα καθώς και
-την «ευαισθησία» της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών στις εκτιμώμενες ή τις πραγματικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Ακόμη, ο οίκος υποβάθμισε το δείκτη Εκτίμησης Ρίσκου Χώρας για τον Τραπεζικό Τομέα (BICRA) στο 7 από 5, με κλίμακα από το 1 (χαμηλότερο ρίσκο) έως το 10 (υψηλότερο ρίσκο για τον τραπεζικό κλάδο. Αυτή η κίνηση κατατάσσει την Ελλάδα σε έναν όμιλο χωρών όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, το Ελ Σαλβαδόρ και η Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο του 2009, η Ελλάδα είχε BICRA 4.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v