Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Φόβοι για μπαράζ επιτηρήσεων

Άλλος (μετοχικός τίτλος) για… επιτήρηση τράβηξε-πήγε κι άλλος για… ωριαία διαπραγμάτευση! - Πώς αναμένεται το σκηνικό στο ταμπλό της Σοφοκλέους από την 1η Απριλίου.

Εισηγμένες: Φόβοι για μπαράζ επιτηρήσεων
Άλλος (μετοχικός τίτλος) για… επιτήρηση τράβηξε-πήγε κι άλλος για… ωριαία διαπραγμάτευση! - Πώς αναμένεται το σκηνικό στο ταμπλό της Σοφοκλέους από την 1η Απριλίου.

Μέχρι την 31η Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2010 και έντονη είναι η αγωνία των επενδυτών μήπως δουν τις μετοχές των εταιριών που κατέχουν να εντάσσονται στην κατηγορία της επιτήρησης!

Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα αποτελέσματα κάποιων εταιριών δεν... θα βλέπονται και επίσης ότι η διοίκηση του Χ.Α. έχει δηλώσει πως προτίθεται να εφαρμόσει και στην περίοδο της κρίσης τα κριτήρια που οδηγούν στο καθεστώς επιτήρησης.

Φυσικά, η θέση του προέδρου του Χ.Α., κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, ότι τα κριτήρια τέθηκαν για να εφαρμόζονται δείχνει λογική, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι με τον τρόπο αυτόν θα αφαιρεθούν και άλλες μετοχές από τους ήδη "φτωχούς" δείκτες FTSE.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ο πάλαι ποτέ "σαραντάρης") διαθέτει μόλις 21 τίτλους (ορισμένοι εκ των οποίων με πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα…) και ο αντίστοιχος της χαμηλής κεφαλαιοποίησης (ο παλαιός "ογδοντάρης") μόνο 65 μετοχές, κάποιες εκ των οποίων είναι σαφώς ζημιογόνες και φορτωμένες με πολύ μεγάλα δάνεια.

Τα κριτήρια της επιτήρησης

Ποιες μετοχές εντάσσονται στην κατηγορία της επιτήρησης:
Σύμφωνα με τον κανονισμό, εκείνες για τις οποίες συντρέχει ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα κριτήρια:

• Ο εκδότης έχει συνολικά αρνητικά ίδια κεφάλαια.
• Οι ζημίες του εκδότη κατά τη χρήση είναι μεγαλύτερες από το 30% των ιδίων κεφαλαίων, χωρίς παράλληλα αυτός να έχει προχωρήσει σε πρόσκληση γενικής συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.
• Έχει κατατεθεί αίτηση για την υπαγωγή του εκδότη στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007.
• Ο εκδότης έχει σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
• Βάσει ανακοινώσεων ή γεγονότων, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητα ως προς το αν ο εκδότης μπορεί να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Πέραν όμως των μετοχών που θα ενταχθούν στην κατηγορία της επιτήρησης, πονοκέφαλο προκαλεί στους επενδυτές μειοψηφίας το γεγονός ότι αρκετές άλλες (οι περισσότερες από εκείνες με διασπορά χαμηλότερη του 10%)  από την 1η Απριλίου θα μπουνστη λίστα εκείνων που θα ξεκινήσουν να είναι διαπραγματεύσιμες μία μόλις ώρα την εβδομάδα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v