Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Γιατί προτιμάμε Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η ελκυστικότερη αγορά της ευρωζώνης, τονίζει η Credit Suisse. Τα τέσσερα πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ωστόσο, βλέπει ακόμη «κούρεμα» 37% στα ελληνικά ομόλογα.

Credit Suisse: Γιατί προτιμάμε Ελλάδα
Τέσσερα πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει η Ελλάδα, διαπιστώνει η Credit Suisse, σε έκθεσή της όπου επιχειρεί μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο οίκος τονίζει ότι προτιμά την Ελλάδα, την αγορά της οποίας έχει αναβαθμίσει σε "benchmark" από την 1η Φεβρουαρίου, έναντι της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, για τις οποίες διατηρεί συστάσεις "underweight", καθώς η Ελλάδα διαθέτει τέσσερα πλεονεκτήματα έναντι των χωρών αυτών:

- Είναι πιο "προχωρημένη" η διαδικασία προσαρμογής. Το έλλειμμα έχει υποχωρήσει στο 9,4% του ΑΕΠ το 2010 από 15,4% το 2009 και η C.S. εκτιμά ότι η χώρα θα εμφανίσει πλεόνασμα προϋπολογισμού. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ήδη υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 4%.

- Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια, δεν είναι αισιόδοξες. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση στο ονομαστικό ΑΕΠ κατά 0,7% φέτος.

- Η αποτίμηση της ελληνικής αγοράς είναι "ξεκάθαρα φθηνή". Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/ΒV) σε σχέση με την ηπειρωτική Ευρώπη διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ η Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική χρηματιστηριακή αγορά στην ευρωζώνη με βάση τον σύνθετο δείκτη αποτίμησης HOLΤ του οίκου.

- Βρίσκεται σε ισχύ ένα μακροχρόνιο bull story στις τράπεζες, όπου η μόχλευση του ιδιωτικού τομέα παραμένει πολύ χαμηλά, στο 110% του ΑΕΠ έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 160%. Η C.S. υπογραμμίζει ότι, ακόμη και με "κούρεμα" 36% στα ελληνικά ομόλογα, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθούν στα "άνετα" επίπεδα του 9,9%.


Στη σωστή κατεύθυνση η ευρωπαϊκή συμφωνία

Ο οίκος επισημαίνει ότι η επί της αρχής συμφωνία στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς τα κεφάλαια που είναι πλέον διαθέσιμα για διασώσεις διαμορφώνονται στα 812 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 90% περίπου των χρηματοδοτικών αναγκών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

"Το πακέτο που ανακοινώθηκε δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλήφθηκαν πως το κόστος του να μη διασώσουν την ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι πολύ μεγαλύτερο από το να τη διασώσουν", υπογραμμίζει η C.S.

Ωστόσο, ο οίκος τονίζει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το 40% του ελληνικού χρέους και το 30% του ιρλανδικού ενδέχεται να χρειαστεί να διαγραφούν, ενώ η διαδικασία απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα σχεδόν δεν έχει αρχίσει στις χώρες της περιφέρειας.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για χαμηλότερο επιτόκιο και επιμήκυνση περιορίζει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι:

- Τα κεφάλαια αντιστοιχούν μόλις στο 35% του ελληνικού χρέους στην παρούσα φάση.

- Ακόμη και εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σταθεροποιούνταν στα τρέχοντα επίπεδα, παραμένει σε μη διατηρήσιμα επίπεδα όταν ολοκληρωθεί η περίοδος δανειοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η C.S. ορίζει ως διατηρήσιμα τα επίπεδα χρέους κοντά στο 100% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο λόγος αυτός θα διαμορφωθεί στο 158% για την Ελλάδα το 2014, εκτιμά, προσθέτοντας ότι για να περιοριστεί σε διατηρήσιμα επίπεδα θα πρέπει να διαγραφεί το 37% του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v