Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mediobanca: Στρατηγική “sit & wait” από την Alpha

Την έναρξη κάλυψης των ελληνικών τραπεζών ΕΤΕ, Alpha Bank, EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε η Mediobanca Securities.

Mediobanca: Στρατηγική “sit & wait” από την Alpha
Την έναρξη κάλυψης των ελληνικών τραπεζών ΕΤΕ, Alpha Bank, EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε η Mediobanca Securities.
 
Οι συστάσεις για τις μετοχές της ΕΤΕ και της Alpha Bank είναι ουδέτερες με τιμές στόχους τα 7,55 ευρώ και 5,10 ευρώ ανά μετοχή ενώ για τις άλλες δύο είναι συστάσεις υποαπόδοσης με τιμή στόχο για την EFG Eurobank τα 4,30 ευρώ ανά μετοχή και για την Πειραιώς τα 1,38 ευρώ ανά μετοχή.

Στο θέμα της ETE/Alpha εκτιμά ότι η συγχώνευση θα προσέδιδε από την πρώτη χρονιά 26% αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή, με return on investment (ROI) στο 20% και συνέργιες κόστους 30% ως ποσοστό της συνδυασμένης κεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών.

Η άποψη της Mediobanca είναι ότι η Alpha Bank με την στρατηγική της «κάτσε και περίμενε» ή “sit and wait” μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους συμφωνίας με την ΕΤΕ, αφού στο σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους, που είναι πολύ πιθανό, ευνοείται λόγω της μικρότερης έκθεσης της σε ελληνικά ομόλογα.

Παράλληλα, μια συγχώνευση θα μπορούσε να αποτελέσει και «πολιτική δικαιολογία» για απολύσεις οι οποίες θα ήταν κοινωνικά μη αποδεκτές σε μια αυτόνομη βάση. Η ΕΤΕ θα αποτελούσε το βασικό συντελεστή στα 325 εκατ. ευρώ συνεργείων κόστους που θα προέκυπταν. Η Mediobanca επίσης χρειάζεται ένα «εθνικό πρωταθλητή» στον κλάδο.

Η στάση της Mediobanca Securities είναι επιφυλακτική για τον κλάδο με βασική παράμετρο το sovereign risk αφού εκτιμά ότι το έλλειμμα κεφαλαίων μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα 9,1 δισ. ευρώ για τις 4 τράπεζες βάσει των «σκληρών» παραδοχών της για haircut 43% στα ομόλογα και Core Tier 1 9,5%.

Η Mediobanca εξηγεί ότι η υψηλή εξάρτηση των τραπεζών στα κεφάλαια της ΕΚΤ (98 δισ. ευρώ το 2010) συμβάλει στη χαμηλή ορατότητα των «κερδών» των ελληνικών τραπεζών ενώ σε ένα περιβάλλον με αυξανόμενα επιτόκια, το κόστος των κεφαλαίων από την ΕΚΤ θα αυξηθεί επίσης.

Γ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v