Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FTSE: Καμία αλλαγή για τη Σοφοκλέους (update)

Καμία αλλαγή δεν επέρχεται στην αξιολόγηση της Σοφοκλέους από τον αγγλικό οργανισμό FTSE, ενώ η επόμενη αναθεώρηση της κατάταξης θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2005. Τα τέσσερα σημεία-”κλειδιά” που χρήζουν βελτίωσης.

FTSE: Καμία αλλαγή για τη Σοφοκλέους (update)
Καμία αλλαγή δεν επέρχεται στην αξιολόγηση της Σοφοκλέους από τον αγγλικό οργανισμό FTSE ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται ως ανεπτυγμένη αγορά στη Σειρά Διεθνών Δεικτών Μετοχών FTSE κατά τη διάρκεια του 2005.

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως η ελληνική αγορά δεν πληρεί το κριτήριο του διακανονισμού- ελεύθερης παράδοσης (”Settlement- free delivery available”), ενώ επισημαίνει τέσσερα ακόμη σημεία στα οποία η Σοφοκλέους υστερεί και τα οποία θα πρέπει να βελτιώσει χωρίς όμως να θέτει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Τα τέσσερα αυτά σημεία είναι: Οι λογαριασμοί omnibus, η περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας, η προσαρμογή του up-tick rule, καθώς και οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος Διεθνών Δεικτών FTSE ανακοίνωσε σήμερα ότι δε θα γίνουν αλλαγές στην τρέχουσα κατάταξη της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως η απόφαση επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Δεικτών Μετοχών FTSE ύστερα από συνεργασία έξι μηνών μεταξύ του ομίλου FTSE και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συμπεριλαμβανομένης και προσεκτικής εξέτασης της δομής και των συνθηκών της αγοράς.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Χρηματιστήριο Αθηνών πληροί όλα τα κριτήρια για την κατάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία για τα οποία χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια προκειμένου να εναρμονισθούν πλήρως οι συνθήκες της αγοράς με τις ανάγκες των διεθνών επενδυτών.

Σημειώνεται επίσης πως οι FTSE αναγνωρίζουν ότι έχει υπάρξει βελτίωση από το Χ.Α. τους τελευταίους έξι μήνες και γι’ αυτό το λόγο δεν θα γίνει καμία αλλαγή στην κατάταξη της χώρας στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, η Επιτροπή έχει ζητήσει από τους FTSE να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να επιτευχθεί πρόοδος ως προς όλα τα κριτήρια. Η επόμενη αναθεώρηση της κατάταξης της χώρας θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2005.

Ο κ. Mark Makepeace, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FTSE, είπε ότι ”οι FTSE έχουν αναπτύξει αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια για την κατάταξη των χωρών και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί με τους διεθνείς επενδυτές και το Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να επιλυθούν τα θέματα που εκκρεμούν”.

Εξάλλου, ο Όμιλος Διεθνών Δεικτών FTSE ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες κατατάξεις (δηλαδή στο χαρακτηρισμό αγορών ως ανεπτυγμένες ή αναδυόμενες) οποιωνδήποτε χωρών στη Σειρά Διεθνών Δεικτών Μετοχών FTSE, κατά τη διάρκεια του έτους 2005.

Η απόφαση επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Δεικτών Μετοχών FTSE, μετά από συνεργασία έξι μηνών μεταξύ του Ομίλου FTSE και των χρηματιστηρίων σε διεθνή κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης μιας λεπτομερούς εξέτασης των δομών και συνθηκών των αγορών.

Η ανάλυση του Ομίλου FTSE έδειξε ότι καμία από τις τρέχουσες χώρες δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια για να μεταπηδήσει σε νέα κατηγορία, ή να συμμετάσχει στη Σειρά Διεθνών Δεικτών Μετοχών FTSE.

Η επιτροπή πάντως, επιβεβαίωσε κατάλογο παρακολούθησης χωρών, οι οποίες θα παρακολουθούνται προσεκτικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ θα γίνει ανασκόπηση αυτών των χωρών και πάλι κατά την ανασκόπηση κατατάξεων το Σεπτέμβριο του 2005.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες του καταλόγου παρακολούθησης είναι οι εξής:

- Νότια Κορέα (πιθανή αναβάθμιση από Αναδυόμενη προς Ανεπτυγμένη, σε Ανεπτυγμένη).

- Ταϊβάν (πιθανή αναβάθμιση από Αναδυόμενη προς Ανεπτυγμένη, σε Ανεπτυγμένη).

- Κίνα, μετοχές κατηγορίας Α (πιθανή συμπερίληψη στη σειρά Διεθνών Δεικτών Μετοχών FTSE).

Οι χώρες θα παραμείνουν στον κατάλογο παρακολούθησης για περίοδο τουλάχιστον δώδεκα μηνών πριν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάταξή τους, ενώ ο FTSE θα δώσει στους επενδυτές κοινοποίηση τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε αλλαγών στους δείκτες του που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα ανασκόπησης κατάταξης χώρας.

Ως εκ τούτου, δεν αναμένονται αλλαγές στην κατάταξη οποιωνδήποτε χωρών πριν από το Μάρτιο του 2006 τουλάχιστον.

Ο Όμιλος FTSE είναι προς το παρόν ο μόνος φορέας δεικτών που χρησιμοποιεί διαφανή και αντικειμενική μεθοδολογία για την αποτίμηση κατάταξης χωρών.

Οι κανόνες που χρησιμοποιούνται, βασίζονται σε ανταποκρίσεις που λαμβάνονται από ένα εκτεταμένο συμβουλευτικό πρόγραμμα στην αγορά με διεθνείς επενδυτές, το οποίο έλαβε χώρα το έτος 2003.

Για να επιτραπεί στους επενδυτές να αναλύσουν και αποτιμήσουν την επίδραση των πιθανών αλλαγών στην κατάταξη των χωρών, ο FTSE θα παρουσιάσει ένα σετ ενδεικτικών δεικτών με βάση τον κατάλογο παρακολούθησης.

Οι ενδεικτικοί δείκτες, που πρόκειται να ανακοινωθούν έως το Μάρτιο του 2005, θα καλύπτουν τις ακόλουθες αγορές:

- Διεθνείς Ανεπτυγμένες Αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και Ταϊβάν.

- Διεθνείς Αναδυόμενες Αγορές, εξαιρούμενης της Νότιας Κορέας και Ταϊβάν.

- Διεθνείς αναδυόμενες αγορές, εξαιρούμενης της Νότιας Κορέας και Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των Μετοχών κατηγορίας Α της Κίνας.

- Ηπειρωτική Κίνα (Μετοχές κατηγορίας Α, Β, Η και Red Chips (μετοχές εταιριών που έχουν συσταθεί στο Χονκ Κονγκ και ελέγχονται από Κινέζους μετόχους).

- Όλες στην Ηπειρωτική Κίνα, εκτός από μετοχές κατηγορίας Α.

- Όλες στην Κίνα (Χονκ Κονγκ και Ηπειρωτική).

- Κίνα εκτός από μετοχές κατηγορίας Α (Χονκ Κονγκ και Ηπειρωτική), εκτός από μετοχές κατηγορίας Α.

- Ευρύτερη Κίνα (Χονκ Κονγκ και Ηπειρωτική και Ταϊβάν).

-Ασία Ειρηνικού Ωκεανού εκτός από Ιαπωνία (συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές κατηγορίας Α της Κίνας).

* Ο πίνακας του GTFE Group με τα κριτήρια και τις επιδόσεις της κάθε χώρας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v