Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο τεστ δανεισμού σήμερα για την Ελλάδα

Με την υποβάθμιση της Moody's να βαραίνει το κλίμα, το ελληνικό δημόσιο προβαίνει σήμερα σε κρίσιμο τεστ δανεισμού με την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Κρίσιμο τεστ δανεισμού σήμερα για την Ελλάδα
Με την υποβάθμιση της Moody's να βαραίνει το κλίμα και εν μέσω αβεβαιότητας για τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης την Παρασκευή, το ελληνικό δημόσιο προβαίνει σήμερα σε κρίσιμο τεστ δανεισμού με την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Το ποσό της δημοπρασίας των εξάμηνων εντόκων ανέρχεται σε 1,25 δισ. ευρώ, ενώ με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών μπορεί να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ και είναι σχετικά υψηλό συγκριτικά με τις λήξεις εντός του Μαρτίου παλαιότερων εντόκων γραμματίων.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο λήγουν χρεολύσια εντόκων γραμματίων ύψους 1,45 δισ. ευρώ, το ύψος των οποίων υπερκαλύπτεται από την έκδοση των εξάμηνων εντόκων, ενώ τη μεθεπόμενη Τρίτη, 15 Μαρτίου, ακολουθεί και η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

Το ζητούμενο στη σημερινή δημοπρασία είναι να παραμείνει στα ίδια επίπεδα το επιτόκιο με την αντίστοιχη έκδοση του Φεβρουαρίου (4,64%), εν όψει και των κρίσιμων αποφάσεων της συνόδου κορυφής.

Οι συνολικές υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους εντός του Μαρτίου ανέρχονται σε 12,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, εντός του Μαρτίου η Ελλάδα θα λάβει την τέταρτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ, η οποία υπερκαλύπτει τις ανάγκες για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων.

"Eπίθεση" από τη Moody's

Ο αμερικανικός οίκος Moody's προέβη σε μία επιθετική πράξη εναντίον της Ελλάδας, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής και δημιουργώντας ένα περιβάλλον πίεσης σε βάρος της χώρας.

Ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία από το "B1" στο "Ba1", ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάταξη της χώρας στην κατηγορία "junk", σύμφωνα και με την κλίμακα αξιολόγησης του οίκου.

Η νέα υποβάθμιση προκάλεσε την άνοδο του spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στο 1,3975 δολ., αφού προηγουμένως είχε φτάσει το 1,40 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v