Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Οι αναλυτές εντοπίζουν τις δύο όψεις του Q4

Την επίδοση της τράπεζας στο Q4 στην παρούσα αρνητική συγκυρία σταθμίζουν εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, υπογραμμίζοντας το αναμενόμενο των κερδών αλλά και θέματα όπως η ρευστότητα και η ποιότητα του ενεργητικού.

EFG: Οι αναλυτές εντοπίζουν τις δύο όψεις του Q4
Την επίδοση της τράπεζας στο Q4 στην παρούσα αρνητική συγκυρία σταθμίζουν εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, υπογραμμίζοντας το αναμενόμενο των κερδών αλλά και θέματα όπως η ρευστότητα και η ποιότητα του ενεργητικού.

Υψηλότερες των προβλέψεων ήταν οι επιδόσεις της τράπεζας στο Q4, σημειώνει η UBS (25 Φεβρουαρίου). Ο οίκος κάνει λόγο για συνολικά αξιοπρεπή αποτελέσματα, με δεδομένη τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Η UBS εστιάζει στη διαρροή καταθέσεων, που, όπως επισημαίνει, σταθεροποιείται, και στη ρευστότητα, η οποία βελτιώνεται. Ο οίκος προχωρά σε περικοπή των εκτιμήσεών του για τα κέρδη του 2011 - 2012 κατά 35% λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τόκους, γεγονός που αποδίδεται στους χαμηλότερους όγκους. Η τιμή-στόχος παραμένει στα 5,7 ευρώ και η σύσταση "neutral".

Στην ποιότητα ενεργητικού, στη ρευστότητα και στα κεφάλαια εστιάζει η Merrill Lynch (25 Φεβρουαρίου), η οποία αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δεν είχαν εκπλήξεις. Εκτίμηση του οίκου είναι ότι ούτε οι όγκοι των καταθέσεων ούτε η απομόχλευση θα είναι σε τέτοια επίπεδα εντός του 2011 ώστε να μειώσουν τον δανεισμό από την ΕΚΤ. Η αντικειμενική τιμή τίθεται στα 3,6 ευρώ.

Στο γεγονός πως η τράπεζα εξακολούθησε να μένει κερδοφόρος και στο Q4 εστιάζει η Goldman Sachs (24 Φεβρουαρίου), η οποία προχωρά σε μικρή αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για τα κέρδη της Eurobank των ετών 2011, 2012 και 2013. Η τιμή-στόχος παραμένει στα 4,5 ευρώ και η σύσταση "neutral".

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου η Marfin Analysis, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα βασικά έσοδα υποστηρίχτηκαν θετικά από τα βελτιούμενα καταθετικά και δανειακά spreads, ενώ τα φορολογικά οφέλη από τη συγχώνευση με τη ΔΙΑΣ στήριξαν την κατώτερη των εκτιμήσεων επίδοση εσόδων από συναλλαγές. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο και τη σύσταση "hold".

Παρόμοια άποψη περί αδύναμων αποτελεσμάτων διατυπώνει και η Εθνική Χρηματιστηριακή, η οποία ωστόσο προσθέτει πως κάτι τέτοιο ήταν αντίστοιχο των εκτιμήσεών της. Κατά τη χρηματιστηριακή, τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος. Με δεδομένο ότι η μετοχή της Eurobank είναι διαπραγματεύσιμη με αδικαιολόγητο premium έναντι του μέσου όρου του κλάδου, η χρηματιστηριακή διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση "neutral".

Θετικά υποδέχεται τα αποτελέσματα της Eurobank η HSBC, κάνοντας λόγο για θετική έκπληξη σε ό,τι αφορά τις τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού και στις ελληνικές καταθέσεις. Ωστόσο, ανησυχεί για την έκθεση σε κρατικό χρέος, για τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης και για το πόσο θα συνεχιστεί η κάμψη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην αγορά της Ελλάδας.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 4,9 ευρώ από 4,3 ευρώ, δίνει η Euroxx σε έκθεσή της, όπου διατηρεί τη σύσταση "equalweight" για το τίτλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v