Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jumbo, EFG, ΕΛΠΕ: Τι αναμένουν οι αναλυτές

Τρεις διαφορετικές και ενδεικτικές για την ελληνική οικονομία επιχειρήσεις ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα. Τα τρίμηνα των Eurobank, Jumbo και ΕΛΠΕ δίνουν τη συνοπτική εικόνα της αγοράς και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Jumbo, EFG, ΕΛΠΕ: Τι αναμένουν οι αναλυτές
Τρεις διαφορετικές και ενδεικτικές της πορείας της ελληνικής οικονομίας επιχειρήσεις ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα. Τα τρίμηνα των Eurobank, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια δίνουν μια συνολική ματιά της αγοράς και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Κέρδη 175 εκατ. ευρώ- αμετάβλητα έναντι του περσινού έτους- αναμένουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι θα εμφανίσουν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι αναλυτές, τις προβλέψεις των οποίων συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters, κάνουν λόγο για EBITDA στα503,6 εκατ. ευρώ. Στο τέταρτο τρίμηνο οι αναλυτές προβλέπουν κέρδη 44,8 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 124,5 εκατ. ευρώ.

Πτώση 79% αναμένεται να εμφανίσει στα κέρδη 2010 η Eurobank, στα 63,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 8 αναλυτές. Τα κέρδη της τράπεζας αναμένεται να επιβαρυνθούν από τις υψηλότερες προβλέψεις και χαμηλούς όγκους χορηγήσεων, λόγω της ύφεσης και της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, τονίζουν. Τα κέρδη της Eurobank αναμένεται να διαμορφωθούν στα 63,4 εκατ. από 304,3 εκατ. ευρώ το 2009, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 45,3 έως 70 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,25 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2009 ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 16% στα 1,36 δισ. ευρώ. Για το δ' τρίμηνο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 24,5 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 553,9 εκατ. ευρώ από 608 εκατ. στο Q4 του 2009 και τις προβλέψεις στα 340,8 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ.).

Χλωμή η εικόνα και στην κατανάλωση- όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που αναμένονται για την Jumbo. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Marfin, τα έσοδα θα διαµορφωθούν στα 291 εκ. ευρώ (-0,4% ετησίως), τα EBITDA στα 72,8 εκ (-13,8% ετησίως) και τα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν οριακά έως τα 50,1εκ (+1,4% ετησίως). Κατά τις συγκλίνουσες προβλέψεις 8 αναλυτών τις οποίες συγκέντρωσε η Factset τα έσοδα, κέρδη EBITDA και καθαρά κέρδη της Jumbo στο β’ τρίµηνο της χρήσης 2010/2011 αναµένεται να διαµορφωθούν στα 173,7 εκ. ευρώ, 45,9 εκ. ευρώ και 32,4 εκ. ευρώ, αντίστοιχα.

Παρά το γεγονός ότι απόλυτος αριθµός αποδείξεων που εκδόθηκαν τον ?εκέµβριο αυξήθηκε κατά 5% περίπου σε σχέση µε πέρυσι, η διοίκηση της Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις κατά το πρώτο εξάµηνο της τρέχουσας οικονοµικής χρήσης (Ιούλιος 2010- Ιούνιος 2011) παρέµειναν ουσιαστικά σταθερές (πτώση µικρότερη του 1%).

Όπως αναφέρει η Marfin Analysis, με δεδοµένο ότι στο πρώτο εξάµηνο της τωρινής χρήσης η εταιρία λειτούργησε έξι νέα καταστήµατα, σε συγκρίσιµη βάση οι πωλήσεις κατά την Χριστουγεννιάτικη περίοδο ήταν αρκετά αδύναµες. Η χρηματιστηριακή παραµένει επιφυλακτική έναντι της µετοχής της Jumbo στην τρέχουσα οικονοµική συγκυρία όπου η καταναλωτική εµπιστοσύνη αναµένεται να διατηρηθεί σε χαµηλά επίπεδα. Επιπλέον, οι µακροοικονοµικές προκλήσεις στην Ελλάδα και τα µέτρα δηµοσιονοµικής προσαρµογής αποτελούν τα βασικά ρίσκα της µετοχής µεσοπρόθεσµα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v