Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi:Η αγορά "τρέχει" πιο γρήγορα από ό,τι πρέπει

Η αγορά μετοχών "τρέχει" πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε και δεν αποκλείεται μια διόρθωση 5% με 10% βραχυπρόθεσμα, εκτίμησε ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών για την Ελλάδα κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος.

Citi:Η αγορά τρέχει πιο γρήγορα από ό,τι πρέπει
Η αγορά μετοχών "τρέχει" πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε και δεν αποκλείεται μια διόρθωση 5% με 10% βραχυπρόθεσμα, εκτίμησε ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών για την Ελλάδα κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος.

Παρότι το φορολογικό πλαίσιο, το short covering στις τράπεζες και το January effect έχουν βοηθήσει τις τιμές των μετοχών, η άνοδος είναι πολύ γρήγορη έως τώρα.

Η Citi παραμένει θετική για εταιρίες με εξαγωγικό χαρακτήρα αλλά έχει προσθέσει και εταιρίες αξίας όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών για ελληνικές μετοχές έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, επισημαίνει ο κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, αφού βλέπουν με "καλύτερο μάτι" το risk-reward στις παραπάνω μετοχές.

Επίσης, οι Coca Cola, Μotor Oil, METKA, ΕΧΑΕ και Frigoglass βρίσκονται στα "ραντάρ" του οίκου.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, παρότι είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις το ποσό των 50 δισ. είναι μεγάλο νούμερο. Με την αξία του Χ.Α. στα 60 δισ. και το ελληνικό δημόσιο να κατέχει περίπου το 15%, το μέγεθος που προκύπτει είναι μόλις 9 δισ. ευρώ.

Κάτω όμως από κατάλληλες συνθήκες και με ζητούμενο τις σωστές αποτιμήσεις, είναι εφικτές οι περιπτώσεις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Είναι σωστό να ανοίξει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο χρειάζονται σωστές και κατάλληλες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι αποτιμήσεις στο ταμπλό του Χ.Α. είναι λάθος.

Για τις τραπεζικές μετοχές διατηρεί την "underweight" στάση της και θεωρεί ζητούμενο τις περαιτέρω μειώσεις κόστους.

Ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη υποστηρίζει ότι ήταν η κίνηση της Eurobank για την πώληση της Polbank. Παρότι δεν αποκλείει τραπεζικές συμφωνίες για συγχωνεύσεις, εντούτοις δεν τις θεωρεί πιθανές.

Για την οικονομία η Citi εκτιμά ότι η επιμήκυνση του χρέους στα πρότυπα της Ιρλανδίας θα γίνει, ωστόσο "καλό νέο" μπορεί να αποτελέσει η μείωση του κόστους δανεισμού από το 5,2% σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η εκτίμηση της Citi είναι ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναβγεί στις αγορές δανεισμού όταν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρήσουν στο 6% με 7%.
 
Για το θέμα του haircut επισημαίνει ότι είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς.

Η Citi υποστηρίζει πως, παρότι υπάρχει το πλαίσιο για το πώς θα μειωθούν τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας, εντούτοις δεν είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός μείωσης των δανείων στο μέλλον.

Τέλος, βασική επισήμανση της χρηματιστηριακής είναι ότι με τις κατάλληλες συνθήκες οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν.


Γ. Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v