Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνοδο 21% το 2011 βλέπει η Πειραιώς Sec.

Κέρδη 21% θα εμφανίσει το 2011 η ελληνική αγορά, με ενίσχυση κερδοφορίας 24%, μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και βελτίωση του κλίματος, προβλέπει σε έκθεσή της η Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

ΧΑ: Άνοδο 21% το 2011 βλέπει η Πειραιώς Sec.
Κέρδη 21% θα εμφανίσει το 2011 η ελληνική αγορά, με ενίσχυση της κερδοφορίας 24%, μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και βελτίωση του κλίματος, προβλέπει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή.    

Όπως προτείνει η χρηματιστηριακή, οι επενδυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε διόρθωση για να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε Motor Oil, Μέτκα και Frigoglass και να δημιουργήσουν νέες θέσεις σε Εθνική, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

Η χρηματιστηριακή εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για το 2011, εκτιμώντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εταιριών θα ενισχυθούν κατά 24% σε ετήσια βάση με αύξηση εσόδων σε ποσοστό 4% και σταθερά περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με το μοντέλο αποτίμησης της Πειραιώς, η "δίκαιη τιμή" για τον Γ.Δ. διαμορφώνεται στις 1.711 μονάδες, που αντιστοιχούν σε άνοδο 21% από τα τρέχοντα επίπεδα. 

Εκτός από την άνοδο της κερδοφορίας, από χαμηλή πάντως βάση, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, καθώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα, θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ολοκληρώσουν τα σχέδια συνολικής ευρωλύσης στην κρίση χρέους. 
 
Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ελκυστική την ελληνική αγορά με ιστορικούς όρους, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση το Ρ/Ε είναι στο 11,3, έναντι ιστορικού μέσου όρου στο 14,1, και το P/BV στο 1, έναντι ιστορικού μέσου όρου στο 1,8. 

Αντίστοιχα, για τις μετοχές του FT20 το Ρ/Ε εκτιμάται στο 11,8 και το P/BV στο 0,7, με προβλέψεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 36% το 2011.

Οι αλλαγές σε συστάσεις και τιμές-στόχους

Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση "outperform" από "neutral" για τις μετοχές της Eurobank (με νέα τιμή στα 6,2 από 5,6 ευρώ) και της Τράπεζας Κύπρου (με τιμή-στόχο στα 4,1 ευρώ).

Παράλληλα, υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Alapis σε "neutral" από "outperform", μειώνοντας την τιμή-στόχο στο 0,7 από 1,55 ευρώ.

Μειωμένες τιμές-στόχους δίνει για τη μετοχή της Aegean, στα 2,4 από 2,6 ευρώ, και για τον τίτλο της Εμπορικής στο 1,2 από 2,4 ευρώ. 

Στον αντίποδα, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 6 από 5,8 ευρώ, για τη Fourlis, στα 6,7 από 6,4 ευρώ, για τη Μέτκα, στα 12,3 από 11,5 ευρώ, για τη Motor Oil, στα 12 από 9,5 ευρώ, και για τον τίτλο του Σαράντη, στα 3,5 από 3,2 ευρώ.   

Οι τράπεζες

Οι μετοχές των τραπεζών είναι ελκυστικές σε όρους P/BV, ενώ μια πιθανή οριστική απομάκρυνση του σεναρίου χρεοκοπίας θα οδηγήσει σε επαναξιολόγησή τους, με ενδεχόμενη άνοδο έως 40% εντός του 2011.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα κέρδη προ προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών θα είναι αρκετά για να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος ρίσκου, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ενδέχεται να φτάσουν στο 13% των συνολικών χαρτοφυλακίων χορηγήσεων εντός του 2012.

Η χρηματιστηριακή έχει συστάσεις "outperform" για την Εθνική (αμετάβλητη τιμή-στόχος στα 10 ευρώ), την Alpha (τιμή-στόχος στα 7 ευρώ), τη Eurobank και την Τράπεζα Κύπρου.

Διατηρεί "neutral" για τον τίτλο του Τ.Τ. (διατηρεί την τιμή-στόχο των 3,7 ευρώ), σημειώνοντας πάντως ότι μια οριστική απομάκρυνση του ενδεχομένου ελληνικής χρεοκοπίας θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής της μετοχής κατά 2,5 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο και τη σύσταση τόσο για την Εμπορική Τράπεζα ("underperform" - 1,2 ευρώ) όσο και για την Αγροτική ("underperform" - 0,4 ευρώ).

Σε πιθανή υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων κατά 30%, τα "κεφαλαιακά μαξιλάρια" των πιστωτικών ιδρυμάτων θα απορροφήσουν το σοκ και οι τράπεζες θα παραμείνουν εντός των στόχων που τίθενται από τη Βασιλεία ΙΙΙ. Σε αυτήν την περίπτωση, η Alpha Bank είναι πιο ελκυστικά αποτιμημένη λόγω της σχετικά μικρής έκθεσής της σε ελληνικά ομόλογα.

Αν σημειωθεί υπέρμετρη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξαιτίας μεγαλύτερης των εκτιμήσεων ύφεσης, οι τράπεζες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι η Alpha Bank και η Τράπεζα Κύπρου. Η Alpha ενδέχεται να εξετάσει την πιθανότητα αύξησης κεφαλαίου εν όψει των νέων stress tests, ενώ η Τράπεζα Κύπρου έχει εκδόσει ήδη μετατρέψιμους τίτλους ύψους 634 εκατ. ευρώ. Η Eurobank, με βάση το μακροοικονομικό σοκ, εμφανίζεται η πιο ανθεκτική κεφαλαιακά, δεδομένου ότι από το 2008 έχει υιοθετήσει επιθετική πολιτική προβλέψεων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v