Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΧΕ: Τάσεις συσσώρευσης εν αναμονή της ΔΕΘ

Με σταθεροποιητικές τάσεις, εν αναμονή των εξαγγελιών για την ελληνική οικονομία από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εκτιμούν οι ΑΧΕ πως θα κινηθεί η αγορά, ενώ μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο. Πώς σχολιάζουν το επτάμηνο των Μινωικών Γραμμών.

ΑΧΕ: Τάσεις συσσώρευσης εν αναμονή της ΔΕΘ
Η Marfin Analysis εκτιμά πως για την τρέχουσα εβδομάδα οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογία των επιχειρήσεων, τον αναπτυξιακό νόμο και την ανάπτυξη της οικονομίας στη μετα-Ολυμπιακή εποχή.

Παράλληλα, η Marfin Analysis σημειώνει πως η επιτυχημένη στρατηγική της Folli Follie εξακολουθεί να εξασφαλίζει διατηρήσιμους δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον και συμπληρώνει πως ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται η θετική της άποψη για τον όμιλο.

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναμένουν οι επενδυτές, σύμφωνα και με την Eurobank Securities, που σημειώνει πως δεν προβλέπει σημαντική διαφοροποίηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς αφενός δεν υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις και αφετέρου οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.

Ωστόσο, η Eurobank Securities συμπληρώνει πως οι όγκοι των συναλλαγών αναμένεται να ενισχυθούν ύστερα από τη χθεσινή υποχώρηση, την οποία και αποδίδει -σε μεγάλο βαθμό- στο γεγονός ότι δεν λειτούργησαν οι αγορές της Αμερικής.

Τάσεις συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα εν όψει της ΔΕΘ ”βλέπει” και η Σίγμα Securities, η οποία συμπληρώνει πως οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Εξάλλου και η Εγνατία ΑΧΕ προβλέπει τάσεις συσσώρευσης στη Σοφοκλέους, εν αναμονή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την ελληνική οικονομία, οι οποίες –όπως συμπληρώνει η χρηματιστηριακή– αναμένεται να διαμορφώσουν τη μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση της αγοράς.

Τι έγινε χθες: Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι όγκοι συναλλαγών υποχώρησαν σημαντικά σύμφωνα με τη Marfin Analysis, που συμπληρώνει πως πρόκειται για κάτι αναμενόμενο.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης η Marfin Analysis συμπληρώνει πως επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με τον αντίστοιχο δείκτη να κλείνει οριακά υψηλότερα.

Μινωικές Γραμμές: Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα επταμήνου των Μινωικών Γραμμών η Marfin Analysis σημειώνει πως κινήθηκαν ανάλογα των προβλέψέων της.

Υπενθυμίζεται πως οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν αύξηση των πωλήσεων κατά 2,6% στο επτάμηνο (στα 106,1 εκατ. ευρώ), με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 32,2 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 59,3%, ενώ η εταιρία αύξησε σημαντικά και το μερίδιο αγοράς της στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας.

Η Eurobank Securities σημειώνει πως τα μεγέθη που ανακοίνωσαν οι Μινωικές Γραμμές είναι ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν ότι η ακτοπλοϊκή έχει βελτιώσει τις λειτουργικές αποδόσεις της παρά την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, η Eurobank Securities συμπληρώνει πως θα εξετάσει τα αποτελέσματα της εταιρίας ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο έχει συμβάλει η κατά 31,6% θυγατρική Hellas Flying Dolphins, η οποία σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τις Μινωικές μακροπρόθεσμα.

Από την πλευρά της η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά στα μεγέθη επταμήνου που ανακοίνωσαν οι Μινωικές Γραμμές είναι το γεγονός ότι η εταιρία κατάφερε να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της.

Παράλληλα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ συμπληρώνει πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μπορεί να προχωρήσει μόνο σε γενικότερες προβλέψεις όσον αφορά στα μεγέθη για το σύνολο του 2004, και συγκεκριμένα ότι η αύξηση στο μερίδιο αγοράς αντισταθμίζει τη μείωση των τιμών στην αγορά της Αδριατικής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πωλήσεις της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ (αυξημένες κατά 5% έναντι δικών της προβλέψεων για τζίρο 204,8 εκατ. ευρώ) και EBITDA ύψους 65 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 21% (με τις δικές της προβλέψεις να αφορούν σε EBITDA 64 εκατ. ευρώ) και με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 32%.

Εξάλλου, η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως τα μεγέθη επταμήνου των Μινωικών Γραμμών μπορούν να υποστηρίξουν τις προβλέψεις της για τα EBITDA στο σύνολο του 2004 (ύψους 61,5 εκατ. ευρώ), ενώ συμπληρώνει πως έχει θέσει σύσταση ”buy” για τη μετοχή της ακτοπλοϊκής.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v