Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Sec: Οι ελληνικές εταιρίες στην Αίγυπτο

Ο Τιτάνας είναι ουσιαστικά η μόνη εισηγμένη ελληνική εταιρία που έχει σημαντική έκθεση στην Αίγυπτο, επισημαίνει η Εθνική Χρηματιστηριακή σε ειδικό της report για την παρουσία ελληνικών εταιριών στην ταραγμένη χώρα.

Εθνική Sec: Οι ελληνικές εταιρίες στην Αίγυπτο
Ο Τιτάνας είναι ουσιαστικά η μόνη εισηγμένη ελληνική επιχείρηση που έχει σημαντική έκθεση στην Αίγυπτο, επισημαίνει η Εθνική Χρηματιστηριακή σε ειδικό της report για τη σημερινή παρουσία ελληνικών εταιριών στην ταραγμένη χώρα.

Όπως θυμίζει η χρηματιστηριακή, ο Τιτάνας λειτουργεί στην Αίγυπτο δύο εργοστάσια τσιμέντου και έναν σταθμό διανομής κι ελέγχει το 9% της αιγυπτιακής αγοράς τσιμέντου. Περίπου το 21% της συνολικής παραγωγής της εταιρίας προέρχεται από εκεί, προσθέτει η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Από τον τραπεζικό κλάδο, οι δύο τράπεζες που διατηρούν κάποια έκθεση στην Αίγυπτο είναι η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Η πρώτη λειτουργεί 48 υποκαταστήματα στη χώρα, με συνολικό ενεργητικό 1,78 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3% των συνολικών κεφαλαίων της. Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι πως η κρίση στην Αίγυπτο δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα θεμελιώδη του ομίλου, "εκτός κι αν γίνει πραγματικότητα σενάριο πλήρους καταστροφής".

Όσον αφορά στην Eθνική, το report αναφέρει πως λειτουργεί 15 υποκαταστήματα στην Αίγυπτο και τα συνολικά δάνεια στο τέλος του Ιουνίου 2010 ανέρχονταν στα 73,8 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας, που διαμορφώνεται στα 78 δισ. ευρώ, το παραπάνω ποσό είναι αμελητέο, αναφέρεται.

Μικρή άμεση παρουσία έχουν και τα ελληνικά διυλιστήρια στη χώρα. Όπως αναφέρεται, η Motor Oil μπορεί να κατευθύνει τις πωλήσεις της σε άλλες αγορές. Πιθανές ελλείψεις στην αιγυπτιακή αγορά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για εταιρίες όπως η Motor Oil, αναφέρει η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Για την Intralot αναφέρεται πως το 2005 είχε υπογράψει συμφωνία με τα αιγυπτιακά ταχυδρομεία, όμως σήμερα δεν έχει κάποια δραστηριότητα στη χώρα.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v