Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πού ποντάρουν οι αισιόδοξοι

Γιατί προβλέπουν υπεραπόδοση στο Q1 χρηματιστές και διαχειριστές. Η απουσία προσφοράς, η επάνοδος των Ελλήνων, τα ορόσημα, οι προσδοκίες για "πάρτι" και οι κίνδυνοι. Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν.

XA: Πού ποντάρουν οι αισιόδοξοι
Αισιόδοξοι ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, όσο διατηρείται η δυναμική για ικανοποιητική λύση στην κρίση χρέους δηλώνουν χρηματιστές και διαχειριστές, θεωρώντας πρόσκαιρη τη διόρθωση των αποτιμήσεων.

Έπειτα από άνοδο κατά 9,53% για τον Γενικό και 9,35% για τον 20άρη από το κλείσιμο της 31ης/12/2010 μέχρι και το κλείσιμο της 24ης/1/2011, εκδηλώθηκε χθες αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών στον 20άρη και κυρίως στις τράπεζες.

«Πρόκειται για καθαρά τεχνική κίνηση, καθώς ο 20άρης έφτασε γρήγορα στον εκθετικό μέσο όρο 20 ημερών (725 μονάδες)», δηλώνει στο Euro2day διευθύνων σύμβουλος μεγάλης χρηματιστηριακής.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το Χ.Α. έχει δει τα χειρότερα και κάθε διόρθωση του 20άρη προς την περιοχή των 690 μονάδων αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων από όσους έχουν μείνει εκτός αγοράς. Η αισιοδοξία του εδράζεται στους εξής παράγοντες:

- Οι αναγκαστικές πωλήσεις από ξένους μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Η αγορά έχει περάσει στα «χέρια» των Ελλήνων, όπως και το 2009, καθώς και σε ξένους με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η απουσία προσφοράς συνεχίζει να καθορίζει την πορεία του Χ.Α. «Οι αγορές από ξένους θα έρθουν όσο πλησιάζει η ευρωπαϊκή λύση για την κρίση χρέους», δηλώνει χαρακτηριστικά, «και θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα την αγορά».

- Οι αποτιμήσεις, στα πρόσφατα χαμηλά του Χ.Α προεξόφλησαν και το χειρότερο σενάριο. Τα μακροχρόνια ελληνικά ομόλογα έφτασαν να διαπραγματεύονται και στο 55% της ονομαστικής τους αξίας όταν στο δυσμενέστερο σενάριο θα υποστούν haircut της τάξης του 30%.

- Οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες πέτυχαν εν μέσω δύσκολων συνθηκών να ολοκληρώσουν (ΕΤΕ, Κύπρου) ή ολοκληρώνουν (Πειραιώς, MPB, Eurobank) έναν πρώτο γύρο επανακεφαλαιοποίησης, που μειώνει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την αύξηση των επισφαλειών και το υψηλό χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που διακρατούν.

- Η πρόθεση της ΕΚΤ να προστατεύσει τη ρευστότητα των τραπεζών αποδεχόμενη ως ενέχυρα κρατικά ομόλογα ανεξαρτήτως διαβάθμισης και εξετάζοντας και επιπρόσθετες ρυθμίσεις στην περίπτωση νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας (βλ. Moody’s).

Ο βασικότερος όμως λόγος αισιοδοξίας τραπεζιτών, χρηματιστών και διαχειριστών εδράζεται στη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λύση-«πακέτο» στην κρίση χρέους.

Ορόσημο η σύνοδος κορυφής της 25ης Μαρτίου

Ορόσημο αποτελεί, σύμφωνα με ξένους και εγχώριους τραπεζίτες, το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου. Στο διάστημα αυτό συγκεντρώνονται οι υψηλότερες εκδόσεις χρέους από ευρωπαϊκές χώρες και δη από τις χώρες της περιφέρειας που βρίσκονται στον κλοιό των αγορών (Πορτογαλία και Ισπανία).

«Αν μετά τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου η Ευρώπη δεν απαντήσει ικανοποιητικά στις ανησυχίες των αγορών, δύσκολα θα αποφύγει τη "μετάσταση" της κρίσης στο ιβηρικό μέτωπο. Εξέλιξη που θα δοκιμάσει συθέμελα το οικοδόμημα του ευρώ, οδηγώντας σε νέα υψηλά τα spreads των ελληνικών ομολόγων και σε νέα χαμηλά το Χ.Α.», εκτιμά στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Κυβερνητικοί κύκλοι και τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι από το ευρωπαϊκό «παζάρι» θα προκύψει ικανοποιητική λύση στην κρίση χρέους που, όμως, θα συνοδευτεί από δημοσιονομικό «κορσέ». «Η Γερμανία, αφού επιβάλει "πανευρωπαϊκό μνημόνιο", προκειμένου να ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα, θα συναινέσει στην ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους», αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης.

Ο ίδιος θεωρεί δεδομένη την επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο του ισχύοντος, καθώς και την επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη χρονική μετάθεσή του. «Μόνο έτσι θα εξασφαλίσει η Ευρώπη την ομαλή επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, προϋπόθεση για την ομαλοποίηση της κατάστασης, εφόσον τηρηθούν οι στόχοι του μνημονίου».

«Μια ικανοποιητική για τις αγορές ευρωπαϊκή λύση στη συστημική κρίση θα οδηγήσει σε αντίδραση ελατηρίου και το Χ.Α. με "πρωταγωνιστή" τις τράπεζες», εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Deutsche Bank που θέτει ως τιμή-στόχο για το χρηματιστήριο το 2011 τις 1.860 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση της Eurobank Securities, η οποία τοποθετεί τον «πήχη» για τον Γ.Δ. στις 1.730 μονάδες, σημειώνοντας ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν συλλογικές αποφάσεις σε πανευρωπαϊκή κλίμακα που μπορεί να αποδειχθούν λύση η οποία θα αλλάξει την αντίληψη περί ρίσκου σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος.

Πρωταγωνιστές οι τράπεζες

«To timing της λύσης καθορίζει και το πότε θα έρθει η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., ενώ αντίθετα γνωρίζουμε από τώρα ότι πρωταγωνιστής της θα είναι οι τράπεζες», αναφέρει χρηματιστής έμπειρος στην εκτέλεση συναλλαγών ξένων.

Οι υψηλότατες short θέσεις που διατηρούνται στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και οι κινήσεις trading θα επιτείνουν την ένταση της αντίδρασης, σύμφωνα με τον ίδιο, και η συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης παρείχε μια πρόγευση των «συγκινήσεων» που μπορεί να δώσει το Χ.Α. κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Το διεθνές trend ευνοεί άλλωστε τον τραπεζικό κλάδο, καθώς παρατηρείται στροφή από τα commodities και τις αναδυόμενες αγορές προς τα big caps, όπως οι τράπεζες, και τις ανεπτυγμένες αγορές.

Ταυτόχρονα, η διάθεση ανάληψης ρίσκου παραμένει υψηλή, λόγω των ενδείξεων βιώσιμης ανάπτυξης και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που συνεχίζουν να ασκούν η Fed και δευτερευόντως η ΕΚΤ.

Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες ενδέχεται να «κρύβονται» στις λεπτομέρειες μιας λύσης-πακέτου. Και αυτό γιατί οποιαδήποτε ικανοποιητική λύση για το ελληνικό χρέος πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την ανάγκη νέου γύρου κεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες, καθώς τα stress tests του Μαΐου θα υπολογίσουν «κούρεμα» στα κρατικά ομόλογα, ανεξαρτήτως του αν οι τράπεζες τα αποτιμούν σε τιμές κτήσης.

Χαμένες οι εξαγωγικές από περαιτέρω διολίσθηση του δολαρίου

Στον αντίποδα, στους «χαμένους» μπορεί να βρεθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αν, όπως εκτιμούν εγχώριοι τραπεζίτες, η κρίση χρέους περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πιέζοντας περαιτέρω το δολάριο.

Τέλος, οι αμυντικές εταιρίες με υψηλή μερισματική απόδοση (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ) θα ωφεληθούν, όπως έχει γράψει το Euro2day, από την επαναφορά της παρακράτησης φόρου στα διανεμόμενα μερίσματα και την κατάργηση του εταιρικού φόρου 40% στην πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v