Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μerit: Η εσωστρέφεια του ΧΑ θα ελαττωθεί

Πιστεύουμε ότι η εσωστρέφεια στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ελαττωθεί στο προσεχές διάστημα καθώς στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών αγορών βρίσκεται η Πορτογαλία, εκτιμά η Merit σε σχετική ανάλυση.

Μerit: Η εσωστρέφεια του ΧΑ θα ελαττωθεί
Πιστεύουμε ότι η εσωστρέφεια στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ελαττωθεί στο προσεχές διάστημα καθώς στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών αγορών βρίσκεται η Πορτογαλία, εκτιμά η Merit σε σχετική ανάλυση.

Αναλυτικότερα τη δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους με τις έντονες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στις πρώτες τρείς συνεδριάσεις είναι αρκετή για να μας προϊδεάσει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στους κρίσιμους επόμενους μήνες.

Η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους έκλεισε με απώλειες 1,63% οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε τιμές που μας γυρίζουν 13 χρόνια πίσω, ενώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατεγράφησαν επίπεδα (ενδοσυνεδριακά 1351,6 μονάδες) που είχαμε να συναντήσουμε από τις 18/11/1997. Σε αυτά τα επίπεδα και ενώ υπήρχε αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα μπορούσε να βρεθεί κάποια αξιόπιστη στήριξη και σε ποιο σημείο, υπήρξε κάποια σοβαρή αντίδραση που οφείλεται κυρίως στις ελπίδες για μια σοβαρή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης για πρώτη φορά ως τώρα.

Παράλληλα, άλλα γεγονότα που επηρέασαν θετικά ήταν οι αγορές Ευρωπαϊκών ομολόγων από την Ιαπωνία και από την ΕΚΤ και η σχετικά επιτυχημένη έξοδος της χώρας μας στις αγορές για βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα στην πρώτη έξοδο της στις αγορές για το 2011 άντλησε 1,95 δισ. ευρώ στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, ενώ το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων, στο 4,9%, ελαφρώς χαμηλότερο από το 5% που θα δημιουργούσε ανησυχίες. Το ποσοστό υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,4 με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας, το Νοέμβριο, είχε διαμορφωθεί στο 4,82% με υπερκάλυψη κατά 5,15 φορές.

Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν και σε μια αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων που είχαν ξεπεράσει τις 1000 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα και υποχώρησαν και πάλι σε επίπεδα κάτω των 900 μονάδων μετά από καιρό (τρεις περίπου εβδομάδες).

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010 ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις της Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19.603 εκατ. ευρώ από 30.871 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία έπαιξαν τα έσοδα από την περαίωση που βοήθησε πολύ τα έσοδα του Δεκεμβρίου.

Τα παραπάνω γεγονότα ίσως να μην είναι από μόνα τους αρκετά για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πιστεύουμε ότι η εσωστρέφεια στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ελαττωθεί στο προσεχές διάστημα καθώς στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών αγορών βρίσκεται η Πορτογαλία.

Η χώρα αυτή δέχεται αυτήν την περίοδο ισχυρές πιέσεις για να ζητήσει έξωθεν διάσωση με τον πρωθυπουργό της να αναγκάζεται να διαψεύσει τα πιθανά σενάρια διάσωσης της χώρας, τη στιγμή που η χώρα πέρασε με σχετική επιτυχία το crash test εξόδου στις αγορές σήμερα (Τετάρτη).

Το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα διαμορφώθηκε στο 6,72% έναντι 6,8% το Νοέμβριο ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε. Επιπλέον, η εβδομάδα που διανύουμε περιέχει σημαντικά crash tests και για την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και οι δυο χώρες μαζί θα ζητήσουν 10 δις ευρώ από τις αγορές.

Σημαντικές ημερομηνίες που μπορούν να κρίνουν πολλά για την εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη είναι η 17η και η 18η Ιανουαρίου με τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin και η 4η Φεβρουαρίου με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Πιθανότατα σε αυτές τις συναντήσεις θα κριθεί το θέμα της Πορτογαλίας και ίσως συζητηθεί το θέμα του ευρωομολόγου και η αύξηση των κονδυλίων του ταμείου στήριξης.

Στο εγχώριο περιβάλλον η φημολογούμενη υποβάθμιση της χώρας από Fitch και Moody’s έχει προεξοφληθεί εν μέρει αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένα βραχυπρόθεσμα αρνητικό momentum στην εγχώρια αγορά, όπως και οι προβλέψεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από αναλυτές και από αξιωματούχους. Από τεχνική άποψη, σοβαρές ενδείξεις για αντιστροφή του κλίματος θα έχουμε αν διασπαστεί ο ΚΜΟ των 30 ημερών που αυτή τη στιγμή βρίσκεται πέριξ των 1450 μονάδων.

Στο περιβάλλον αυτό δεν προξενεί εντύπωση η μεγάλη μεταβλητότητα του τραπεζικού δείκτη, ενώ ο Γενικός δείκτης συγκρατείται στις ανόδους και καθόδους από άλλους δεικτοβαρείς τίτλους όπως ο ΟΤΕ, η Coca Cola και ο ΟΠΑΠ.

Σημαντικά μηνύματα για την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στις τράπεζες θα δώσει η επιτυχής έκβαση των αυξήσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v