Merrill Lynch: Οι επενδυτικές επιλογές του 2011

Το 2011 οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν επενδυτικές επιλογές που θα τους εξασφαλίσουν την αύξηση των εισοδημάτων τους, επιλέγοντας τις μετοχές και τα εμπορεύματα και αποφεύγοντας τα κρατικά ομόλογα και το ευρώ.

Merrill Lynch: Οι επενδυτικές επιλογές του 2011
Το 2011 οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν επενδυτικές επιλογές που θα τους εξασφαλίσουν την αύξηση των εισοδημάτων τους, επιλέγοντας τις μετοχές και τα εμπορεύματα και αποφεύγοντας τα κρατικά ομόλογα και το ευρώ.

Τα παραπάνω συνοψίζουν την άποψη του κ. Johannes Jooste, portfolio strategist της Merrill Lynch Wealth Management και συντάκτη της ετήσιας έκθεσης με τις προβλέψεις της Merrill Lynch Wealth Management για το 2011.

"Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, οι επενδυτές θα πρέπει να στρέψουν την προτίμησή τους από τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα στις μετοχές και στα εμπορεύματα. Όσον αφορά στις μετοχές, το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μερισματική απόδοση και όχι στην προσδοκώμενη αύξηση της τιμής των τίτλων", σημειώνει ο κ. Jooste.

"Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στη χρηματοδότηση του χρέους των αναδυόμενων οικονομιών και να φροντίσουν να αποφύγουν τις τοποθετήσεις σε υπερτιμημένους τίτλους".

Σύμφωνα με τον κ. Jooste, οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζονται στις αναδυόμενες αγορές μικρής κεφαλαιοποίησης καθώς και στις μετοχές των βρετανικών και των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 'Οσον αφορά στους κλάδους, ελκυστικοί εμφανίζονται οι κλάδοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικά, καθώς κι εκείνος των τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Jooste πιστεύει ότι το 2011 οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να στρέφουν και πάλι το ενδιαφέρον τους περισσότερο στα μερίσματα, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν έναν από τους βασικότερους συντελεστές μιας καλής απόδοσης, και όχι στην προοπτική αύξησης της τιμής των μετοχών.

Παρότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μέσα στο 2010 αποδείχτηκε ισχυρότερη του αναμενομένου, ο κ. Jooste πιστεύει ότι πολλές από τις χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, συνεχίζουν να υπερεκτιμούν τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Παράλληλα, η αδυναμία που παρουσιάζουν οι περιφερειακές οικονομίες προκαλεί επιπτώσεις τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο ευρώ. Ειδικά για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι ο κίνδυνος νέος υποβάθμισης είναι υπαρκτός, μάλιστα το σενάριο είναι 50 - 50, αν και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις εντός του α΄ τριμήνου. Αναφορικά με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2011, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της χώρας σε πραγματικούς όρους, για την ακρίβεια στο -2,5% για το 2011 από -4,1% το 2010, ενώ εκτιμά πως το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ θα κορυφωθεί το 2013 σε ποσοστό κοντά στο 160% και στη συνέχεια θα μειωθεί.

Τέλος, η Merrill Lynch πιστεύει ότι η ανοδική τάση στις τιμές των εμπορευμάτων θα διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια του 2011 και ξεχωρίζει τον χαλκό. Παρ' όλα αυτά, το ράλι της τιμής του χρυσού έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον κ. Jooste. "Η τιμή του χρυσού έχει επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από από 22 χρόνια, σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές", σημειώνει ο κ. Jooste.

"Αυτή η ανωμαλία έχει φτάσει στο τέλος της. Οι μετοχές είναι πλέον εξίσου καλή προστασία απέναντι στον πληθωρισμό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v