Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Αρνητικό το βραχυπρόθεσμο momentum του ΧΑ

Το βραχυπρόθεσμο momentum της αγοράς θα παραμείνει αρνητικό λόγω απουσίας αγοραστών ενώ ο ΓΔ δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη περιοχή των 1400 μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ.

Merit: Αρνητικό το βραχυπρόθεσμο momentum του ΧΑ
Το βραχυπρόθεσμο momentum της αγοράς θα παραμείνει αρνητικό λόγω απουσίας αγοραστών ενώ ο ΓΔ δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη περιοχή των 1400 μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο τακτικό σχόλιό της για την ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή: "H εβδομάδα που μας πέρασε έκλεισε με μικρές απώλειες για το Γενικό Δείκτη της τάξεως του 0,55% μετά από 2 ανοδικές εβδομάδες.

Η εβδομάδα αυτή έδωσε τέλος στις ελπίδες για συνέχεια του βραχυπρόθεσμου ανοδικού momentum που ξεκίνησε στις 30/11 και ολοκληρώθηκε στις 9/12 στις 1543 μονάδες ενδοσυνεδριακά.

Η αδιαφορία των επενδυτών ήταν έντονη αυτήν την εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους εκτός της Παρασκευής.

Το ενδιαφέρον της προηγούμενης εβδομάδας εστιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, από την οποία τυχόν θετικές ειδήσεις για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για συνέχεια της ανόδου και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αντίθετα, δεν πάρθηκε τελικά καμιά απόφαση που θα βοηθούσε τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Η έκδοση ευρωομολόγου δεν συζητήθηκε ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.
 
Ο μηχανισμός αυτός θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2013.

Η αντίδραση της ελληνικής αγοράς στα παραπάνω δεν ήταν ψύχραιμη σε αντίθεση με άλλες αγορές του Νότου, με αποτέλεσμα μια σημαντική πτώση τη Δευτέρα της τάξεως του 3,22% και την επιστροφή για μια ακόμη φορά στην ισχυρή περιοχή στήριξης των 1450 μονάδων, πιο γρήγορα όμως από όσο αναμενόταν.

Η πλήρης αυτονόμηση της ελληνικής αγοράς δημιουργεί ανησυχίες και συνδέεται αρκετά με μια πιθανή υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τη Fitch, για την οποία υπενθυμίζουμε ότι είναι η μοναδική που διατηρεί ακόμα τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα. Οι συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης χαρακτηρίζονται σταθεροποιητικές με απουσία και πάλι αγοραστικού ενδιαφέροντος εν μέσω της ραστώνης των εορτών και διατήρησης των spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σταθερά πάνω από τις 900 μονάδες.

Το βραχυπρόθεσμο momentum θεωρούμε ότι θα παραμείνει αρνητικό λόγω απουσίας αγοραστών και με απουσία σημαντικών γεγονότων που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την τάση.

Ο Γενικός Δείκτης δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη περιοχή των 1400 μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου από όπου αναμένεται όμως να αντιδράσει. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά χαρτοφυλάκια συνηθίζουν να κάνουν αγορές ή και επαναγορές μετοχών στις αρχές Ιανουαρίου.

Επομένως μιας και η επικείμενη υποβάθμιση από τη Fitch αναμένεται τον Ιανουάριο και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2011 αναμένεται να ψηφιστεί δεν αναμένουμε να δούμε νέα χαμηλά έτους μέχρι το τέλος του 2010.

Παράλληλα, για τις Ελληνικές Τράπεζες περιμένουμε το 2011 να είναι ένα από τα πιο δύσκολα έτη στην ιστορία τους. Ήδη, εν’ όψει και των επερχομένων stress tests, οι περισσότερες τράπεζες έχουν κάνει ενέργειες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Επιπλέον, για την ενίσχυση της ρευστότητας τους, κρίνεται αναγκαία η χρησιμοποίηση των εγγυήσεων συνολικού ύψους 20 δις ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών εν’ όψει και των μινι haircuts που πρόκειται να κάνει η ΕΚΤ σε υφιστάμενες εγγυήσεις. Οι νέες εγγυήσεις λύνουν ένα σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας τη στιγμή που η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έχει ήδη φτάσει τα 95 δις ευρώ και η μείωση καταθέσεων στο 11μηνο έφτασε τα 27,5 δις ευρώ.

Παρά τη διατήρηση της ρευστότητας τους σε σημαντικά επίπεδα η πιστωτική επέκταση αναμένεται να μείνει στάσιμη μέσα στο 2011. Παράλληλα, υπάρχουν δηλώσεις που κάνουν λόγο για επισφαλή δάνεια της τάξεως του 12% μέσα στο 2011 που δικαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι οι περισσότερες τράπεζες ακολουθούν έως τώρα συντηρητική πολιτική στην καταγραφή επισφαλειών.

Τα νέα από τον τομέα του λιανικού εμπορίου δεν είναι ευχάριστα καθώς υπολογίζεται μια σημαντική μείωση σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο. Αυτό αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στο ΑΕΠ του Δ τριμήνου και στα έσοδα του κράτους.

Στους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα με εξαίρεση τον τομέα της ενέργειας όπου πρόσφατα είχαμε την ανακοίνωση της λειτουργίας της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 420 ΜW της Elpedison στη Θίσβη από φυσικό αέριο, της λειτουργίας της νέας μονάδας 435 ΜW της ΓΕΚ Τέρνα, επίσης με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Βοιωτία, και την αίτηση της ΔΕΗ για ένα γιγαντιαίο φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 200 MW στη Δυτική Μακεδονία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v