Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Λαζαρίδης: Ελιξήριο ζωής οι αποκρατικοποιήσεις

Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις θα αναζωογονήσουν την αγορά, τόνισε ο επικεφαλής του ΧΑ, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης. Γιατί βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ξένων. Αισιοδοξία για διατήρηση στις ανεπτυγμένες από FTSE.

Σ. Λαζαρίδης: Ελιξήριο ζωής οι αποκρατικοποιήσεις
Η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της οικονομίας, μπορεί να βγάλει από το τέλμα το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στον άξονα αυτόν επικεντρώθηκε η συνάντηση του νέου προέδρου του Χ.Α., κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, με τους δημοσιογράφους του χρηματιστηριακού ρεπορτάζ εν όψει της νέας χρονιάς.

Ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την επιθυμία οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις να πραγματοποιηθούν μέσω της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας κατά την τριετία 2011 - 2013.

Η είσοδος στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτός χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να προσελκύσει μεγάλης κλίμακας επενδυτικά κεφάλαια εντός και εκτός Ελλάδος, επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως πρόσθεσε, από τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων στις μεγάλου μεγέθους αυξήσεις κεφαλαίου, που είτε υλοποιήθηκαν (Εθνική) είτε έχουν προγραμματιστεί (Πειραιώς).

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε αντίστοιχα πετυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος και τόνισε πως σε άλλες γειτονικές αγορές οι κυβερνήσεις δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον χρηματιστηριακό θεσμό, τον οποίο και θεωρούν άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου αναφέρθηκε επίσης στους ξένους επενδυτές και σημείωσε πως το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά παραμένει αμείωτο και μάλιστα την περίοδο αυτήν, κατά την οποία έχουν διαμορφωθεί χαμηλές αποτιμήσεις, το Χ.Α. βρίσκεται στον επενδυτικό τους ορίζοντα.

Άλλωστε, "το Χ.Α. έχει αποδείξει την τελευταία δεκαετία ότι διαθέτει σημαντικό βάθος και δίνει τη δυνατότητα άντλησης σημαντικών νέων κεφαλαίων για τις εισηγμένες τους", τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. αναφέρθηκε επίσης στις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται σε επίπεδο ευρωπαϊκό και αφορούν στη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών:

Central Securities Depositories Regulation (CSDR)

Πρόκειται για νέο κανονισμό, με τον οποίο καθιερώνεται διαδικασία αδειοδότησης των αποθετηρίων, εφαρμόζονται κοινές απαιτήσεις για τη λειτουργία τους και θεσμοθετείται ένα είδος διαβατηρίου (τύπου MiFID) για τις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπρόσθετα, επιχειρείται να αρθούν εμπόδια όπως αυτό της δυνατότητας των εκδοτριών να εισάγουν τις αξίες τους σε αποθετήρια που επιθυμούν, ανεξάρτητα από τον τόπο διαπραγμάτευσης που έχουν επιλέξει γι' αυτές (portability of securities).

Short Selling Directive (SSD)

Πρόκειται για τη νέα Οδηγία που αφορά στην εναρμόνιση των ανοιχτών πωλήσεων και στον έλεγχο των CDSs.

Με την Οδηγία καθιερώνεται κεντρική διαδικασία παρακολούθησης των ανοιχτών πωλήσεων, του βαθμού όπου αυτές είναι καλυμμένες (μέσω δανεισμού) και εισάγεται σειρά κοινών λειτουργικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων για την παρακολούθησή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ανεξάρτητα του τόπου εκτέλεσης. Επιπλέον, αναμένεται να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες για την αποφυγή χειραγώγησης μέσω των CDSs.

Target 2 Securities (T2S)

Πρόκειται για την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημιουργήσει κοινό σύστημα διακανονισμού αξιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που να διευκολύνει τις διασυνοριακές συναλλαγές, αντίστοιχο αυτού των χρηματικών πληρωμών σε ευρώ - Target 2. Χρήση των υπηρεσιών T2S θα μπορούν να κάνουν όλα τα αποθετήρια (έχουν δηλώσει συμμετοχή 27).

Κύριο μέλημα της ΕΧΑΕ είναι να διατηρήσει το μοντέλο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους συμμετέχοντες, κρατώντας όσο το δυνατόν χαμηλότερα τα κόστη μετάβασης και προσαρμογής για τα μέλη της. Στην παρούσα φάση έχει συμφωνηθεί το μοντέλο λειτουργίας και υπάρχει σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης των 27 αποθετηρίων με την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v