Μειώσεις - «βόμβα» στα κέρδη του 2011

Αν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιριών είναι βασικός οδηγός για το ταμπλό, η άνοδος θα είναι δύσκολο εγχείρημα και το 2011. Οι περικοπές σε εκτιμήσεις - στόχους για τράπεζες και λοιπές δυνάμεις. Αναλυτικός πίνακας.

Μειώσεις - «βόμβα» στα κέρδη του 2011
** Οι πίνακες που αφορούν στις νέες τιμές-στόχους για τους ελληνικούς τίτλους δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Oι τιμές-στόχοι και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιρειών είναι οι βασικοί οδηγοί για το μέλλον στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Στην παρούσα χρονική στιγμή, η εξέλιξη τόσο των τιμών-στόχων όσο και των κερδών οδηγεί στο συμπέρασμα πως η άνοδος στη Σοφοκλέους, και ειδικά στα αποκαλούμενα «βαριά χαρτιά», θα είναι δύσκολο εγχείρημα και το 2011, αφού μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου οι νέες εκτιμήσεις των αναλυτών εμφανίζονται ακόμα πιο δυσοίωνες για την πλειονότητα των εταιρειών.

Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός πως, παρότι έχει παρέλθει μικρό χρονικό διάστημα από την περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, οι αναλυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές τόσο στα κέρδη όσο και στις τιμές-στόχους, δημιουργώντας σημαντικά αναχώματα στους αισιόδοξους, ενώ για το 2011 αυτό είναι το πρώτο ουσιαστικά «κούρεμα».

Ειδικά στα πιστωτικά ιδρύματα, το «κούρεμα» στις τιμές-στόχους και στα κέρδη ήταν πολύ υψηλό και κάθε νέα έκθεση των ξένων κατεβάζει τον πήχη ακόμα χαμηλότερα για τις μετοχές τους.

Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των ελληνικών τίτλων εξακολουθούν να περικόπτονται σημαντικά, καθώς η ισχυρή πτώση στην πραγματική οικονομία και ο κίνδυνος της χώρας συνεχίζουν να βαραίνουν σε μεγάλο βαθμό προς αυτήν την εξέλιξη. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης στη Σοφοκλέους όχι μόνο αποτιμάται υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά εμφανίζει και σαφή μειονεκτήματα τόσο σε όρους αύξησης των καθαρών κερδών όσο και στις μερισματικές αποδόσεις.

--- Οι τράπεζες

Η μείωση στις τιμές-στόχους των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παρατηρείται μετά το εννεάμηνο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αναθεωρήσεις για τους εγχώριους τραπεζικούς τίτλους. Παρά το γεγονός πως συνολικά όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν θετικό upside potential, εντούτοις η εικόνα δεν δημιουργεί θετικές εντυπώσεις αν παράλληλα ελεγχθεί η διαχρονική εξέλιξη των τιμών-στόχων και των κερδών ανά μετοχή.

* Ίσως ο πιο ενδεικτικός τίτλος για την ορθή απεικόνιση της κατάστασης είναι αυτός της Εθνικής Τράπεζας. Η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί κατά 8% μετά το εννεάμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη των ετών 2010 και 2011 έχουν περικοπεί σε ποσοστά 19% και 10% αντίστοιχα. Πριν από την ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ για το σύνολο του 2010 αναμένονταν στα 465,4 εκατ. ευρώ και μετά τα αποτελέσματα υπολογίζονται στα 376,2 εκατ. ευρώ. 

* Για την Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή έχει μειωθεί στα 5,9 ευρώ από 6,1 ευρώ, έναντι 4,7 ευρώ στο ταμπλό. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 26%, όμως να επισημανθεί πως τα κέρδη για το 2011 μειώθηκαν μετά την ανακοίνωση στο εννεάμηνο κατά 7%. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη του τρέχοντος έτους, μετά τα αποτελέσματα παραδόξως αυξήθηκαν στα 95 εκατ. ευρώ από 91,2 εκατ. ευρώ προ των αποτελεσμάτων, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη στις 26,5 φορές. 

* Για την ΑΤΕbank, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή έχει διαμορφωθεί στο 0,8 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 1%, ενώ μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα κέρδη ανά μετοχή παρέμειναν ζημιογόνα.

* Η Τράπεζα Κύπρου είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αφού ο τίτλος της εμφανίζει περιθώριο ανόδου 41% και η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε ελαφρώς κατά 1% μετά το τρίμηνο, ενώ και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη των ετών 2010 και 2011 σημείωσαν οριακή άνοδο.

* Αναφορικά με τη μετοχή της EFG Eurobank, εμφανίζει περιθώριο ανόδου 23%. Ωστόσο, η τιμή-στόχος μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί κατά 2% αλλά και τα κέρδη παρουσιάζουν κάμψη, σε ποσοστό 15% φέτος και 18% το 2011. 

* Για τη Marfin Popular Bank, η μέση τιμή-στόχος μειώθηκε κατά 21%, ενώ τα κέρδη του 2011 σε ποσοστό 20%. Τα κέρδη της τράπεζας προβλέπονται πλέον στα 115 εκατ. ευρώ από 143 εκατ. ευρώ πριν από τη δημοσίευση. 

* Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο έχει σημειώσει πτώση 26% από τα τέλη Απριλίου, ενώ για τα κέρδη ανά μετοχή η εικόνα είναι χειρότερη, αφού η κάμψη αγγίζει το 76% το 2010 και το 39% το 2011. Για το σύνολο του 2010, οι αναλυτές εκτιμούν κερδοφορία της τάξεως των 44 εκατ. ευρώ από 146 εκατ. ευρώ έναν μήνα πριν (-70%!). 

* Τέλος, όσον αφορά στις εκτιμήσεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες και το τρέχον έτος αναμένεται ζημιογόνο.

--- Οι λοιπές δυνάμεις

Ωστόσο και οι εταιρείες, πλην των πιστωτικών ιδρυμάτων, δεν εμφανίζουν καλύτερη εικόνα, με εξαίρεση ίσως τη Μυτιληναίος, τη Frigoglass, τη ΔΕΗ και τη Σιδενόρ.

* Για τη μετοχή της Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος μειώθηκε στα 6,7 ευρώ (-4%), ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη του 2011 αυξήθηκαν 6%.

* Για τη Frigoglass, μετά το εννεάμηνο, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2011 κινήθηκαν ανοδικά κατά 6%, στα 33 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε σε ποσοστό 5%, στα 12 ευρώ, έναντι 10,01 ευρώ στο ταμπλό. 

* Αναφορικά με τον τίτλο της ΔΕΗ, η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε κατά 8%, στα 17 ευρώ, ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη επίσης παρουσίασαν άνοδο, οριακή για φέτος (1%) και σημαντική για την επόμενη χρονιά (14%). 

* Για τη Σιδενόρ, η τιμή-στόχος της μετοχής έμεινε αμετάβλητη στα 3,5 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 42%, ενώ στα κέρδη σημειώνεται αρνητική μεταβολή 8% για φέτος, αλλά +8% για το 2011, στα 32,9 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, για τον ΟΤΕ, την Ελλάκτωρ, τον ΟΠΑΠ, τη Fourlis, την Jumbo, την ΕΧΑΕ, την ΕΥΔΑΠ, τη Folli Follie και για μερικές ακόμα εταιρείες οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2011 μειώθηκαν σημαντικά. 

* Για την Ελλάκτωρ, μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, οι προβλέψεις για τα κέρδη έχουν σημειώσει σημαντική πτώση κατά 39% για το 2010 και σε ποσοστό 12% για το 2011, με το απόλυτο μέγεθος για την επόμενη χρονιά να διαμορφώνεται στα 35,7 εκατ. ευρώ. 

* Η μετοχή του ΟΤΕ έχει «φτάσει» τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών, ενώ τα κέρδη για το 2011 περιορίζονται στα 307,3 εκατ. ευρώ, από 321 εκατ. ευρώ πριν. 

* Όσον αφορά στη Fourlis, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του 2011 μειώθηκαν μετά το τρίτο τρίμηνο κατά 11%, ενώ για την Jumbo σε ποσοστό 3%. 

* Περισσότερο αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την ΕΥΔΑΠ, την Alapis, την Intralot και τη Forthnet. Για την πρώτη σημειώνεται σημαντική πτώση στην τιμή-στόχο κατά 6% και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη παρουσιάζουν πτώση 30% για το 2010 και 27% για το επόμενο έτος. Αναφορικά με την Alapis, η μέση τιμή-στόχος του τίτλου μετά τα αποτελέσματα «ψαλιδίστηκε» σε ποσοστό 55%, ενώ τα κέρδη παρουσίασαν κάμψη κατά 43% και 73% για το 2010 και το 2011 αντίστοιχα. 

* Τέλος, για την Τέρνα Ενεργειακή, οι εκτιμήσεις μετά τα αποτελέσματα μειώθηκαν κατά 13% και 3% για φέτος και την επόμενη χρονιά αντίστοιχα.

** Οι πίνακες που αφορούν στις νέες τιμές-στόχους για τους ελληνικούς τίτλους δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Αναδημοσίευση από το 664ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 10 - 14 Δεκεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v