Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Παραμένει στο επίκεντρο η πολιτική Βουρλούμη

Στην πολιτική της νέας διοίκησης Βουρλούμη αναφορικά με την αναδιοργάνωση του ΟΤΕ, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ”περικοπής του προσωπικού”, θα παραμείνουν στραμένα, όπως όλα δείχνουν, τα βλέμματα των αναλυτών, αλλά και της κοινής γνώμης.

OTE: Παραμένει στο επίκεντρο η πολιτική Βουρλούμη
Στην πολιτική της νέας διοίκησης Βουρλούμη αναφορικά με την αναδιοργάνωση του ΟΤΕ, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ”περικοπής του προσωπικού”, θα παραμείνουν στραμένα, όπως όλα δείχνουν, τα βλέμματα των αναλυτών, αλλά και της κοινής γνώμης.

Ήδη, μετά το δημοσίευμα της ”Καθημερινής”, σήμερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ”ανώνυμη πηγή”, μεταδίδει ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, σε ενημερωτικό του σημείωμα προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επισημαίνει την ανάγκη δραστικών περικοπών του προσωπικού.

Στο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για σχέδιο περικοπής 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ το εργατικό δυναμικό του ΟΤΕ αριθμεί 17.000 άτομα περίπου.

”Η μείωση του προσωπικού για να αποδώσει πρέπει να είναι συνδυασμός εθελουσίας εξόδου και αναγκαστικής συνταξιοδότησης. Ωστόσο, δεν έχει γίνει επίσημη πρόταση ούτε έχει υποβληθεί επίσημο σχέδιο από τη διοίκηση έως τώρα”, σύμφωνα με την πηγή, αναφέρει το Reuters.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Βουρλούμης με μία σημαντική ομιλία στο Athens Business Club πρακάλεσε έντονες αντιδράσεις (θετικές και αρνητικές), καθώς χαρακτήρισε τον ΟΤΕ ”ασθενή οργανισμό”, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, έχει τον διπλάσιο αριθμό εργαζομένων απ’ ό,τι χρειάζεται.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έγινε μόνο ”κατ’ ευφημισμόν”, είπε ο κ. Βουρλούμης, προσθέτοντας ότι ”οι 17.000 υπάλληλοί του απολαμβάνουν δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς, έχουν μονιμότητα, δεν μπορούν να μετακινηθούν, να τιμωρηθούν, να επιβραβευθούν, να κινητοποιηθούν”.

Σύμφωνα με την EFG Εurobank Securities, βάσει των όρων του τελευταίου σχεδίου εθελουσίας εξόδου από τον Οργανισμό, το κόστος αποχώρησης των 5.000 υπαλλήλων υπολογίζεται σε 35 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα ΟΤΕ, αλλά και στη νέα διοίκηση αναφέρεται η UBS, η οποία επισημαίνει ότι ”αν και τα αποτελέσματα εξαμήνου διαγράφονται αρνητικά, ο ΟΤΕ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των επιλογών της νέας διοίκησής του, αλλά και του πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη στρατηγική του ομίλου.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Π. Βουρλούμης, είναι θετικός στις αλλαγές και, όπως τονίζει, αναμένεται η συνάντηση με τους αναλυτές τον Σεπτέμβριο, όπου θα δοθεί η δυνατότητα για την αποσαφήνιση της στρατηγικής του ομίλου.

Η UBS αναμένει ”αδύναμα” τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2004 του ΟΤΕ, προβάλλοντας σαν αιτία τις επιδόσεις του οργανισμού στη σταθερή τηλεφωνία.

Ο οίκος στο flash note του για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες παγκοσμίως (20/8/04) αναφέρει πως αναμένει τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ να διαμορφωθούν στα 58 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις εκτιμώνται στα 1,2 δισ. ευρώ (-1,1%) και τα EBITDA στα 430 εκατ. ευρώ (-12%).

Η τιμή-στόχος τίθεται στα 10,50 ευρώ, ενώ η σύσταση είναι ”neutral”.

Εξάλλου, μείωση κατά 50,6% αναμένεται να σημειώσουν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το α΄ εξάμηνο σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της περαιτέρω επιβράδυνσης των εσόδων από τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Reuters.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις 18 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου του ΟΤΕ αναμένεται να ανέλθουν στα 113 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 45%, στα 63,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προβλέπεται να μειωθούν το α΄ εξάμηνο κατά 7,4%, στα 856 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,5 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 7% σε ετήσια βάση, τονίζεται στο τηλεγράφημα.

Σημειώνεται ότι τις προβλέψεις παρείχαν οι: Alpha Finance, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Δεβλέτογλου Χρηματιστηριακή, Dresdner Kleinwort Wasserstein, EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, Εγνατία Χρηματιστηριακή, Εθνική Χρηματιστηριακή, Eurocorp Χρηματιστηριακή, HSBC Παντελάκης, JP Morgan, Κάππα Χρηματιστηριακή, Lehman Brothers, Marfin Analysis, Morgan Stanley, Π&Κ Χρηματιστηριακή, Σίγμα Χρηματιστηριακή και Smith Barney.

Στο ”θέμα ΟΤΕ” αναφέρεται και η Marfin Analysis στο εβδομαδιαίο report της, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι δηλώσεις της διοίκησης του ΟΤΕ στο conference call ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 26 Αυγούστου και η προθυμία της να εκπλήσσει την αγορά είναι στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν τη διαφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v