Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Ανάλογο των εκτιμήσεων το Q3

Θετική είναι, σε γενικές γραμμές, η πρώτη εκτίμηση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το γ΄ τρίμηνο, ιδιαίτερα εν μέσω ενός δύσκολου περιβάλλοντος στην εγχώρια αγορά.

Alpha: Ανάλογο των εκτιμήσεων το Q3
Θετική είναι, σε γενικές γραμμές, η πρώτη εκτίμηση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ιδιαίτερα εν μέσω ενός δύσκολου περιβάλλοντος στην εγχώρια αγορά.

Η Euroxx προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου στα 5 ευρώ ανά μετοχή από τα 5,90 ευρώ προηγουμένως, αναφέροντας πως τα αδύναμα έσοδα και οι υψηλές προβλέψεις επιβάρυναν την κερδοφορία της Alpha Bank. Επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι της άρεσε η μείωση του κόστους από την τράπεζα, καθώς και η ανάκαμψη σε τριμηνιαία βάση στις καταθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Στα αρνητικά, η Euroxx σημειώνει την ισχνή παραγωγή εσόδων από προμήθειες και την εξέλιξη των χορηγήσεων, καθώς και την επιτάχυνση στα επισφαλή δάνεια.    

Η σύσταση που δίνει η χρηματιστηριακή για την τράπεζα παραμένει “equalweight”.

Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, το δυσμενές περιβάλλον, που έχει ως αποτέλεσμα την ένταση του ανταγωνισμού σε επίπεδο καταθέσεων και τη σημαντικά χαμηλότερη πιστωτική επέκταση, επηρέασε τα έσοδα της τράπεζας. Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα της Alpha Bank, σε γενικές γραμμές, διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ανάλογο των εκτιμήσεων τόσο της χρηματιστηριακής όσο και του consensus. Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, το μακροοικονομικό περιβάλλον θα συνεχίσει να ασκεί ανοδικές πιέσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το κόστος ρίσκου το δ΄ τρίμηνο της χρήσης, ενώ η αύξηση στο κόστος των καταθέσεων μπορεί να πιέσει και τα έσοδα το δ΄ τρίμηνο, αν και η αξιοποίηση των κρατικών εγγυήσεων και η αύξηση του Euribor ίσως είναι αντισταθμιστικοί παράγοντες σε κάποιον βαθμό. Η χρηματιστηριακή αναμένει περιθώριο πτώσης στις εκτιμήσεις της για τις χρήσεις 2010 και 2011, ωστόσο τονίζει τα αμυντικά χαρακτηριστικά της τράπεζας και την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, που δείχνουν πως η Alpha Bank έχει δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση.

Η Ρroton Bank αναφέρει πως τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, σημειώνοντας πως "της άρεσε" το ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση, δεδομένου ότι η ποιότητα των assets είναι ένας από τους κινδύνους για τον τραπεζικό κλάδο. Επίσης, θεωρεί πως το πρόγραμμα περικοπής δαπανών φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο και μπορεί να ξεπεράσει τους στόχους, γεγονός που η χρηματιστηριακή κρίνει θετικό, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου από τις εκτιμήσεις της.

Η HSBC, από την πλευρά της, στα θετικά των αποτελεσμάτων εντάσσει τις τριμηνιαίες ροές καταθέσεων, τα αυξανόμενα επίπεδα ρευστότητας και τα επαρκή επίπεδα κεφαλαίου, ενώ εκφράζει ανησυχία για την απομόχλευση των δανείων, που υπονομεύει τη δημιουργία καθαρών εσόδων από τόκους, την αυξανόμενη πίεση στις προθεσμιακές καταθέσεις και το σχετικά μικρότερο "μαξιλάρι" που προσφέρουν οι δραστηριότητες της Alpha Bank στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης έναντι των εξελίξεων στην Ελλάδα.

"Αξιοπρεπή" χαρακτηρίζει η Εθνική Χρηματιστηριακή τα αποτελέσματα τριμήνου, δεδομένων των συνθηκών στην αγορά. Τονίζει τον καλύτερο του αναμενομένου περιορισμό του κόστους, τις υψηλότερες καταθέσεις σε τριμηνιαία βάση, τη σταθεροποίηση των προβλέψεων για επισφάλειες και τα ανθεκτικά καθαρά επιτοκιακά περιθώρια. Στα αρνητικά των αποτελεσμάτων συμπεριλαμβάνει το σημαντικά μικρότερο ισοζύγιο δανείων (σε τριμηνιαία βάση) και τα χαμηλότερα του αναμενομένου έσοδα από προμήθειες. Επιπλέον, θεωρεί πως, δεδομένων των συνθηκών, η επιφυλακτική στάση της διοίκησης, όπως αυτή εκδηλώνεται από την απόφαση για απομόχλευση και διατήρηση της ρευστότητας, είναι συνετή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v