Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα τα αποτελέσματα ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΑΤΕ

Σε τέσσερις εταιρίες του FT 20 στρέφεται σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα η ΔΕΗ, ενώ μετά το πέρας αυτής θα ανακοινωθούν τα μεγέθη για ΕΛΠΕ, MOH και ΑΤΕ.

Σήμερα τα αποτελέσματα ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΑΤΕ
Σε τέσσερις εταιρίες του FTSE 20 στρέφεται σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα γ΄ τριμήνου - εννεαμήνου η ΔΕΗ, ενώ μετά το πέρας αυτής θα ανακοινωθούν τα μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor Oil και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

---ΔΕΗ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν στα 510 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Προβλέπει μικρή αύξηση των εσόδων, στα 4,57 δισ. ευρώ, με υποχώρηση 10,8% στα EBITDA.

Αδύναμα αναμένει η HSBC ότι θα είναι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το τρίτο τρίμηνο του έτους, προβλέποντας καθαρά κέρδη της τάξης των 159 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 39% σε ετήσια βάση, λόγω της διάβρωσης του μεριδίου αγοράς σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία και του αυξημένου κόστους καυσίμου.

Ωστόσο, τονίζει η HSBC, τα μεγέθη δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα σε ετήσια βάση, γι' αυτό και η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε εκ νέου δημοσίευση των μεγεθών του περυσινού τρίτου τριμήνου. Αυτό μπορεί να αυξήσει την απόσταση ανάμεσα στα δύο έτη, υποστηρίζει η χρηματιστηριακή.

Τα EBITDA για το τρίμηνο προβλέπονται στα 392 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 22%, ενώ οι πωλήσεις εκτιμώνται στο 1,579 δισ. ευρώ, ουσιαστικά αμετάβλητες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μείωση στις μισθολογικές δαπάνες θα αντισταθμίσουν -εν μέρει- τα κόστη ενέργειας της ΔΕΗ, σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, η οποία εκτιμά πως τα μεγέθη γ΄ τριμήνου της Επιχείρησης θα είναι λίγο χαμηλότερα. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ θα είναι χαμηλότερα κατά 8,6% το γ΄ τρίμηνο, στα 153,1 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA μειωμένα σε ποσοστό 2,4%, στα 386,9 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να εμφανίζει πτώση 1% στο 1,589 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος μισθολογίων εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο κατά 15%, στα 315 εκατ. ευρώ.

Για το εννεάμηνο, οι προβλέψεις της χρηματιστηριακής κάνουν λόγο για μείωση 22% στα καθαρά κέρδη, 12,1% στα EBITDA, 2,4% στον κύκλο εργασιών και 12,1% στα μισθολογικά κόστη, σε 501 εκατ., 1,208 δισ., 4,483 δισ. και 960 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Κάμψη καθαρών κερδών της τάξης του 42% έως τα 154 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η ΔΕΗ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Marfin Analysis. Κατά τη χρηματιστηριακή, η πτώση των κερδών οφείλεται στην αύξηση του ανταγωνισμού και στην άνοδο του κόστους ενέργειας, παρά την αύξηση της ζήτησης. Τα συνολικά έσοδα εκτιμώνται στο 1,60 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 2%, ενώ τα EBITDA αναμένονται στα 521,4 εκατ. ευρώ μειωμένα σε ποσοστό 26,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

--- Eλληνικά Πετρέλαια

Καθαρά κέρδη χαμηλότερα κατά 2,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος θα εμφανίζουν το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης τα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εννέα αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Όπως προβλέπουν, τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ θα διαμορφωθούν το γ΄ τρίμηνο στα 58,4 εκατ. ευρώ, έναντι 60 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα EBITDA εκτιμάται πως θα εμφανίζουν πτώση 14%, στα 84,5 εκατ. ευρώ.

Για το εννεάμηνο, οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη 117,3 εκατ. ευρώ και για EBITDA 377,2 εκατ. ευρώ.

Άνοδο της τάξης του 10,3% αναμένει η Marfin Analysis για τα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου, στα 66,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, τα EBITDA των ΕΛΠΕ θα είναι μειωμένα κατά 1,7% στο τρίμηνο, στα 96,3 εκατ. ευρώ.

Για το εννεάμηνο, τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ προβλέπεται να διαμορφωθούν 38% χαμηλότερα στα 125,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA αναμένονται αυξημένα κατά 11%, στα 388,3 εκατ. ευρώ.


---Motor Oil

Αύξηση κερδών 61% θα εμφανίσει η Motor Oil, στα 32,5 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Euroxx. Εξαιρουμένου του θετικού αποτελέσματος από τις ισοτιμιακές μεταβολές στα αποθέματα, τα κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 3,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 82% σε ετήσια βάση, εκτιμά η χρηματιστηριακή. Τα καθαρά ΕΒΙTDA της εταιρίας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 61,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε ποσοστό 53,6%.

Στα 33,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65% σε ετήσια βάση, αναμένεται να ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με προβλέψεις της Marfin Analysis. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, σε αυτό το διάστημα η εταιρία αναμένεται να εγγράψει κέρδη goodwill ύψους 8 εκατ. ευρώ από την εξαγορά της Shell Hellas. Εξαιρουμένων των κερδών αυτών καθώς και των επιπτώσεων από τα αποθέματα, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 24 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46%. Τα καθαρά EBITDA της εταιρίας αναμένεται να εμφανίσουν άνοδο 57% σε ετήσια βάση, στα 63 εκατ. ευρώ.

Σημαντική άνοδο στο γ΄ τρίμηνο, αλλά πτώση στο εννεάμηνο, εκτιμά η Ρroton ότι θα εμφανίζουν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil. Για το γ΄ τρίμηνο αναμένει ενίσχυση των καθαρών κερδών της κατά 68,6%, στα 34,1 εκατ. ευρώ, και άνοδο της τάξης του 58% για τις πωλήσεις, στο 1,599 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο εννεάμηνο, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη της Motor Oil θα εμφανίζουν πτώση 57,2%, στα 53,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις θα είναι αυξημένες κατά 42,9%, στα 4,041 δισ. ευρώ.

Η Piraeus Sec., από την πλευρά της, εκτιμά πως για το γ΄ τρίμηνο της χρήσης, η Motor Oil θα εμφανίσει καθαρά κέρδη αυξημένα σε ποσοστό 72%, στα 34,8 εκατ. ευρώ.

--- ATE

Ζημίες βλέπουν για το γ΄ τρίμηνο της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Marfin Analysis, στο εννεάμηνο η Αγροτική θα καταγράψει ζημίες 124,2 εκατ. έναντι κερδών 82,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η UBS προβλέπει ότι το γ΄ τρίμηνο η τράπεζα θα εμφανίζει ζημίες 8 εκατ. ευρώ, ενώ στα 4 εκατ. ευρώ υπολογίζει τις ζημίες του τριμήνου η Εθνική Χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v